Masinile de spalat vase automate reprezinta o economie extraordinara de timp si efort, reduc la minimum distrugerea articolelor prin tratarea atenta a vaselor, ajuta la mentinerea bucatariei mai ingrijite si mai ordonate, iar curatenia dupa o petrecere este simplificata. Acestea sunt o serie de beneficii care stau la baza deciziei de achizitionare a unui astfel de electrocasnic.
Pentru a se asigura ca standardele de sanatate publica sunt mentinute, spitalele si multe alte institutii de servicii alimentare sunt obligate prin lege sa curete vasele prin metode automate de spalat vase.
Beneficiile pentru cea mai buna masina de spalat vase automata si a detergentilor special formulati pot fi obtinute doar daca sunt folosite corect. Prin urmare, este important ca utilizatorul sa inteleaga cum functioneaza masina de spalat vase, scopul caracteristicilor acesteia si cum sa o incarce si sa o opereze corect. Manualele utilizatorului si pachetele de detergent contin aceste informatii.
Ce sa nu pui in masina de spalat vase
In timp ce vasele si articolele din sticla „de zi cu zi” sunt probabil potrivite pentru masina de spalat vase, acesta poate sa nu fie cazul argintului fin, portelanului si cristalului care impodobesc masa de sarbatori.
Asa cum oricarei gazde i-ar placea sa arunce totul in masina de spalat vase si sa termine curatenia, adevarul este ca unele lucruri sunt mai potrivite pentru spalarea manuala a vaselor. Acest lucru se datoreaza faptului ca forta si caldura apei – si chiar a detergentului – pot deteriora piesele fragile. Daca este posibil, consultati producatorul pentru a vedea daca articolul poate fi spalat vase. In cazul articolelor mai vechi, aceasta poate sa nu fie o optiune.
Tacamurile din argint pot fi puse in masina de spalat vase atata timp cat nu sunt spalate in acelasi cos cu tacamurile din otel inoxidabil. Daca cele doua metale se ating, argintul poate fi deteriorat permanent. Cu toate acestea, curatarea manuala a argintului fin va poate obtine votul, deoarece patina acestuia este sporita de frecarea care are loc in timpul procesului de spalare si uscare.
Manualul masinii de spalat vase poate oferi sugestii privind capacitatea de spalare a articolelor delicate. Verificati, de asemenea, instructiunile de incarcare a masinii de spalat vase pentru rezultate maxime si spargere minima.
Cu exceptia cazului in care producatorul va spune altfel, spalati urmatoarele articole manual:
- ustensile de aluminiu
fonta - portelan (pictat manual sau antic)
- cristal
- tacamuri
- sticlarie decorata
- cutite cu maner gol
- pahar de lapte
- coton
- materiale plastice
- argint
- obiecte din lemn
Economisirea apei
Marea majoritate a apei de pe suprafata Pamantului, peste 96%, este apa salina din oceane (USGS). Ceea ce inseamna ca, desi apa este din abundenta, exista resurse limitate de apa proaspata de care sa se foloseasca. Dincolo de curatare, avem nevoie si de apa pentru a bea si pentru a cultiva alimente. Gospodaria medie poate folosi 88.000 de galoane de apa pe an (REU2016). In casa, robinetele si masinile de spalat rufe reprezinta o parte semnificativa din utilizarea apei.
Prin multe inovatii moderne, utilizarea medie zilnica a apei a scazut cu 22% pe gospodarie din 1999 pana in 2016 (REU2016). Eficienta aparatelor electrocasnice a creat reduceri dramatice ale consumului de apa in general. In 2016, o masina de spalat a avut in medie 31 de galoane de apa pe incarcatura, comparativ cu 41 de galoane in 1999, o scadere de 36% (REU2016). Masinile de spalat vase au scazut consumul de apa de la 10 galoane pe incarcatura in 1999, la 6,1 galoane in 2016.
Chiar si cu aceste imbunatatiri, este important sa luam in considerare modul in care fiecare dintre noi isi poate face partea pentru a conserva apa acolo unde este posibil.
Sfaturi pentru a economisi apa:
Fa-o eficient
- Adaugati incarcaturi complete: masina de spalat vase foloseste aceeasi cantitate de apa si energie, indiferent daca exista vase in valoare de un intreg dulap sau doar o lingura. Asa ca urmareste eficienta. La fel si cu rufele tale.
- Folositi masina automata: studiile arata ca spalarea automata prin intermediul unui aparat electrocasnice este probabil sa utilizeze mai putina apa pe incarcatura decat spalarea manuala (Stamminger)
- Inchideti robinetul: cand va spalati pe maini sau va spalati manual vasele si hainele, asigurati-va ca inchideti robinetul dupa ce ati terminat.
- Upgrade: inlocuiti aparatele vechi cu modele mai noi eficiente din punct de vedere energetic, atunci cand este posibil.
Fa-o o data - Faceti-o corect prima data: pe cat posibil, incercati sa evitati sa spalati din nou aceleasi articole.
- Re-spalarile inseamna ca folosim dublu apa!
- Evitati pre-clatirea: Cel mai bine este sa evitati pre-clatirea ori de cate ori este posibil. In schimb, razuiti alimentele de pe farfurie la gunoi sau la gunoi, apoi puneti acele vase chiar in masina de spalat vase.
- Pre-tratarea petelor: Prin pretratarea petelor inainte de spalare, putem evita spalarea din nou a intregii haine daca pata nu este indepartata.
- Greseli in utilizarea masinii de spalat vase
Este posibil ca aceasta greseala sa fi fost facuta de multi utilizatori. Utilizarea detergentului de vase in loc de detergentul pentru masina de spalat vase, iar ulterior v-ati trezit cu spuma din abundenta in masina. Institutul American de Curatare recomanda acesti pasi de curatare a vaselor:
- Daca ati facut aceasta greseala inainte de a porni masina de spalat vase, indepartati lichidul de vase din dozator stergandu-l cu un prosop de hartie uscat. Poate fi necesar sa urmati cu un prosop umed pentru a indeparta orice reziduu de sapun in exces.
- Daca ati rulat masina de spalat vase si acum aveti multa spuma, Institutul American de Curatare va sfatuieste sa indepartati vasele si sa le clatiti cu apa curata. Scoateti spuma ramasa in masina de spalat vase cu un vas si stropiti cu apa rece limpede pe suprafetele interioare pentru a ajuta la clatirea spuma ramasa pana la fund, unde le puteti indeparta.
- Poate doriti sa rulati un ciclu de clatire gol inainte de a rula urmatoarea incarcare obisnuita in masina de spalat vase.
- Daca spuma s-a varsat din masina de spalat vase si pe podea, utilizati un prosop mare pentru a le inabusi pentru a reduce volumul si a usura curatarea.
Pentru mai multe informatii utile despre masinile de spalat vase, dar si cele mai bune recomandari le gasiti pe www.masinivase.ro.