,,Cel mai important lucru pe care il puteti face pentru a folosi un generator in siguranta este sa planificati cum sa folositi generatorul inainte de a avea nevoie de el”, spune Kevin Cole, inginer asociat pentru producatorul de generatoare Generac. Planificati ceea ce doriti sa alimentati si cum veti folosi generatorul pentru a alimenta aparatura respectiva.
Inainte de a detalia specificatiile si cele mai bune practici pentru generatoare de curent pareri, este important sa retineti ca generatoarele portabile nu sunt acelasi lucru cu generatoarele de asteptare de acasa, care sunt masini care sunt conectate permanent la casa dvs. Generatoarele de asteptare de acasa pornesc automat cand reteaua inceteaza sa furnizeze energie casei dvs., in timp ce un generator portabil este mai mic si necesita mai multa planificare.
Generatoarele portabile convertesc energia mecanica in energie electrica, de multe ori bazandu-se pe gaz pentru a porni procesul (desi puteti gasi si unitati diesel si propan). Generatorul prezinta cinci parti principale: un motor cu ardere interna, un alternator, un demaror, un rezervor de combustibil si prize.
Ce trebuie sa luati in considerar ela un generator de curent electric portabil?
1) Dimensiune: estimati corect generatorul, astfel incat sa indeplineasca nevoile pe care le aveti. Daca subapreciati generatorul, produceti, in esenta, aceeasi conditie ca o stare de ,,incarcare” a utilitatii cu o tensiune insuficienta. Acest lucru poate afecta aparatura pe care o alimentati.
2) Utilizati un comutator de transfer: cel mai sigur mod de a utiliza un generator portabil pentru alimentarea casei este sa il utilizati impreuna cu un comutator de transfer manual – o piesa robusta de echipament electric. Generatorul se conecteaza la comutatorul de transfer cu un cablu gros, de mare rezistenta, care este conectat la o priza instalata in exteriorul casei. Un cablu din interiorul casei merge de la priza la comutatorul de transfer. Electricitatea de la generator trece prin cablul grupului electrogen, la priza, prin cablul interior, la comutatorul de transfer si intreruptoarele sale catre diferitele circuite pe care trebuie sa le alimentati in siguranta.
Comutatorul de transfer are trei scopuri:
Izoleaza circuitele din casa pe care doriti sa le alimentati; toate celelalte circuite sunt lasate fara acces la alimentare, ajutand la prevenirea supraincarcarii.
Comutatorul de transfer izoleaza electric generatorul si casa de retea. Acest lucru impiedica energia generata sa reintroduca electricitatea in retea si sa declanseze un incendiu sau sa raneasca personalul de utilitati care a venit sa faca lucrari de reparatii si sa restabileasca puterea.
Comutatorul impiedica energia furnizata de utilitati sa alimenteze casa in timp ce generatorul functioneaza, ceea ce ar putea provoca un incendiu electric si poate prinde si generatorul.
3) Utilizati un comutator de transfer GFCI pe un generator GFCI: Codul electric national (NEC) necesita prize GFCI (intrerupator de circuit de eroare la pamant) pe generatoarele cu dubla tensiune (cele care produc 120 si 240 volti). Generatoarele care sunt echipate cu prize GFCI necesita un comutator de transfer proiectat pentru ele. Acest comutator poate fi numit comutator cu trei poli sau pur si simplu un comutator compatibil GFCI si este, de asemenea, cerut de NEC. Cand aruncati acest comutator, nu numai ca separati circuitele furnizate de generator de cele doua circuite de 120 de volti furnizate de utilitate, ci si deconectati un al treilea picior al circuitului furnizat de utilitate, numit neutru. Daca utilizati un comutator de transfer standard cu 2 poli pe un generator echipat cu GFCI (care nu deconecteaza neutrul), prizele GFCI se vor opri. Utilizarea acestui comutator este o incalcare a codului electric si, prin infrangerea prizelor GFCI, ati limitat capacitatea generatorului. Este ironic, deoarece ati platit bani in plus pentru a avea acea protectie GFCI. Puteti utiliza un comutator cu 3 poli sau un comutator de transfer cu 2 poli pe toate celelalte tipuri de generatoare (non-GFCI).
4) Utilizati cabluri de rezistenta (corect): Sa presupunem ca nu aveti inca bani pentru a avea instalat un comutator de transfer. Puteti opera in siguranta aparatele conectate direct la generator. Va puteti alimenta frigiderul, uneltele electrice si computerele (de exemplu) trecand prelungitoare lungi la generator. Aceste cabluri trebuie sa fie rezistente si sa aiba calibre de sarma suficient de groase pentru a gestiona curentul care curge prin ele; ambalajul cablului va va spune ce sarcina electrica nominala va furniza. In continuare, cablurile ar trebui sa fie evaluate pentru utilizare in exterior. In cele din urma, doriti sa verificati cablurile astfel incat sa nu fie deteriorate, indoite sau infasurate – in special atunci cand alimentati un dispozitiv de mare putere, cum ar fi un incalzitor. Prelungitoarele spiralate pot deveni atat de fierbinti, incat se pot topi.
Exista o secventa corecta pentru alimentarea unei sarcini printr-un prelungitor. Porniti generatorul si conectati cablurile la el. Apoi conectati incarcaturile in prelungitor. Faceti invers cand trebuie sa deconectati sarcinile. Deconectati sarcinile de la generator, apoi deconectati cablurile si opriti generatorul.
5) Intelegeti cand si cum sa utilizati o tija de impamantare: Nu conectati generatorul la o tija de impamantare atunci cand conectati sarcini direct la generator cu prelungitoare. Daca veti conecta un prelungitor de mare capacitate la generator si il conectati la un aparat, unealta electrica sau dispozitiv, sariti peste tija de impamantare.
In schimb, utilizati o tija de impamantare atunci cand alimentati circuitele printr-un comutator de transfer. Conectati de la borna de impamantare a generatorului la tija de impamantare cu o bucata de sarma de cupru de acelasi calibre ca cel mai greu fir din circuitul pe care il alimentati. De exemplu, daca utilizati generatorul pentru a alimenta ceva la fel de mare ca un aer conditionat de 240 de volti sau o gama electrica, este posibil sa aveti nevoie de un fir de impamantare de 6 sau 8 calibrul.
Siguranta la monoxid de carbon
La fel ca majoritatea masinilor cu motoare mici, generatoarele produc cantitati mari de monoxid de carbon (CO). Niciodata, sub nicio circumstanta, nu utilizati un generator intr-un garaj, cladire de utilitati sau magazie (chiar cu usa deschisa), la subsol sau in orice alt loc. Monoxidul de carbon se poate colecta pana la punctul in care devine mortal.
In plus, indreptati evacuarea generatorului departe de casa. Daca este posibil sa orientati generatorul in raport cu un vant dominant, astfel incat sa fie in josul casei, faceti-o. Asigurati generatorul cu un lant si un lacat de mare rezistenta.
Calitate si siguranta a combustibilului
Nu alimentati un generator fierbinte, nu il alimentati in prezenta unui incalzitor sau a unui alt obiect fierbinte (cum ar fi un gratar) care functioneaza in apropiere si nu depozitati recipientele de combustibil in apropierea generatorului. Retineti, un generator poate fi suficient de fierbinte pentru a topi plasticul.
Conditii meteo
Oamenii au devenit creativi construind tot felul de adaposturi pentru a-si proteja generatorul de vant, ploaie si zapada. Presupunand ca nu se prabusesc sau nu se prabusesc, totul este in regula, dar pastrati un spatiu de aer de cinci picioare de la generator la suprafetele inconjuratoare; aceasta previne supraincalzirea generatorului si reduce riscul de incendiu. Daca preferati o solutie la cheie, puteti cumpara un capac fabricat pentru a va functiona generatorul pe vreme nefavorabila.
Daca v-ati lamurit deja cu siguranta in utilizare a generatoarelor electrice, atunci va propunem sa treceti la pasul urmator si sa descoperiti care sunt cele mai bune generatoare de curent electric pentru o achizitie sigura, doar pe www.generatoarecurentelectric.ro