Echipamente de protectie respiratorie – cum sa iti alegi masca potrivita?

echipamente protectie respiratorie

O masca poate fi un dispozitiv medical de unica folosinta, de tip „chirurgical”, fie echipament individual de protectie respiratorie, de tip „respirator”, in ultimul caz purtat de catre lucratorii din industrie la locul de munca. In functie de tipul de masca, aceasta protejeaza impotriva transmiterii agentilor infectiosi prin picatura sau cai aeriene. La alegerea unei masti trebuie luate in considerare mai multe criterii, cum ar fi domeniul de aplicare, tipul de masca, nivelul de protectie necesar etc.

In functie de profesie, domeniul de aplicare si prezenta sau absenta bolilor contagioase, utilizatorii folosesc un anumit tip de masca cu un anumit nivel de protectie. Cele doua tipuri principale de masti sunt masti chirurgicale si echipamente protectie respiratorie. Au functii, standarde si obiective diferite. Punctul cheie de retinut este ca mastile chirurgicale protejeaza impotriva agentilor infectiosi care pot fi transmisi prin picaturi, in timp ce mastile de protectie protejeaza si impotriva inhalarii agentilor infectiosi care pot fi transmisi pe caile aeriene. Mastile de protectie care nu sunt de tip chirurgical sunt denumite in mod uzual semimasti de protectie, la randul lor divizate in doua categorii, respectiv semimasti cu supapa si fara supapa. Desigur, exista si masti de gaze integrale, ce acopera si ochii daca este necesara protectia ochilor, si care sunt reutilizabile, spre deosebire de mastile chirurgicale si semimasti, disponibile ca fiind de unica folosinta.

Spre deosebire de mastile chirurgicale pe care in aceasta perioada le purtam cu totii, pentru motive medicale bine cunoscute, mastile industriale sunt un tip de echipament individual de protectie ce impiedica utilizatorul sa inhaleze aerosoli (praf, fum, ceata), precum si vapori sau gaze (dezinfectanti, gaze anestezice) care uzual prezinta pericole pentru sanatate. Chiar daca protejeaza utilizatorul de agenti infectiosi aerieni, adica impotriva contaminarii cu un virus precum coronavirus, mastile industriale nu au fost concepute in acest scop.

Semimastile de protectie constau dintr-o piesa faciala si un dispozitiv de filtrare. Uneori, elementul filtrant este integrat in elementul facial. In functie de tipul de filtru, masca fie va fi eficienta numai impotriva particulelor, numai impotriva anumitor gaze si vapori, fie impotriva particulelor, gazelor si vaporilor. Ele pot fi uneori echipate si cu o supapa de expiratie pentru a imbunatati confortul utilizatorului. Supapa previne condensul in interiorul mastii, aburul pe ochelari si ajuta utilizatorul sa respire usor.

Mastile chirurgicale sunt testate in directia expiratiei, de la interior la exterior. Testele iau in considerare eficienta filtrarii bacteriene si trebuie sa indeplineasca  anumite standarde regionale, cum ar fi standardul european EN 14683. Echipamentele de protectie respiratorie sunt testate in directia inspiratiei, de la exterior la interior. Testele iau in considerare eficienta filtrului si scurgerea catre fata, si trebuie sa indeplineasca Standardul european EN149:2001. Conform acestuia, exista trei clase de masti de unica folosinta:

–              FFP1: cea mai mica filtrare, o filtrare cu aerosoli de cel putin 80% si scurgeri in interior de maxim 22%; este folosita in principal ca masca de praf (renovari de locuinte si diferite tipuri de munca)

–              FFP2: procent de filtrare minim 94% si scurgeri maxime de 8% catre interior; utilizata in principal in constructii, agricultura, industria farmaceutica si de catre profesionistii din domeniul sanatatii impotriva virusurilor gripale sau a bolilor respiratorii

–              FFP3: procent de filtrare minim de 99% si scurgere maxima de 2% in interior; este cea mai filtranta masca si protejeaza impotriva particulelor foarte fine, cum ar fi azbestul.

ProWear va pune la dispozitie semimasca 6200 3M seria 6000 pentru praf si gaze, semimasca cu supapa 7502 3M, semimasca cu supapa FFP3 8833S 3M, masca integrala de gaze reutilizabila 6800 3M, filtre A1 6051 si ABE1 6057 3M, prefiltre P3 5935 si P1 5911 3M, semimasti cu supapa si fara supapa MB Filter si Delta Plus.

Alte Articole de 1 :

ecomunicate

Unde poti paria pe Gala Premiilor Oscar 2021?

Ediția cu numărul 93 a Premiilor Oscar este programată pe 26 aprilie, atât în Dolby Theatre cât și în Union Station din Los Angeles. Acest eveniment este considerat unul dintre...

image001

Pariază ca profesioniştii!

Jocurile de noroc sunt într-o continuă creştere de popularitate. Şi de ce să nu fie aşa atâta timp cât îţi iei porţia de adrenalină şi realizezi şi câştigurile pe care...

agrotextil-produs-de-calitate

Agrotextil: produs de calitate, ieftin, util!

Literal, în fiecare al doilea articol despre grădinărit veți găsi recomandări pentru a acoperi suprafața grădinii cu un strat de mulci. În același timp, cel mai bun tip de material...