Nu credem că mai e un secret: o casă organizată înseamnă pur și simplu o minte organizată, care e scăldată în claritate și sens. Pe de altă parte, o casă dezorganizată îți aduce un stil de viață haotic, care devine de la un punct încolo copleșitor. Însă ce faci atunci când inclusiv organizarea pare copleșitoare? Pentru că știm că e posibil să te întrebi asta, ți-am pregătit un ghid de tips & tricks care să te ajute să îmbrățișezi organizarea din casa ta și să o fructifici cât mai bine.
1. Program, rutină, implicare
Va fi foarte dificil dacă încerci să organizezi lucrurile în casă de unul singur (asta în situația în care locuiești cu familia). De aceea, cele trei cuvinte de mai sus sunt cruciale: trebuie să aveți un program format dintr-o rutină a fiecăruia, pentru că toată lumea să fie implicată în organizare.
Toată lumea din casă trebuie să își cunoască sarcinile: adolescentul familiei dă în fiecare sâmbătă cu un mop cu pulverizator, pentru că e ușor de folosit. Cel mic își pune la loc jucăriile de fiecare dată când le folosește. Iar părinții își împart între ei sarcinile consistente.E important să aveți o rutină de care să vă țineți în timp: puteți inclusiv să o scrieți și să faceți cu rândul la unele sarcini: de exemplu, luni spală cineva vasele, marți, altcineva și așa mai departe.
2. Aruncă lucruri
Un lucru e cert: ne e foarte greu să renunțăm la lucrurile materiale. Cumva, le găsim tuturor o justificare: nu mai port bluza asta de 9 ani, dar îmi amintește de o amică din liceu. Din păcate, trebuie să îți iei inima în dinți și să te pui pe aruncat lucruri, dacă vrei o casă și o minte organizată. Experta în organizare Marie Kondo spune că în casa ta ar trebui să păstrezi exclusiv lucruri care îți aduc o bucurie inconfundabilă. Orice altceva poate fi aruncat – și nu doar spațiul tău se va simți eliberat, ci și tu.
3. Etichete și spații de depozitare
În primul rând, asigură-te că în casa ta ai / faci suficiente spații de depozitare cât mai ascunse de ochii vizitatorilor: fructifică spațiile pe care le ai la dispoziție și alege să organizezi inteligent toate lucrurile pe care le ai.Din fericire, astăzi găsești zeci de separatoare și etajere pentru dulapuri care te vor ajuta să păstrezi toate lucrurile în perfectă ordine. Să nu mai spunem de etichete – folosește-le din plin și etichetează caserolele de mâncare, pungile de alimente din frigider, borcanele din camără. Așa, vei ști mereu ce ai de mâncare în casă, păstrezi spațiul organizat și reduci și risipa alimentară.
4. Organizează lucrurile din mers
De multe ori, așteptăm sâmbăta pentru a ne ordona lucrurile din casă – și de aceea activitățile devin copleșitoare. Însă asta se poate schimba dacă învățăm să ținem organizarea casei „din scurt”, adică să organizăm câte puțin în fiecare zi.
Ideea este să faci pași mici, dar constanți: imediat ce ai mâncat, spală vasele. Imediat ce rufele s-au uscat, calcă-le cu un steamer pentru haine și pune-le la locul lor. Așa, nu te vei trezi la sfârșitul săptămânii copleșit de sarcini.Sfat: setează-ți un cronometru zilnic de 10 minute și fă cât de multă ordine „încape” în acele 10 sau 5 minute. Vei fi surprins cât de mare e diferența pe care 5 minute o pot face în organizarea casei tale.
Privim superficial organizarea spațiilor noastre și nu ar trebui – o casă organizată înseamnă o minte organizată. Involuntar, dezordinea ne face să ne simțim în haos, ne agită și ne face indispuși – în schimb, o casă ordonată ne aduce liniște și claritate. O casă în care lucrurile sunt la locul lor ne face să ne simțim…la locul nostru.