Orice scaun de gaming poate fi considerat un obiect de folosință îndelungată, cu o durată de viață care se întinde pe parcursul câtorva ani buni. Odată cu trecerea timpului, este posibil totuși să apară unele probleme, însă acestea sunt prea mici pentru a justifica achiziția unui scaun nou.
Nu are rost să faci o astfel de investiție când scaunul tău începe să dea primele semne de „bătrânețe”, pentru că problemele care apar sunt simplu de rezolvat, cu cheltuieli minime. Noi am identificat cele mai frecvente defecțiuni care pot apărea la scaunele de gaming și îți oferim soluțiile pentru fiecare dintre ele.
Ce faci când se strică telescopul
Telescopul este cea mai complexă piesă din gama de accesorii pentru scaunul de gaming, motiv pentru care îți va fi foarte dificil sau chiar imposibil să îl repari singur. Și pentru un specialist, misiunea se poate dovedi complicată, existând riscul ca rezultatul să nu fie pe măsura așteptărilor.
Din acest motiv, atunci când telescopul se defectează – ceea ce se întâmplă destul de rar – cea mai eficientă soluție este înlocuirea acestuia. Prețul unui telescop nou este mic, în comparație cu cel a unui scaun, iar operațiunea de înlocuire o poți face chiar tu.
Mai întâi, se detașează partea superioară a scaunului prin desfacerea șuruburilor de prindere, după care se întoarce suportul și se lovește celălalt capăt al telescopului cu un ciocan din cauciuc. Piesa defectă se va desprinde ușor, după care trebuie să inserezi capul noului telescop în orificiul din suport. La celălalt capăt se atașează partea superioară a scaunului, strângând bine șuruburile, iar cu aceasta, operațiunea este completă.
Cum scapi de scârțâit
Scârțâitul este cea mai frecventă problemă care va apărea la orice scaun de birou mai devreme sau mai târziu. Deși nu este gravă, această problemă devine rapid extrem de enervantă, așa că necesită o rezolvare.
Trei sunt cauzele care duc la apariția acestor sunete neplăcute, respectiv șuruburile slăbite, rugina sau fisurarea unor componente. Prin urmare, mai întâi trebuie să verifici toate șuruburile și să te asiguri că sunt foarte bine strânse. Dacă scârțâitul nu dispare, veridică sistemul de fixare de sub șezut, pentru că e posibil ca aici să fi apărut puncte de rugină. Câteva picături de ulei sau un spray împotriva ruginii ar trebui să facă scaunul să tacă, dacă aceasta este sursa problemei.
În caz contrar, scaunul va continua să scârțâie, semn că nici șuruburile și nici rugina nu sunt de vină. Mai rămâne a treia cauză – fisurarea unor componente – iar despre soluțiile de rezolvare vorbim mai pe larg în paragraful următor.
Cum schimbi piesele crăpate
Mânerele, brațele suportului și roțile sunt piesele care se crapă sau se rup, din cauza presiunii la care sunt supuse dar și a utilizării necorespunzătoare a scaunului. Primul semn că a apărut o fisură este scârțâitul despre care am amintit mai sus, iar problema se constată atunci când încerci să identifici sursa zgomotului.
În cazurile mai grave, piesele se crapă sau se rup, iar la această situație se va ajunge mai devreme sau mai târziu și în urma apariției fisurilor abia perceptibile. Cea mai bună soluție este înlocuirea componentelor avariate cu alte piese noi, ușor de găsit în orice magazin de profil.
Mânerele se schimbă simplu, desfăcând șuruburile de prindere, înlăturând piesa ruptă și fixând-o în loc pe cea nouă, cu ajutorul acelorași șuruburi.
În cazul suportului, se demontează mai întâi roțile apoi se scoate telescopul lovind capătul inferior al acestuia cu un ciocan de cauciuc. Apoi, capătul telescopului se fixează în noul suport, iar la final se montează roțile pe fiecare dintre brațe.
Chiar dacă nu se crapă, roțile se pot bloca din cauza prafului, scamelor și a firelor de păr culese de pe covor. Dacă se rup sau nu le poți reda mobilitatea, trebuie înlocuite cu roți noi. Brațele suportului sunt prevăzute cu sisteme de prindere a roților, care permit demontarea și montarea cu ușurință a acestora, astfel că nici această operațiune nu ar trebui să-ți pună mari probleme.
Așadar, dacă scaunul tău de gaming îți va face probleme la un moment dat, acum știi cum să acționezi pentru a scăpa de ele fără mută bătaie de cap.