Un multimetru este un dispozitiv electronic cu care poti masura rezistenta, voltajul si curentul. In functie de modelul pe care il alegi, poti testa cu ajutorul multimetrului diferite componente, cum ar fi: condensatori, diode, tranzistori etc. De asemenea, poti depana un circuit pentru a vedea scurgerile de curent, dar si pentru a identifica zonele cu probleme.
Daca nu esti un electrician profesionist, nu trebuie sa cheltuiesti foarte multi bani pe un multimetru. Poti achizitiona un multimetru, cu maxim 300 de lei, cu caracteristici destul de bune. Alege un model de calitate, la un pret accesibil, pe care sa il poti folosi pentru a realiza diverse masuratori. Odata ce vei avea unul, cu siguranta, il vei folosi destul de des. De aceea, iti recomandam sa cheltui cativa bani in plus, pentru a alege un model bun.
Cum functioneaza un multimetru?
Un multimetru are un set de sonde (una neagra, una rosie), pe care le vei atasa la componenta sau portiunea de circuit pe care urmeaza sa o testezi. Pe un ecran vei vedea rezultatele inregistrate. Pe instrument vei gasi un rotor pe care va trebuie sa il setezi, in functie de ce urmeaza sa testezi (rezistenta, curent, tensiune), dar si sa alegi gama de testare. De retinut! Unele multimetre au o caracteristica prin care depisteaza automat intervalul pe care ar trebui sa il setezi.
Cablurile de testare, care vin de obicei cu multimetrul, au varfuri simple, in forma de con.
Cum sa masori rezistenta cu un multimetru?
Problema cu rezistorii este ca, producatorii par sa se astepte ca tu sa memorezi codul de culoare, care identifica intervalul de rezistenta. Iata o cale mai usoara sa il afli:
1. Pune sondele pe capetele rezistorului
2. Alege intervalul de rezistenta care crezi ca se potriveste rezistorului
3. Citeste valoarea
Daca multimetrul iti va afisa valoarea 1, intervalul este sub cel potrivit. Muta rotorul la urmatorul interval, pana cand vei obtine o valoare valida. Daca multimetrul iti indica o valoare aproape de 0, atunci intervalul este prea ridicat. Muta rotorul la un interval mai mic, pana cand vei obtine o valoare valida. Daca ajungi la cel mai mic interval si valoarea este in continuare 0, indiferent de ce testezi are 0 rezistenta.
Testarea rezistentei comutatoarelor sau releelor este o alta intrebuintare des intalnita pentru multimetre.
Cum sa masori tensiunea cu un multimetru?
Pentru a rula un test de masurare a tensiunii, trebuie sa conectezi sonda rosie a multimetrului la partea pozitiva a bateriei sau circuitului, iar pe cea neagra la partea negativa. Apoi trebuie sa muti rotorul pe intervalul de tensiune la care te astepti.
Ar fi indicat sa iei in considerare verificarea tensiunii la contactele bateriei. Pentru a face acest lucru, atinge cu cablul rosu una din iesirile bateriei si cu cel negru pe cealalta. La un pachet de patru baterii noi, multimetrul ar trebui sa afiseze 6 volti. Atunci cand bateriile se invechesc, tensiunea scade. Daca ai mai putin de 5 volti la un pachet de patru baterii, atunci este cazul sa le schimbi.