Cum funcționează electrocardiograful? Un monitor de funcții vitale pare un dispozitiv extrem de complicat pentru un pacient. Un monitor, o groază de fire și un aparat ce imprimă informații pe hârtie termosensibilă, asemenea unui detector de minciuni. În realitate, un ekg este asemănător cu aparatul de tensiune cu care se măsoară tensiunea la o priză sau acumulator.
Fiecare bătaie a inimii este generată de un impuls electric. Prin intermediul unor electrozi, ce vin sub forma de ventuze ekg sau plasturi, electrocardiograful „citește” intensitatea și ritmul acestor impulsuri, informații ce contribuie la stabilirea unui diagnostic.
Electrocardiograful beneficiază și de versiuni portabile.Spre deosebire de gadget-uri, inima, deși funcționează tot cu ajutorul impulsurilor electrice, nu poate stoca informații despre parametri de funcționare. Acest lucru înseamnă că problemele de sănătate ale sistemului cardiovascular, apărute pe timpul nopții, de exemplu, nu sunt observate totdeauna pe hartia ekg-ului, în cazul unui consult ce are loc a doua zi.
De aceea există monitoare de funcții vitale de mici dimensiuni, ce pot fi ținute foarte ușor într-un buzunar, sau atașate in jurul taliei, ce monitorizează bătăile inimii timp de 24 sau 48 ore. Acestea nu printează informațiile în timp real pe hartie ekg, ca în cazul monitoarelor de viață din spitale sau cabinetul medicului cardiolog, însă pot fi analizate de către specialist cu ajutorul unui calculator.
Ce probleme pot fi diagnosticate de un ekg cu 10 canale:
Prin intermediul rezultatelor imprimate pe hârtia ekg-ului, un medic cardiolog poate diagnostica mărirea de volum a inimii, un flux sanguin insuficient la nivelul inimii, leziuni noi sau vechi ale inimii, cunoscute sub numele de infarcte, ritm cardiac anormal, sau aritmii, dezechilibre electrolitice sau inflamații ale sacului ce înconjoara inima, numite pericardite.
Nu orice diagnostic stabilit de medicul cardiolog este grav, multe probleme putând fi prevenite sau tratate prin intermediul unei medicamentații și stil de viață corespunzător. De aceea este indicat ca în timpul testului pacientul să fie cât mai calm, astfel încât bătăile inimii să nu fie influențate de către emoții.
Cum se desfășoară o electrocardiogramă:
Pentru realizarea unui test ekg, un tehnician plasează 12 sau 15 electrozi pe piept, maini și picioare. Pentru o eficiență maximă, poate fi nevoie de utilizarea unui gel special sau eliminarea parului de pe zonele indicate anterior. Fiecare electrod este conectat la monitorul de viață prin intermediul unui cablu. În timpul testului pacientul trebuie să stea nemișcat, fără să vorbească, să respire normal sau să își țină respirația, la recomandarea tehnicianului.
După terminarea testului, electrozii sunt îndepărtați de pe corp, întreaga operațiune este lipsită de riscuri și durează aproximativ 10 minute.