Tocmai ati achizitionati o friteuza cu aer si nu stiti exact cum functioneaza si cum trebuie folosita corespunzator? Va vom prezenta in cele ce urmeaza cum sa obtineti cele mai bune preparate cu ajutorul ei, cum sa curatati, dar si alte sfaturi utile pentru o exploatare la maxim a aparatului.
Toata lumea vorbeste despre friteuzele cu aer cald si avantajele pe cre acestea le ofera. Poate de multe ori v-ati intrebat daca un astfel de aparat chiar prajeste sau cum functioneaza, de fapt? Iata ce trebuie sa stiti despre o friteuza pe baza de aer.
In primul rand, sa lamurim un aspect: friteuzele cu aer cald nu sunt friteuze propriu-zis. Friteuzele cu aer sunt pline cu aer fierbinte, lucrul cel mai important la ele. Practic, sunt mici cuptoare foarte puternice, care folosesc aerul cald pentru prepararea alimentelor. Preparatele obtinute vor fi diferite fata de cele preparate in ulei intr-o friteuza clasica.
Rezultatul este ca friteuzele cu aer sunt mult mai putin murdare si consumatoare de ulei decat prajirea. Si mai bine, aceste mici cuptoare pot face mult mai mult decat sa scoata mancare prajita artificiala. Friteuzele cu aer aduc legume frumos rumenite, aripioare de pui cu pielea crapata si chiar prajituri usoare si aerisite, toate la indemana voastra.
Diferite tipuri de friteuze cu aer si mod de functionare
Cel mai popular tip de friteuza cu aer de pe piata – friteuza cu aer de tip cos – arata ca o cafetiera funky cu un cos detasabil in zona centrala. Aceasta friteuza cu aer are o singura functie: prajirea cu aer.
Puteti gasi, de asemenea, pe piata friteuze cu aer multifunctional, cum ar fi Beville Smart-Oven, air fryer-ul cu prajitor Cuisinart si asa mai departe. Acestea arata ca cuptoarele de paine pe steroizi, iar prajirea cu aer este doar unul dintre lucrurile pe care le fac (printre gatirea lenta, deshidratarea si prajirea). De asemenea, detin o capacitate mai mare decat friteuzele cu aer de tip cos.
Friteuza cu aer este similara cu un cuptor cu convectie uimitor. Este mica, dar puternica si puteti praji, frige sau coace in ea.
Aveti nevoie de o reimprospatare despre gatitul prin convectie? Nici o problema.
Caldura creste, asa ca intr-un cuptor obisnuit grila de sus este intotdeauna cel mai fierbinte loc, ceea ce duce la o coacere neuniforma. (De asemenea, multe retete de prajituri va spun sa rotiti foile de copt de sus in jos si din spate in fata la jumatatea coacerii.)
Intr-un cuptor cu convectie, totusi, ventilatoarele sufla aer cald in jur, astfel incat temperatura sa fie uniforma in tot aparatul.
Friteuzele cu aer nu sunt exact ca cuptoarele cu convectie; fluxul lor de aer este conceput pentru a reproduce mai indeaproape distributia caldurii de prajire in grasime fierbinte. Dar pentru scopurile noastre, analogia cuptorului cu convectie este suficient de buna.
Dupa ce deschideti cutia, demontati toate componentele detasabile. Acesta va include probabil un cos detasabil si un gratar sau o tava perforata in partea de jos a acelui cos. Spalati-le si uscati-le.
Puneti friteuza cu aer pe o suprafata rezistenta la caldura, la o distanta suficient de mare de perete. Inlocuiti gratarul si cosul.
Puneti intotdeauna gratarul in cos. Acest lucru permite aerului cald sa circule in jurul alimentelor si, de asemenea, impiedica alimentele sa ramana in exces de ulei.
Friteuzele cu aer sunt usor zgomotoase. Cand functioneaza, veti auzi ventilatoare care zbarnaie.
Este hands-on. Chiar si rumenirea necesita sa scoateti cosul si sa amestecati alimentele la fiecare cateva minute.
Este bine sa scoti cosul pentru o privire. Puteti face acest lucru in orice moment al procesului de gatit. Nu este nevoie sa opriti masina, deoarece se opreste singura cand cosul este scos.
In consecinta, asigurati-va ca sertarul este impins pana la capat, altfel nu se va porni din nou. Veti sti, pentru ca friteuza cu aer va fi brusc silentioasa.
Mancarea se gateste rapid, mai repede decat sunteti obisnuiti! Este unul dintre cele mai bune atribute ale friteuzei cu aer. Manualul friteuzei dvs. de aer are probabil un tabel la indemana cu timpii si temperaturile de gatire pentru alimente obisnuite. Cu cat este mai putina mancare in cos, cu atat timpul de gatire va fi mai scurt; cu cat mai multa mancare, cu atat va dura mai mult.
Este posibil sa aveti nevoie de o temperatura putin mai scazuta. O multime de retete de friteuza cu aer necesita setari de temperatura mai scazute decat omologii lor conventionali. Acest lucru poate parea de peste, dar mergeti cu el. Inca o data, friteutoarele cu aer se incalzesc foarte repede si misca aerul fierbinte in jur, astfel incat o temperatura putin mai scazuta va ajuta la prevenirea alimentelor sa devina prea intunecate sau crocante pe exterior, in timp ce sunt gatite corespunzator pe interior.
Cum curatati friteuza cu aer
Este important sa curatati friteuza cu aer dupa fiecare utilizare, deoarece acumularea de ulei poate face unitatea sa produca fum. In unele cazuri, puteti pur si simplu sa stergeti sertarul si sa razuiti cu un prosop de hartie. Daca sunt murdare, spalati manual. Majoritatea modelelor au piese care pot fi spalate in masina de spalat vase, asa ca verificati cu manualul dumneavoastra.
Cele mai bune alimente de gatit
Alimente congelate preprajite: in general, alimentele congelate in portii sau in bucati mici se incalzesc si devin atragator de crocante intr-o friteuza cu aer in cel mai scurt timp
Retete de la zero care imita alimentele congelate preprajite: Ganditi-va la pui prajit cu aer, betisoare de mozzarella pentru friteuza cu aer, prajituri de crab prajite si cetera.
Legume pe care le-ati praji sau pe care le-ati prepara pe gratar: dovlecei de iarna sau de vara taiati cubulete, radacinoase, broccoli sau buchetele de conopida, varza de Bruxelles. Acestea sunt fantastice in friteuza cu aer!
Cartofi: de fiecare data cand ati pune un cartof (sau cartofi taiati) intr-un cuptor obisnuit, friteuza dvs. cu aer va depasi cu usurinta cuptorul.
Aripioare de pui: piele crocanta si mai rapid decat prajirea lor la cuptor. Retineti ca acest lucru nu este foarte bun pentru petreceri, totusi, deoarece friteutoarele cu aer sunt prea mici pentru a tine cantitati de aripioare la scara de petrecere (cu exceptia cazului in care este o grupa de oameni care mananca doar cate o aripa fierbinte fiecare!).
Mancare reincalzita: Amintiti-va, acest lucru este ca un cuptor de paine turbo. Este grozav pentru reincalzirea alimentelor si nu va face ca preparatele crocante sa devina moi ca un cuptor cu microunde.
Pentru mai multe informatii despre friteuzele cu aer cald si recenzii de produse va recomandam sa intrati pe www.reviewelectrocasnice.ro.