Cea mai simplă soluție pentru a soluționa problemele legate de lipsa banilor (și pentru a evita împrumut online pentru care trebuie să achiți o dobândă – prin urmare, dai bani în plus) este economisirea. În ciuda faptului că este destul de dificil să faci economii atunci când resursele financiare sunt limitate, dacă vrei să îți asiguri viitorul, atunci trebuie să înveți să economisești. În cele ce urmează o să-ți oferim câteva sfaturi testate în practică și care s-au dovedit avantajoase pe termen lung pentru cei care și-au propus să economisească.
Economisește zilnic, săptămânal și lunar, ca să faci economii tot anul!
Atunci când vrei să faci economii este important să continui să strângi bani, chiar dacă nu reușești să atingi suma pe care ți-ai propus-o. Rutina economisirii începe cu micile economii pe care le faci atunci când mergi la cumpărături, când înlocuiești mersul cu mașina și taxi-ul cu mersul pe jos ori în momentul în care înveți să compari prețurile din magazine pentru a opta pentru varianta cea mai accesibilă.
Continuă să economisești puțin câte puțin, pentru că apoi îți va face plăcere să strângi bani. Începe cu un procent de 10% din venitul tău și continuă să-l crești până ajungi la 25%, poate chiar 30%. Extinde-ți sursele de venit, suplimentând pricipala resursă de câștig cu bani obținuți din hobby-urile tale, din vânzarea unor bunuri care nu îți mai fac trebuință și din identificarea unor variante alternative de bani (muncă suplimentară, muncă în weekend, activități plătite în timpul liber, etc).
În momentul în care îți vei încasa sursa principală de câștig, asigură-te că îți plătești facturile și toate celelalte utilități sau rate. Suma rămasă va fi împărțită în bani pentru cheltuielile curente (altele decât facturile), fond de urgențe (ideal ar fi ca acesta să fie constituit pentru o perioadă îndelungată de timp și să fie în afara categoriei “economii”) și suma pe care o vei economisi. Nu efectua retrageri de la ATM din salariu dacă nu ai un plan tarifar cu 0 comisioane și plătește cu cardul dacă nu ți se solicită plata unor comisioane de transfer.
Nu retrage bani de la ATM-urile altor bănci, pentru că sumele datorate drept comision vor fi foarte mari. Nu cumpăra excesiv și profită de ofertele “2+1, al doilea produs gratis sau la 3 cumpărate, 2 sunt gratuite”. Limitează ieșirile în oraș, consumă la serviciu mâncare gătită acasă și folosește cât mai mult mijloacele de transport care au cele mai scăzute costuri (autobuz, tramvai, troleibuz, metrou, etc). Economisește oricând este posibil, pentru că nu o vei face doar pentru astăzi, ci și pentru anii următori!
Sursă: atebank.ro