conturi in euro

De ce afacerea ta are nevoie de un magazin online

Handsome man during the shopping on line

In momentul de fata, Romania este tara cu cel mai mare ritm de crestere a vanzarilor online din Uniunea Europeana, cu o estimare de crestere de +15% in 2021 fata de anul 2020, cu o piata de 6.5 miliarde de euro generate de vanzarile online, comparativ cu 5.6 miliarde cat s-au inregistrat pana la finalul anului trecut. Migrarea catre sectorul online devine o necesitate pentru orice afacere care isi desfasoara activitatea in domeniul offline.

 

Astfel, migrarea unei afaceri in mediul online se poate face in 2 moduri: prin realizarea propriului magazin online sau prin inregistrarea intr-un marketplace unde sa iti publici produsele pe care le comercializezi, insa astazi vom discuta despre prima optiune.

De ce are nevoie afacerea ta de un magazin online?

 

Cel mai bun motiv este faptul ca intreaga industrie de retail se indreapta catre o combinatie dintre online si offline. Daca la inceputul eCommerce-ului in Romania erau prezente pe piata online doar magazine din domeniul IT&C, acum toate serviciile si domeniile incep sa se mute catre mediul online: de la asigurari auto, locuinta, bilete de avion, vacante si pana la cumparaturile zilnice din supermarket sau restaurante. Pandemia curenta nu a facut decat sa accelereze acest trend deja aflat in crestere.

Cum incepem?

 

In primul rand, vei avea nevoie de un plan de afaceri in care sa cuprinzi obiectivele si timpul in care doresti sa le atingi, astfel incat sa poti avea o imagine de ansamblu asupra intregului proiect. Totodata, in acest plan ar trebui sa cuprinzi si o analiza a nisei de produse pe care o vei comercializa, studiind piata si competitia deja existenta in zona online. Recomandarea principala este sa stabilesti punctele care iti vor evidentia viitorul magazin fata de cele existente, spre exemplu: servicii de livrare mai bune si mai rapide (ex: livrarea in punctele de colectare), suport si consultanta mai buna fata de ceea ce ofera concurenta, servicii de montaj (in cazul in care produsele sunt de asa natura), etc., deoarece nu intotdeauna doar pretul produselor face diferenta.

Realizarea magazinului online

 

Odata stabilit planul de afaceri, este timpul pentru urmatorul pas: realizarea magazinului in sine. La baza unui magazin online se afla platforma eCommerce, o solutie software web-based prin intermediul careia vei gestiona atat catalogul de produse, cat si promotiile, procesarea si livrarea comenzilor. Platforma eCommerce cuprinde 2 mari componente:

  1. Interfata prin intermediul careia clientii consulta catalogul de produse si plaseaza comenzile (magazinul online in sine).
  2. Interfata de administrare cu ajutorul careia magazinul este gestionat de catre personalul companiei.

 

Platformele eCommerce destinate magazinelor online sunt de 3 feluri, in functie de necesitatile companiei: platforme Open-Source (codul sursa este pus la dispozitia companiei), platforme custom / personalizate (pentru compania aferenta) si platforme SaaS (Software as a Service), iar costurile acestora variaza de la gratuit, one-time payment sau pe baza de abonament lunar. Fiecare tip de solutie vine la pachet cu avantajele si dezavantajele sale.

 

In procesul de alegere a unei platforme este foarte important ca decizia sa fie bazata atat pe nevoile temporare (pe termen scurt) ale viitorului magazin online, cat si pe nevoile pe termen lung, spre exemplu pentru urmatorii 3-5 ani, deoarece procesul de migrare a magazinului online de pe o platforma pe alta poate deveni ulterior anevoios si costisitor.

 

Urmatorul pas dupa alegerea solutiei eCommerce il reprezinta popularea magazinului cu produse, categorii, stabilirea metodelor de plata si livrare, instalarea codurilor de tracking, s.a.m.d. Pe scurt: procesul de pregatire pentru lansarea magazinului online si inceperea vanzarilor.

Promovarea magazinului

 

Odata lansat, magazinul va trebui promovat, astfel incat clientii sa afle de el si de serviciile sale. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul campaniilor si canalelor de promovare disponibile: motoare de cautare (SEO), retele sociale, email marketing, SMS marketing, reclame, prezenta in marketplace-uri, comparatoare de preturi, etc.

 

Fiecare nisa de produse este mai mult sau mai putin performanta pe anumite canale de promovare, astfel incat este important ca inaintea stabilirii canalelor principale de promovare sa le testam (cateva produse cu un buget mic de promovare).

 

Toate aceste noi informatii par coplesitoare la inceput, insa, fata de acum 15 ani, industria online s-a maturizat iar furnizorii si consultantii detin un know-how destul de consistent si te pot ajuta pas cu pas sa lansezi corect si eficient un magazin online.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de eCom:

Gândirea logică este o abilitate esențială care ajută copiii să rezolve probleme, să analizeze situații și să ia decizii corecte. Aceasta poate fi dezvoltată într-un mod distractiv și eficient prin...
Motocultorul este un echipament esențial pentru fermieri și grădinari, ajutând la pregătirea solului într-un mod eficient și rapid. Pentru a te bucura cât mai mult timp de performanța acestuia, este...
Modul de petrecere a timpului liber a fost o preocupare încă din cele mai străvechi timpuri. De la savurarea unei cărți până la încercarea norocului, omenirea a explorat toate posibilitățile....
Durerea articulară la mâini, picioare, degete sau genunchi este o senzație neplăcută care poate apărea frecvent. În această articolă, vom discuta despre principalele cauze ale durerii articulare, cum să tratăm...
Motocicletele nu sunt doar un mijloc de transport. Ele reprezintă un stil de viață și libertate pentru iubitorii de călătorii de mare viteză. Fiecare motociclist știe că siguranța și confortul...