conturi in euro

De ce apar furnicaturi si amorteli in maini

Sindromul de compresie nervoasa, denumit si neuropatie de compresie, este o situatie medicala frecventa ce poate afecta mana, incheietura mainii sau bratul. Se manifesta prin durere, slabiciune si alte simptome la nivelul mainii si poate necesita tratament pentru a oferi usurare si a restabili functionarea normala a mainii.

​Ce este neuropatia de compresie?

Nervii se extind de la creier si maduva spinarii, permitandu-ti sa simti senzatii precum atingere si durere. Neuropatia prin compresie apare atunci cand un nerv sau un grup de nervi se deterioreaza deoarece este comprimat sau blocat. Acesta este, de asemenea, numit uneori nerv ciupit si poate fi temporar sau poate provoca probleme de lunga durata.

​Care sunt simptomele?

Neuropatia de compresie poate provoca, la membrul superior, oricare dintre urmatoarele simptome:

furnicaturi in maini (daca este afectat nervul median, vor aparea furnicaturi in degetele 1, 2, 3 si ½ din 4; daca este afectat nervul ulnar, vor aparea furnicaturi in degetul 5 si in a doua jumatate a degetului 4);
parestezii (amorteli) atunci cand compresiunea devine cronica;
dureri in maini;
slabiciune in maini;
pierderea senzatiei;
amiotrofii musculare.

Un video cu explicatii de la Dr. Vladislav Gyebnar despre furnicaturi si amorteli in degetele mainii poti vedea mai jos:

​Ce tipuri de neuropatie de compresie intalnim la membrul superior?

Sindromul de tunel carpian

Acesta este cel mai frecvent tip de neuropatie prin compresie la nivelul mainii. Afecteaza nervul median, care poate deveni comprimat sau iritat pe masura ce trece prin pasajul ingust al tunelului carpian din incheietura mainii.

Nervul median controleaza senzatia si miscarea catre primele 3 degete si ½ din degetul 4. Simptomele se pot dezvolta lent, cu furnicaturi si amorteli in degete, si se inrautatesc in timp.

Cauzele sindromului de tunel carpian:

utilizarea excesiva a incheieturii mainii (cum ar fi utilizarea tastaturii);
lucrul cu instrumente care vibreaza;
o fractura sau o luxatie a incheieturii mainii;
artrita reumatoida;
diabetul;
obezitatea;
retentia de lichide in timpul sarcinii sau menopauzei;
tulburarile tiroidiene.

Sindromul de tunel cubital

Sindromul de tunel cubital afecteaza nervul ulnar care trece de la gat in jos, pe partea inferioara a cotului pana la mana.

Acest nerv asigura senzatie si functie jumatatii exterioare a mainii, in special degetului inelar (a doua jumatate a degetului 4, mai exact) si degetului mic. Simptomele incep adesea cand tii cotul indoit pentru perioade lungi de timp, cum ar fi atunci cand vorbesti la telefon sau in timpul somnului.

Cauzele sindromului de tunel cubital:

presiunea excesiva cauzata de sprijinirea pe brat;
indoirea cotului pentru perioade lungi de timp;
anumite probleme anatomice (cum ar fi cresterea osoasa anormala in cot sau ingrosarea tesuturilor peste nervul ulnar);
activitatile fizice care cresc presiunea asupra nervului ulnar.

Un video explicativ cu semnele de afectare a nervului ulnar, precum si evolutia posibila fara tratament, poti vedea mai jos:

​Care sunt optiunile de tratament pentru neuropatia de compresie?
Multe cazuri pot fi ameliorate prin metode conservatoare, cum ar fi luarea pauzelor frecvente atunci cand utilizezi zona afectata sau aplicarea de gheata pentru reducerea inflamatiei. Injectiile cu corticosteroizi si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul pot ajuta la reducerea durerii si umflaturilor. Utilizarea unei atele pentru incheietura mainii sau a cotului poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea presiunii.

Cu toate acestea, metodele enumerate mai sus sunt benefice doar pentru alungarea simptomelor. Singura metoda eficienta de tratament pentru tratarea sindromului de tunel carpian sau cubital este interventia chirurgicala. Aceasta este insa de obicei rezervata doar cazurilor severe, care nu pot fi ameliorate prin alte modalitati.

Interventia chirurgicala presupune eliminarea cauzei compresive. In acest fel, vor disparea atat furnicaturile si durerile, cat si celelalte simptome suparatoare.Poti citi aici sfaturile celor de la Bestetic vis-a-vis de amortelile si furnicaturile care apar cel mai frecvent in degetele mainii: de la cause, identificare diagnostic si tratament.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de Cristina Alexandra:

Alegerea lustrei potrivite pentru locuinta ta poate fi o provocare atunci cand nu ai notiunile necesare despre efectele luminii asupra unei incaperi.
Ten cu imperfecțiuni? Ei bine, niciun ten nu poate fi perfect. Este absolut normal ca tenul să nu arate în realitate așa cum arată cu filtrele dintr-un selfie. Cu toate acestea, cu toții ne dorim ca pielea tenului să arate cât mai bine, aceasta fiind cea mai
Lucrările de sudură te ajută atunci când vrei ca două materiale care au caracteristici similare să fie lipite, iar rezultatul lor să aibă rezistență în timp. Există mai multe tipuri de procese de sudură și mai multe tipuri de aparate, însă probabil cele mai cu
Dacă ești în căutarea unei soluții pentru a-ți monitoriza mai bine angajații, HR Analyzer este un soft care facilitează acest proces. Îți poți conduce business-ul mai ușor folosind tool-uri avansate din punct de vedere tehnologic, care să te ajute să verifici
Cresterea animalelor nu este simpla. Majoritatea animalelor au nevoie de miscare, de mancare potrivita si de protectie impotriva pradatorilor. Este unul dintre motivele pentru care ciobanii sunt bine platiti. Acestia trebuie sa stea mereu cu ochii pe oi si sa