Reciclarea este de preferat pentru reducerea deșeurilor solide, conservarea materiilor prime sau a energiei de producere a unui nou produs.
În fiecare an, milioane de cartușe de imprimantă ajung acolo unde nu ar trebui: în gropile de gunoi sau în incineratoare. Aruncarea lor la coșul de gunoi alături de deșeurile menajere este interzisă în România, conform legislației în vigoare, fiind considerate deșeuri nepericuloase.
Reciclarea, o soluție la îndemână în fiecare județ
Mulți oameni nu țin cont de lege și aruncă produsele goale la tomberon, fără să țină cont de consecințele asupra mediului ambiant. Aceștia ar trebui să știe că o
soluție la îndemână și cu multiple beneficii o reprezintă reciclarea.
Cele mai multe cartușe pot fi reciclate de până la șase ori, fără să se piardă din calitatea lor, fiind recondiționate, reumplute și apoi revândute consumatorilor la un preț mai mic decât cele originale.
Conform legislației în vigoare, cartușele de imprimantă sunt considerate deșeuri nepericuloase și nu pot fi aruncate împreună cu deșeurile menajere. În România, sunt mai multe firme care colectează tonere și cartușe de imprimantă, deșeuri electrice, electronice și electrocasnice (DEEE), acestea acționând în fiecare județ.
Cartușele de cerneală se descompun în 1000 de ani
Atunci când o persoană se hotărăște să facă acest pas necesar pentru protejarea mediului va proceda astfel:
- Strângerea cartușelor de imprimantă: Este nevoie să se strângă mai multe cartușe de imprimantă, pe o perioadă mai lungă de timp.
- Contactarea firmelor de profil: firmele de la care s-au achiziționat produsele pun la dispoziție și programe de colectare, în scopul refolosirii acestora.
Contactarea firmei care colectează DEEE: dacă nu se optează pentru varianta de mai sus, se poate apela la o firmă de colectare. Pe internet se pot găsi hărți care prezintă care este situația în fiecare județ, cum funcționează și care este programul de colectare. În funcție de regiune, se contactează o astfel de firmă pentru a fi primite informațiile necesare.
Cartușele de cerneală sunt realizate din produse pe bază de petrol, din plastic, și din acest motiv ele au nevoie de aproximativ 1000 de ani pentru a se descompune. Simpla si utila alternativă a reciclării lor eliberează milioane de metri cubi de spațiu în gropile de gunoi, fiind protejată natura și economisindu-se în același timp bani.
Ce impact au asupra mediului
În situația în care cartușele de imprimantă sparte se aruncă la gunoi există pericolul ca acestea să contamineze apele subterane și mediul. Cunoscând această situație, precum și toate dezavantajele în cazul în care nu sunt colectate, unii producători pun la dispoziția cumpărătorilor programe speciale pentru colectarea lor.
Fiecare cartuș trimis este analizat din două perspective: pentru recondiționare sau pentru valorificarea materialelor prin reciclare, după care este dezasamblat și anumite componente vor fi refolosite. Materialele care provin de la cartușele ce nu pot fi recondiționate sunt dezasamblate, vor fi sortate pe tipuri și reciclate.
Îndemnul prioritar pentru cei care utilizează aceste produse la birou sau acasă este, așadar, de a le recicla.