Dacă citești asta, probabil ești proaspăt absolvent al facultății de medicină dentară – și ești mai fericit ca niciodată, iar asta e normal. După ani de zile de trudă, în sfârșit părăsești băncile școlii și te gândești că nu vei mai fi nevoit să înveți…niciodată.
Din păcate, asta ar fi posibil doar într-un vis frumos, căci realitatea e alta: dacă vrei să faci perfomanță în domeniu, e nevoie să înveți în continuare. În permanență, mai exact. Specialiștii de la https://www.endolearning.ro/ ți-au pregătit astăzi 4 motive pentru care ar trebui să faci cursuri de specializare după ce termini facultatea de medicină dentară.
Lucrurile se schimbă
Din fericire, stomatologia este un domeniu în care lucrurile sunt în permanență modernizare. Iar asta este, firește, un lucru bun: pentru că tratamentele devin din ce în ce mai precise, eficiente, rapide și accesibile – practic, ni se permite să livrăm servicii mai calitative ca niciodată.
Însă ca asta să se întâmple, e vital să rămâi mereu la curent, mereu conectat la noutățile din domeniu. Dacă nu faci cursuri de specializare, după 5 sau 10 ani de la finalizarea facultății nu vei veni cu nimic în plus în nișa ta, și nu te vei putea ridica la cele mai înalte standarde.
Training-urile, absolut necesare
Facultățile de medicină dentară au un număr uriaș de studenți – ar fi imposibil ca fiecare student să se bucure de training și de practică suficientă pentru a înțelege toate conceptele din stomatologie.De aceea, cursurile de stomatologie îți aduc training hands-on, individual: tu cu trainerul tău, care îți acordă tot timpul său, pentru ca tu să înțelegi în profunzime toate conceptele. Practic, un training hands-on este exact practica de care ai nevoie pentru a te familiariza cu munca de medic stomatolog.
Facultatea nu te învață totul
De cele mai multe ori, programele facultăților de medicină dentară nu sunt suficient de cuprinzătoare – asta pentru că, din nou, fizic ar fi imposibil să se lucreze individual cu toți studenții. Iar lucrul individual, personalizat în funcție de nevoile fiecăruia, e vital.
Dacă tu îți dorești să fii specialist endodont, vei avea neapărat nevoie de endodontie curs dacă îți dorești să excelezi în această ramură. Cursurile de specializare îți completează noțiunile acumulate în facultate, suplimentându-le cu detalii mult mai precise, ce țin de finețe.
Înveți cum e să lucrezi efectiv
Din păcate, la facultate nu înveți tot ce ține de partea practică a meseriei – cursurile de specializare te formează însă nu doar ca profesionist, ci și ca om, ca parte dintr-o echipă.
Poate printre cele mai importante beneficii ale cursurilor de specializare e întocmai acest aspect: înveți să fii o parte dintr-un sistem, înveți să lucrezi alături de ceilalți și înțelegi cu adevărat cum funcționează munca în echipă. Mai mult decât atât, cursurile de specializare te învață și partea empatică a meseriei: înveți cu adevărat ce înseamnă să lucrezi cu pacienți care au temeri și nelămuriri.
Așadar, un lucru e cert: facultatea de medicină dentară și cursurile ulterioare de specializare se completează reciproc. Și nu vei putea să fii un specialist desăvârșit dacă nu le întrunești pe ambele, dacă nu găsești echilibrul.
Cursurile de specializare aprofundează toate noțiunile pe care le deprinzi în facultate și fac mai mult de atât – te ajută să rămâi în permanență la curent. Iar dacă îți dorești să fii un dentist desăvârșit, trebuie să fii conștient că, în această nișă, învățarea este pur și simplu un proces continuu.