De ce apar furnicaturi si amorteli in maini

Sindromul de compresie nervoasa, denumit si neuropatie de compresie, este o situatie medicala frecventa ce poate afecta mana, incheietura mainii sau bratul. Se manifesta prin durere, slabiciune si alte simptome la nivelul mainii si poate necesita tratament pentru a oferi usurare si a restabili functionarea normala a mainii.

​Ce este neuropatia de compresie?

Nervii se extind de la creier si maduva spinarii, permitandu-ti sa simti senzatii precum atingere si durere. Neuropatia prin compresie apare atunci cand un nerv sau un grup de nervi se deterioreaza deoarece este comprimat sau blocat. Acesta este, de asemenea, numit uneori nerv ciupit si poate fi temporar sau poate provoca probleme de lunga durata.

​Care sunt simptomele?

Neuropatia de compresie poate provoca, la membrul superior, oricare dintre urmatoarele simptome:

furnicaturi in maini (daca este afectat nervul median, vor aparea furnicaturi in degetele 1, 2, 3 si ½ din 4; daca este afectat nervul ulnar, vor aparea furnicaturi in degetul 5 si in a doua jumatate a degetului 4);
parestezii (amorteli) atunci cand compresiunea devine cronica;
dureri in maini;
slabiciune in maini;
pierderea senzatiei;
amiotrofii musculare.

Un video cu explicatii de la Dr. Vladislav Gyebnar despre furnicaturi si amorteli in degetele mainii poti vedea mai jos:

​Ce tipuri de neuropatie de compresie intalnim la membrul superior?

Sindromul de tunel carpian

Acesta este cel mai frecvent tip de neuropatie prin compresie la nivelul mainii. Afecteaza nervul median, care poate deveni comprimat sau iritat pe masura ce trece prin pasajul ingust al tunelului carpian din incheietura mainii.

Nervul median controleaza senzatia si miscarea catre primele 3 degete si ½ din degetul 4. Simptomele se pot dezvolta lent, cu furnicaturi si amorteli in degete, si se inrautatesc in timp.

Cauzele sindromului de tunel carpian:

utilizarea excesiva a incheieturii mainii (cum ar fi utilizarea tastaturii);
lucrul cu instrumente care vibreaza;
o fractura sau o luxatie a incheieturii mainii;
artrita reumatoida;
diabetul;
obezitatea;
retentia de lichide in timpul sarcinii sau menopauzei;
tulburarile tiroidiene.

Sindromul de tunel cubital

Sindromul de tunel cubital afecteaza nervul ulnar care trece de la gat in jos, pe partea inferioara a cotului pana la mana.

Acest nerv asigura senzatie si functie jumatatii exterioare a mainii, in special degetului inelar (a doua jumatate a degetului 4, mai exact) si degetului mic. Simptomele incep adesea cand tii cotul indoit pentru perioade lungi de timp, cum ar fi atunci cand vorbesti la telefon sau in timpul somnului.

Cauzele sindromului de tunel cubital:

presiunea excesiva cauzata de sprijinirea pe brat;
indoirea cotului pentru perioade lungi de timp;
anumite probleme anatomice (cum ar fi cresterea osoasa anormala in cot sau ingrosarea tesuturilor peste nervul ulnar);
activitatile fizice care cresc presiunea asupra nervului ulnar.

Un video explicativ cu semnele de afectare a nervului ulnar, precum si evolutia posibila fara tratament, poti vedea mai jos:

​Care sunt optiunile de tratament pentru neuropatia de compresie?
Multe cazuri pot fi ameliorate prin metode conservatoare, cum ar fi luarea pauzelor frecvente atunci cand utilizezi zona afectata sau aplicarea de gheata pentru reducerea inflamatiei. Injectiile cu corticosteroizi si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofenul pot ajuta la reducerea durerii si umflaturilor. Utilizarea unei atele pentru incheietura mainii sau a cotului poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea presiunii.

Cu toate acestea, metodele enumerate mai sus sunt benefice doar pentru alungarea simptomelor. Singura metoda eficienta de tratament pentru tratarea sindromului de tunel carpian sau cubital este interventia chirurgicala. Aceasta este insa de obicei rezervata doar cazurilor severe, care nu pot fi ameliorate prin alte modalitati.

Interventia chirurgicala presupune eliminarea cauzei compresive. In acest fel, vor disparea atat furnicaturile si durerile, cat si celelalte simptome suparatoare.Poti citi aici sfaturile celor de la Bestetic vis-a-vis de amortelile si furnicaturile care apar cel mai frecvent in degetele mainii: de la cause, identificare diagnostic si tratament.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de Cristina Alexandra:

Chiar daca pare simplu sa inchiriezi o masina, trebuie sa stii ca nu se intampla la fel ca atunci cand ceri unui prieten sa iti imprumute autoturismul sau. De data aceasta, trebuie sa respecti cu strictete termenii si conditiile prevazute in contract.
Sindromul de compresie nervoasa, denumit si neuropatie de compresie, este o situatie medicala frecventa ce poate afecta mana, incheietura mainii sau bratul. Se manifesta prin durere, slabiciune si alte simptome la nivelul mainii si poate necesita tratament pe
Indiferent ca vorbim despre suprafete de dimesiuni mici sau mari, culturile de legume se pot trnsforma cu usurinta intr-o afacere care sa genereze profituri substantiale.
Locul in care iti desfasori activitatea poate reprezenta un adevarat aliat in procesul de optimizare a calitatii rezultatelor tale profesionale si, mai mult decat atat, poate spori nivelul productivitatii si al confortului.
Te-a surprins suma totala a facturilor de intretinere din ultimele luni? Iti este destul de greu sa iti dai seama care este motivul pentru care suma este atat de mare, in conditiile in care nu am intrat in sezonul rece?