O mare parte din viața noastră profesională și personală se desfășoară online, în prezent într-o asemenea măsură încât ne este greu să ne imaginăm cum ar fi în absența internetului și a tot ceea ce ne oferă.
Folosim internetul pentru:
- a ne conecta cu prietenii și familia prin diferite instrumente sau prin social media;
- a lucra la distanță, a accesa informații necesare pentru a ne desfășura activitatea, sau a ne desfășura activitatea în cloud;
- a cumpăra sau vinde diverse lucruri și servicii online;
- a accesa surse online de distracție de la platforme de streaming audio sau video la jocuri sau alte mijloace de distracție online;
- a stoca informații sau documente;
- și multe alte modalități în care viața noastră are legătură cu mediul online.
După cum putem să vedem, Internetul de aduce numeroase beneficii și ne crește comfortul.
Din păcate, Internetul este însoțit și de o multitudine de amenințări, care pot avea consecințe negative, mai mici sau uneori devastatoare.
O singură breșă de securitate poate distruge ani de muncă și eforturi în construirea unui brand, spre exemplu.
Ce poți face pentru a evita acest lucru?
Igiena digitală este cheia protejării organizației tale și a reputației în era digitală.
Pentru a veni în sprijinul tuturor celor care au nevoie de soluții pentru a-și proteja prezența online am dezvoltat o serie de resurse utile în cadrul proiectului Good Start. Aceste resurse educaționale au rolul de a ajuta organizațiile, în special startup-urile și instituțiile de învățământ profesional și tehnic/ furnizorii de formare profesională (VET), să se instruiască în ceea ce privește igiena digitală. Află ce cuprind aceste resurse și cum le poți accesa în ceea ce urmează.
Informația – o resursă valoroasă care trebuie protejată
În contextul economic actual, organizațiile, indiferent de dimensiune sau obiectul de activitate, se confruntă cu o multitudine de provocări care le influențează nu doar dezvoltarea pe termen lung, ci și susținerea activității de zi cu zi.
Atenția este de cele mai multe ori concentrată pe aspecte de ordin financiar care asigură buna funcționare a organizației și mai puțin sau chiar deloc pe un tip de amenințare care poate pune în pericol una dintre cele mai importante resurse ale organizațiilor: informația.
Într-o lume tot mai digitalizată, în care resursele informaționale sunt stocate în cea mai mare parte în format digital, protejarea împotriva atacurile cibernetice trebuie să devină o preocupare majoră a tuturor membrilor unei organizații. Procedurile de lucru ale unei organizații ar trebui să includă și reguli foarte bine definite de igienă și securitate digitală, astfel încât ecosistemul acesteia să fie unul care să asigure buna funcționare și sustenabilitatea sa pe toate planurile.
Ce este igiena digitală?
Igiena digitală reprezintă un set de reguli și bune practici care să ajute indivizii să își păstreze activitatea în mediul digital sigură. La fel ca în cazul igienei fizice, prevenția, mentenanța și măsurile de remediere sunt esențiale pentru pentru a o bună igienă digitală.
Importanța igienei digitale
Activitățile noastre zilnice, fie că ne referim la cele profesionale sau din viața personală, sunt bazate din ce în ce mai mult pe instrumente digitale. Tot mai multe activități sau tranzacții au fost mutate în online, ceea ce aduce după sine și o creștere semnificativă a riscurilor cibernetice asociate.
Numărul și complexitatea tipurilor de atacuri cibernetice se află într-o creștere accelerată, proporțională cu volumul activităților desfășurate online. În acest context, practicarea unei bune igiene digitale, la nivel de individ și de organizație, este esențială pentru evitarea sau limitarea consecințelor unor atacuri cibernetice.
Trebuie să fim conștienți că un simplu click pe un link nesigur poate avea urmări însemnate asupra funcționării unei companii sau la nivel individual. Cea mai vulnerabilă componentă a unei organizații este resursa umană și de aceea prevenția prin crearea și implementarea unei politici solide de igienă digitală, alături de dezvoltarea competențelor digitale ale membrilor organizației pot contribui semnificativ la diminuarea și oprirea la timp a posibilelor amenințări.
Este extrem de important ca principiile de igienă digitală să fie interiorizate și implementate în rutina zilnică. De asemenea, igiena digitală este un concept dinamic, influențat semnificativ de evoluția permanentă a tipurilor de amenințări. Drept urmare, politicile și procedurile trebuie să fie permanent actualizate.
Resursele create în proiectul Good Start
Proiectul Good Start este un proiect Erasmus + (nr. 2022-1-LV01-KA220-VET-000086725) la care participă echipe din șase țări europene pentru a crea resurse despre Igiena digitală. Află mai multe despre proiect de pe website-ul acestuia: https://good-start.eu/ro/
În proiect au fost create: chestionarul Indexul comportamental privind igiena digitală din organizații și handbook-uri personalizate dedicate startup-urilor și instituțiilor VET.
Cu ajutorul Indexului comportamental privind igiena digitală îți poți evalua nivelul cunoștințelor și practicilor de igienă digitală de care dispui pentru a te proteja online.
Din Handbook-urile dedicate startup-urilor și instituțiilor VET vei afla soluții și exemple de bune practici pe care le poți adapta la nivel individual sau în organizația ta pentru a preveni numeroasele pericole cibernetice cu care te poți confrunta.
Resursele educaționale sunt disponibile gratuit pe website-ul proiectului pentru toți cei interesați de modul în care pot dezvolta și implementa reguli de igienă digitală funcționale în propriile organizații.