Inflamația gingiilor și a mucoasei bucale, cu care se confruntă marea majoritate a oamenilor, poate provoca o mulțime de probleme. Odată cu inflamația gingiilor, ele devin extrem de sensibile și reacționează literalmente la orice: fierbinte, rece, acru, dur. În plus, apare miros neplăcut din gură.
Din păcate, multe persoane nu acordă atenție unor boli frecvente precum gingivita, parodontita sau stomatita. De regulă, pacienții nu merg la medicul dentist, ci încearcă să se vindece singuri, folosind metode improvizate: pentru a masca mirosul din gură, mestecă gumă, cumpără o pastă de dinți specială pentru sângerarea gingiilor și preferă ceaiul și mâncarea răcită. Cel mai adesea, de îndată ce inflamația și durerea se amelioreză puțin, tratamentul este oprit. O astfel de neglijare a stării gingivale poate fi aduce consecințe grave, până la pierderea dinților.
Vizitarea la timp a medicului dentist, va rezolva problema cu metode blânde.
Într-un stadiu avansat, când procesul inflamator se răspândește în țesutul parodontal, gingivita se poate transforma în parodontoză. Dinții pot devini mobili și apare o așa-numită pungă parodontală între gingie și dinte, unde microbii anaerobi se înmulțesc și distrug aparatul ligamentar și țesuturile osoase ale dintelui. Nu uita că parodontoza este una dintre principalele cauze ale pierderii dinților la vârsta adultă. Pentru ca situația să nu devină critică și să menții un zâmbet sănătos mulți ani, trebuie să urmezi câțiva pași simpli.
Identifică cauzele
Țesuturile parodontale care înconjoară dintele sunt sensibile la starea generală a corpului. Prin urmare, cauzele inflamației gingiei pot indica o varietate de disfuncționalități în activitatea organelor interne, chiar și gastrita. Gingivita poate apărea și în cazul tulburărilor endocrine datorită utilizării unui număr de medicamente care scad producția de salivă și duc la uscarea gurii. Lipsa salivei cauzează adesea afecțiuni ale gingiilor la fumători.
O altă cauză a gingivitei și a parodontitei sunt cariile netratate, care sunt o sursă de infecție și inflamație constantă. De asemenea, gingiile pot fi rănite permanent de o obturație sau o coroană de calitate slabă sau plasată incorect. Un alt factor de risc sunt aparatele dentare și protezele prost adaptată.
Dar, după cum arată studiile, în 80% din cazuri, cauza bolilor inflamatorii ale cavității bucale este placa bacteriană, care apare cu o îngrijirea dentară necorespunzătoare. În timp, placa bacteriană se întărește și se transformă în tartru, ale cărui depozite sunt una dintre cauzele respirației urât mirositoare.
În plus, gingiile sunt foarte sensibile la lipsa de vitamine, iar în cazul unei hipovitaminoze încep să sângereze.
Fă o curățare profesională
Cu toate acestea, la primul semn de gingivită, poți scăpa de problemă și fără ajutorul unui dentist. Este suficient să te speli bine pe dinți cu mișcări „de măturare” de la gingii până la vârfurile dinților. Și asigură-te că folosești ață dentară pentru a scăpa de resturile alimentare lipite între dinți.
Totuși curățarea profesională regulată (o dată la șase luni) este necesară pentru toată lumea, fără excepție. Aparatul cu ultrasunete folosit de medicul dentist ajută la distrugerea germenilor și îndepărtarea tartrului, lăsând suprafața dintelui și zonele greu accesibile perfect curate.
Distruge sursa inflamației
Tratamentul bolilor inflamatorii ale gingiei și al bolii parodontale implică o gamă întreagă de proceduri. Deci, pe lângă igiena orală profesională, medicul dentist va prescrie terapie antiinflamatoare și antimicrobiană.
Orice inflamație, chiar aparent nesemnificativă, precum și orice leziuni minore în cavitatea bucală ar trebui tratate.
Dar chiar și tratamentul complex nu garantează că inflamația gingiei nu va reapărea. Da, există persoane predispuse la probleme cu gingiile: se recomandă curățarea profesională mai frecventă, în unele cazuri chiar și o dată pe lună. În general, specialiștii recomandă, pe lângă tratament, echilibrarea dietei, introducerea vitaminelor necesare în dietă și întărirea sistemului imunitar. Și, desigur, nu uitați să respectați igiena orală obligatorie.