Un studiu realizat de American Dental Association arată că în era post-pandemică, numărul pacienților care vor suferi de dental anxiety – sau odontofobie – va fi în creștere; odată cu închiderea unor cabinete stomatologice din întreaga lume pe perioada pandemiei, frica de dentist s-a accentuat.
După pandemia care ne-a reconfigurat viețile în întregime, am pătruns într-o etapă nouă și nimic nu va mai fi la fel, inclusiv stomatologia. Dr. Andrei Constantinovici, artizan de zâmbete la prima clinică stomatologică din București care practică slow dentistry, vorbește despre cum stomatologia în tihnă ne salvează de dental anxiety.
De unde începe teama de dentist
Frica de stomatolog era aici și înainte. Însă pandemia a accelerat temerea și anxietatea pe toate planurile, astfel încât lumea stomatologică nu face excepție. De cele mai multe ori, teama de dentist începe în copilărie – îi auzim pe părinți plângându-se de vizitele la medic și de durere, așa că asociem stomatologia cu un generator de disconfort.
Mai mult decât atât, dacă ne vedem părinții de-a lungul vieții evitând vizitele la stomatolog, le vom privi și noi, la maturitate, ca pe ceva opțional, nicidecum necesar. Frica de dentist se naște în familie sau în cabinet – experiențele traumatizante prin care trecem atunci când ajungem pe mâinile unui stomatolog nepriceput ne pot lăsa cu temeri psihologice față de dentist.
Cum gestionăm teama de dentist
Diminuarea fricii este un întreg proces alcătuit dintr-o serie de pași mărunți care fac diferența. Vizita la dentist poate deveni, în scurt timp, relaxantă și plăcută – stomatologia modernă implică soluții premium, nedureroase și lipsite de disconfort. Iată ce poți face pentru a diminua teama de dentist:
- Comunică: este important să-i împărtășești specialistului tău sentimentele care te încearcă; anunță-l că ești temător și spune-i motivele pentru care controlul îți generează anxietate;
- Pune întrebări: întreabă-l pe stomatolog ce proceduri urmează să realizeze, dacă va exista vreo durere sau disconfort. Întreabă-l ce presupune tratamentul tău, fie că vorbim de aparat dentar sau proteze dentare și mergi dincolo de întrebările superficiale: cu cât ești mai documentat, cu atât te simți mai în siguranță;
- Folosește distragerile pentru a-ți îndepărta gândurile de la ce se întâmplă pe scaunului din cabinet: fie că asculți muzică în căști sau ești atent la emisiunea de pe fundal (dacă în cabinet există televizor), încearcă să nu îți concentrezi atenția asupra procedurilor;
- Optează pentru tehnici de detensionare și relaxare, precum tehnica inhalosedării cu protoxid de azot.
Stomatologia în tihnă, începutul unei ere lipsite de dental anxiety
De cele mai multe ori, teama apare din cauza experiențelor traumatizante din trecut sau din poveștile pe care le auzim la ceilalți. Când ne alegem medicul stomatolog, este important să ținem cont nu doar de expertiza sa în domeniu, ci și de empatia de care dă dovadă: un artizan real de zâmbete va ști că nu tratează doar o cavitate orală, ci un om cu sentimente, dureri și nevoi personalizate.
„Fuga de dentist nu este o soluție pentru perioada ce va urma. Amânarea vizitelor la stomatolog nu va face altceva decât să agraveze problemele stomatologice ceea ce vine la pachet , după cum știm cu toții cu durere și la propriu și la buzunar. Stomatologia în tihnă – asta înseamnă crearea unui mediu de lucru ideal, fără grabă, fără stres, cu o echipa medicală ce are timp să asigure în condiții perfecte igienă, dezinfecția mediului de lucru și se poate focusa corespunzător pentru a livra un tratament medical de excepție. Stomatologia lentă, în tihnă, atât din punctul de vedere al procedurilor stomatologice, cât și ceea ce privește atenția acordată normelor de sterilizare este singura modalitate prin care clinicile stomatologice pot supraviețui.” – dr. Andrei Constantinovici
Teama de dentist nu își are locul în cabinetele stomatologice în care siguranța și corectitudinea tratamentului sunt puse pe primul plan – în era post-covid, stomatologia sustenabilă se bazează pe empatie și înțelegere față de pacient; la rândul nostru, nu vom mai fi interesați în aceeași măsură de durata sau costul unui tratament – dacă până acum prima întrebare pe care o adresam specialistului era, spre exemplu, cât este coroana dentara pret?, astăzi atenția noastră se îndreaptă mai degrabă înspre cât de customizabil și individualizat va fi tratamentul și în ce măsură ne răspunde atât nevoilor dentare, cât și dorințelor.
Într-o eră în care suntem dominați de teamă și insiguranță, stomatologia post-covid este guvernată de tihnă și empatie: nimic grăbit, totul lent, confortabil și eficient pentru pacient.