Cum se obtine cetatenia in Malta, pas cu pas

malta

Malta este prima dintre tarile Uniunii Europene care aplica mecanismul cetatenie in urma unei investitii. Din 2013, de cand a inceput acest program, nu mai putin de 1000 de straini au facut cerere pentru a deveni cetateni maltezi. Cum se explica succesul acestui program? Malta e o tara ferita de turbulente economice, politice sau sociale. Natura a fost generoasa cu mica insula din Mediterana: clima e blanda, vremea e insorita aproape tot anul, iar pozitia geografica – intre Europa si Africa de Nord – face din Malta un nod important pentru cei care calatoresc in scop de afaceri.

Cetatenia malteza poate fi obtinuta in urmatoarele situatii:

1. Casatorie – daca un cetatean maltez ia in casatorie un strain, acesta va obtine cetatenia dupa 5 ani de casnicie. Pentru e evita casatoriile de forma, autoritatile fac verificari in decursul celor 5 ani si, daca se stabileste ca exista suspiciunea unei casatorii de forma, doar pentru obtinerea cetateniei, casatoria poate fi anulata.

2. Naturalizare – strainii care au origini malteze pot deveni cetateni ai Maltei, daca intrunesc anumite conditii. De asemenea, cetatenia malteza se poate acorda in scopuri umanitare.

3. Cetatenia prin investitii – Malta e prima tara UE care a lansat programul Cetatenie prin Investitii. Acest program e destinat familiilor cu un anumit grad de bunastare financiara, care doresc o a doua cetatenie si vor sa se stabileasca in Uniunea Europeana, din motive de afaceri sau personale,

Pentru a putea solicita cetatenia malteza, prin investitii, strainii trebuie sa investeasca cel putin 650.000 de euro in Malta, explica Citizenships.com. Din aceasta suma, 7 la suta merg spre Fondul Guvernamental, iar restul spre Fondul Consolidat. Pentru sotie si copii minori se mai platesc 25.000 de euro, de persoana, iar pentru copii majori (pana in 26 de ani) si pentru parinti suma e de 50.000 de euro de persoana.

Procedura pentru obtinerea cetateniei are mai multe etape. Legea malteza accepta demararea formalitatilor doar de catre agenti/firme acreditate, care vor actiona in numele solicitantului, explica Citizenships.com:

 • depunerea cererii – strainii care nu au rezidenta in Malta au nevoie de un depozit minim de 5.000 de euro. Cererea trebuie insotita de documentele cerute. Apoi se vor plati taxele aferente si e nevoie de un depozit de minim 10.000 de euro.
 • in termen de 90 de zile, solicitantul va primi raspunsul autoritatilor, daca actele sunt in regula. Urmeaza 30 de zile de asteptare, perioada in care autoritatile malteze fac verificarile necesare. Dupa cele 30 de zile, solicitantul va primi aprobarea (conditionata sau de alta natura) iar dupa alte 5 zile cererea oficiala din partea autoritatilor pentru depunerea contributiei. Solicitantul are la dispozitie 20 de zile pentru a se conforma. In termen de 95 de zile, solicitantul trebuie sa aduca toate dovezile legate de tranzactiile financiare: achizitionarea proprietatii sau actele de inchiriere, precum si dovada ca a investit 150.000 de euro. Dupa circa 45 de zile, soseste clipa cea mare: acordarea cetateniei.

Documente necesare

 • dovada ca solicitantul se poate sustine financiar singur (se completeaza un formular in acest sens)
 • copie dupa pasaport
 • copie dupa asigurarea globala (minimum 50.000 euro)
 • declaratii bancare pentru a dovedi mijloacele financiare de care dispune solicitantul
 • formular electronic de inregistrare a identitatii
 • certificate medicale
 • declaratie privind venitul anual
 • declaratie de avere
 • detalii despre familie
 • informatii privind studiile
 • informatii privind locurile de munca anterioare
 • cazier judiciar
 • fotografii tip pasaport.

Alte Articole de 1 :

Ai nevoie de servicii grafica Hai sa vorbim!

Ai nevoie de servicii grafica? Hai sa vorbim!

Designul grafic sau servicii grafica reprezinta un proces de creatie care trebuie sa transmita un mesaj convingator si bine orientat spre publicul tinta. Contactul intre un furnizor de servicii sau...

ecomunicate

Unde poti paria pe Gala Premiilor Oscar 2021?

Ediția cu numărul 93 a Premiilor Oscar este programată pe 26 aprilie, atât în Dolby Theatre cât și în Union Station din Los Angeles. Acest eveniment este considerat unul dintre...