De ce sunt importante controalele periodice la medicul stomatolog?

Practicarea unei bune igiene orale este soluția pentru menținerea sănătății generale și o dantură de invidiat, în special pe masură ce se înaintează în vârstă. Dar pentru a ne asigura că dantura noastră nu prezintă probleme, medicii stomatologi ne recomandă să trecem de câteva ori pe an pe la dentist. Controalele stomatologice periodice sunt importante pentru înteținerea dinților și a gingiilor sănătoase, dar și a bunăstării întregului organism.

Organizația Mondială a Sănătății indică faptul este necesar ca de cel puțin două ori pe an să apelăm la serviciile unui medic stomatolog pentru a efectua un control stomatologic de rutină. În felul acesta, medicul stomatolog poate identifica din timp anumite probleme sau afecțiuni.

Iată câteva consecințe a neglijării controalelor la medicul stomatolog:

  • Bolile gingiilor sunt cauzate de înmulțirea bacteriilor de pe dinți și gingii, iar inflamația bacteriană a fost corelat cu problemele cronice de sănătate, precum accidentul vascular cerebral, boala arterială coronariană și nașterea prematură sau greutate mică la naștere;
  • Cancerul oral: fără recunoașterea din timp a semnelor de debut, cancerul oral nu este adesea diagnosticat și poate progresa rapid, punând în pericol viața pacientului. Medicul stomatolog poate identifica în faze incipiente cancerul. Diagnosticat rapid, acesta este adesea ușor de tratat;
  • Placa, tartru, carii: chiar și în cazul unei igiene orale bune, există anumite zone greu de atins în gură, unde periuța de dinți pătrunde cu dificultate, astfel că se pot crea depuneri de tartru sau de carii;
  • Gingivita: dezvoltarea plăcii bacteriene și a tartrului nu duce doar la degradarea danturii, dar poate, de asemenea, să erodeze țesuturile gingiilor;

Acest lucru se întâmplă atunci când acumularea tartrului provoacă o infecție, cunoscută                                                                             sub numele de gingivită, determinând retracția gingivală. În acest moment, fără o intervenție rapidă din partea medicului stomatolog, dinții slăbesc și pot fi chiar pierduți.

  • Probleme cauzate de obiceiuri proaste. Mestecarea alimentelor foarte dure, strângerea maxilarului, scrâșnitul din dinți, consumul de dulciuri lipicioase, perierea mult prea apăsată a dinților, consumul de cafea și de vin roșu și fumatul sunt câteva dintre obiceiurile care duc la afectarea danturii.

 

În urma controalelor stomatologice periodice, medicul poate identifica orice leziune orală provocată de acestea.

 

  • Cariile determină rareori semne de avertizare pe masură ce se formează, provocând doar o mică durere după ce dintele este deja degradat. Odată produse daunele, acestea necesită intervenții complexe din partea medicului stomatolog, care pot fi dureroase, dar și costisitoare.

Detartrajele regulate împiedică erodarea dinților și contribuie la bunăstarea danturi și a aspectului acesteia.

  • Dinți în creștere blocați, dezintegrare osoasă, tumefieri, chisturi sau tumori care pot fi evitate prin identificarea problemelor cu ajutorul radiografiilor dentare. Radiografiile dentare cu raze X nu sunt periculoase pentru organism și sunt extrem de utile pentru identificarea unor probleme de sănătate orală greu de stabilit cu ochiul liber.

Identificarea cât mai rapidă a acestor probleme este deosebit de importantă pentru prevenirea și tratarea lor corectă.

  • Inflamarea ganglionilor limfatici ar putea fi semnul anumitor tipuri de cancer sau al altor boli care necesită o atenție imediată. Pe lângă verificarea gurii, gingiilor și a limbii, medicul stomatolog va verifica și gâtul, maxilarul și ganglionii limfatici, localizați chiar sub linia maxilarului, pentru a identifica orice anomalii.

 

Astfel, putem observa ce importanță desăvârșită are medicul stomatolog și controalele regulate la acesta. Tocmai de aceea este esențial să alegem unul cu experință și dedicat sănătății orale ale pacienților. Dacă ești în căutarea unui astfel de medic stomatolog, îți recomandăm cu încredere personalul de la cabinetul dentar Dentocalm (https://dentocalm.ro/ ) din Cluj-Napoca cu o gamă largă de servicii dentare la standarde internaționale.

DATE DE CONTACT

Nume: Marian Anda
Functie: specialist SEO
Email: andamarian98@yahoo.com
Telefon: 0746 778 303
Website: https://www.logiqdesign.ro/
Cuvinte cheie: medic stomatolog cluj

Alte Articole de 666 :

10 Lucruri neștiute despre fațetele dentare

Dacă te-ai gândit vreodată să optezi pentru aplicare unor fațete dentare iată câteva aspecte pe care trebuie să le știi despre această intervenție stomatologică