conturi in euro

Cum și de ce să montezi un girofar pe un tractor

Nu mai e nici un secret că în zilele noastre orice utilaj greu care circulă pe drumurile publice trebuie semnalizat corespunzător cu un girofar galben. Și cum tractoarele sunt utilaje agricole care ajung deseori să circule pe drumuri publice, ele se încadrează în rândul vehiculelor care trebuie să se supună legii.

Motivația acestei obligații constă în primul rând în limitele de viteză naturale ale unui tractor. Unul dintre cele mai populare modele de la noi, „Belarus”, de concepție sovietică (ulterior rusească) atinge o viteză maximă de numai … 35 km / h. Nici tractoarele „LS” (coreene) sau „John Deere” (americane) nu pot merge mai repede, atingând cu greu 40 km / h. Despre vechile tractoare „Universal”, încă prezente în număr mare pe șosele patriei, nici nu mai merită să pomenim. Totuși, deși nu pot atinge viteze impresionante, conform legii tractoarele pot circula pe orice fel de drumuri publice, mai puțin pe autostrăzi. Și cum de multe ori necesitățile impun utilizarea de către un tractor a unui drum public (de pildă atunci când merge de la autobază către ogor) se întâmplă deseori să întâlnim și noi în trafic, chiar și pe drumuri pe care se circulă frecvent cu 90-100 km / h, un asemenea utilaj agricol, care trebuie semnalizat corespunzător pentru a fi observat de la distanță de către șoferi, conform legii.

Ce fel de girofar galben trebuie ales pentru un tractor?

Pe piață există mai multe tipuri de girofar galben, diferențele constând în tipul de prindere (magnetic, cu șurub sau cu picior), alimentare (brichetă auto, baterii / acumulatori) sau în tehnologie (xenon, led). Totuși, un girofar care să fie utilizabil atunci când e montat pe un tractor trebuie să satisfacă niște condiții de bază:

– carcasa trebuie să fie rezistentă la intemperii, șocuri mecanice, diferențe majore de temperatură, având în vedere specificul de exploatare;
– cum nu toate tractoarele sunt dotate cu brichetă e nevoie de un girofar cu prindere cu picior;
– girofarul trebuie să fie ușor de montat și demontat, fără să necesite intervenția unui mecanic specializat;
– trebuie să fie fiabil pentru a evita situațiile neplăcute, ceea ce înseamnă că nu va fi chiar cel mai ieftin girofar care poate fi cumpărat, nici – foarte important! – cel mai mare girofar existent pe piață, deoarece o suprafața mare poate atrage probleme mai mari.

Odată stabilite aceste cerințe trebuie căutat un giforar care să le respecte pe toate.

Recomandarea specialiștilor Overlords – cel mai mare magazin de girofaruri auto de pe piață – este girofarul de tractor RCB040. Acesta respectă standardele de calitate europene (fiind produs în UE), are un design compact, este construit din policarbonat rezistent la șocuri mecanice, are o greutate redusă (doar 560 de grame) se poate alimenta fie la 12V fie la 24V și se prinde cu mufă fixă de tip din pole.

De ce să nu alegi un girofar galben obișnuit

Pe Overlords (www.overlords.ro) se găsesc numeroase girofaruri galbene, dar majoritatea sunt adecvate utilizării pe camioane sau alte utilaje grele care circulă mai ales pe șosele, inclusiv pe mașini care circulă numai în incinte închise, cum ar fi aeroporturile. Un girofar rotativ obișnuit (de pildă girofarul LAP 259) are o înălțime de 20 de centimetri, asigurând o vizibilitate de la 150 de metri, și cântărește peste un 1 kg. Este mult prea mult. Un tractor este el în sine suficient de masiv pentru a fi văzut de la distanță, deci nu e nevoie să amplificăm statura sa inutil. În plus, girofarele obișnuite sunt făcute, așa cum spuneam, pentru a fi alimentate de la bricheta auto.

Este foarte important ca proprietarii de utilaje agricole să respecte legea montând un girofar galben adecvat, deoarece în acest fel se asigură că nu îi pun în pericol pe ceilalți participanți la trafic. Costul unui girofar potrivit pentru utilajele agricole este minimal, dar beneficiile pot fi neprețuite. În plus, se evită și amenzile, deloc mici, care vin întotdeauna „la pachet” cu nerespectarea legii…

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de Georgescu Florin:

Legea obligă vehiculele care pot constitui un pericol în trafic să aibă montat un girofar de culoare galbenă.