Romania incearca din ce in ce mai mult in ultimii ani sa se apropie, ca si celelalte state europene, de conceptul zero waste si sa implementeze in mod eficient strategii ideale de colectare selectiva a deseurilor. Din pacate insa tara noastra se situeaza in coada clasamentului efectuat de catre Uniunea Europeana in ceea ce priveste reciclarea si colectarea eficienta a deseurilor, raportarile recente aratand o rata de colectare selectiva de doar 3 % in ultimul an, infinit mai mica fata de alte tari. Ca o comparatie, in timp ce in Bucuresti abia se implementau anul trecut masuri de colectare selectiva a deseurilor, conform OUG 74/ 2018 (desi acest proces a inceput la nivelul Europei inca din anul 2015), Helsinki inregistra o rata de colectare selectiva a deseurilor de circa 40%, iar Ljubljana de aproape 55%.
Conex Clean sustine colectarea selectiva a deseurilor!
Sustinerea colectarii selective are la baza un crez comun si anume cel al protejarii mediului. Facand aceasta, incep sa apara si beneficiile imediate: protejarea resurelor naturale, economie durabila, cresterea calitatii vietii. Nu e de mirare ca acest proces de colectare selectiva a deseurilor a inflacarat din ce in ce mai multi adepti, indeosebi din segmentul casnic. Totusi, nici companiile nu se dau in laturi din a sustine acest lucru, unul dintre exemplele in acest sens fiind firma de curatenie Conex Clean care isi incurajeaza clientii sa recilceze, pastrand o planeta curata pentru generatiile urmatoare.
Bucuresti- cum se face colectarea selectiva a deseurilor?
Inca din anul 2019 schimbarile au inceput sa apara in aceasta directie, atat in Bucuresti, cat si in tara. Au fost montate pubele special destinate unor tipuri de deseuri, fiind necesara respectarea codului culorilor:
- Galben- plastic si metal
- Albastru- hartie si derivate (ex: carton)
- Verde- sticla
- Negru- deseuri reziduale
Mai mult decat atat, procesul de reciclare se bazeaza incepand cu anul 2019 si pe legea 31/ 2019, ale carei prevederi au in vedere clasificarea ambalajelor ca fiind sau nu reutilizabile. In prezent insa, orasul Bucuresti realizeaza partial procesul de colectare selectiva a deseurilor, in mare parte din cauza logisticii sau a lipsei de educatie in acest sens a consumatorilor individuali. Ambele aspecte au insa rezolvare, insa aceasta necesita timp. Daca pentru logistica se incearca in permanenta gasirea unor solutii eficiente, pentru constientizarea importantei colectarii selective a deseurilor sunt create campanii dedicate, iar numarul consumatorilor care aleg sa acorde importanta mediului inconjurator pare a fi in continua crestere.
Reguli de colectare selectiva a deseurilor
Desi pare usor la o prima vedere, colectarea selectiva a deseurilor impune respectarea unor conditii, in prima faza chiar de catre consumatori. Pentru ca deseurile sa ajunga in spatiile special destinate, in vederea reciclarii sau distrugerii, ele trebuie sa fie pregatite si colectate conform specificatiilor firmelor care colecteaza astfel de deseuri. In Bucuresti, in cele sase sectoare, dar si in zonele limitrofe, primariile sunt cele care au desemnate companii care se ocupa de colectarea acestor deseuri. In unele zone, exista afise clare ce contin regulile de colectare, dintre care putem enumera:
- Colectarea hartiei se poate face prin presare, pentru a economisi spatiul pubelei. Hartia care contine pete de ulei sau alte substante nesolubile nu poate fi reciclata.
- Ambalajele de tip PET trebuie curatate inainte de aruncare, spalate cu apa si detergent. Din considerente de economisire a spatiului, aceste ambalaje se pot presa.
- Deseurile menajere se arunca in spatiile special amenajate (pubelele negre), iar in aceasta categorie pot fi enumerate: scutecele de unica folosinta, servetele umede, etc.
Un aspect interesant in acest proces de protejare a mediului il constituie colectarea uleiului pentru gatit, de catre firme specializate (sau colectarea in anumite puncte special destinate), care nu implica costuri pentru utilizatori. Practic, consumatorul casnic trebuie doar sa colecteze in recipiente uleiul gatit si sa il predea firmelor sau in centrele de colectare, evitand astfel contaminarea apelor cu substante uleioase.
Este imbucurator faptul ca din ce in ce mai multi consumatori aleg sa colecteze deseurile in mod selectiv, ca firmele mici si medii participa activ la acest proces si ca ideile de protejare a mediului sunt in plina expansiune. Speram astfel ca in viitorul apropiat Romania sa nu se mai pozitioneze pe pozitiile fruntase in topul celor mai murdare tari si ca toata lumea sa inteleaga faptul ca a colecta selectiv este o decizie cu implicatii majore pentru generatiile urmatoare.
Conex Clean: Firma de curatenie specializata in curatenie birouri, curatenie scari de bloc si curatenie la domiciliu. Date de contact: Tel: 021.780.00.80, 0751.127.227, 0772.029.406 Website: conexclean.ro