Piața refurbished a cunoscut o creștere exponențială în ultimii ani. Tot mai mulți antreprenori s-au gândit să investească în pc-uri recondiționate pentru a-și extinde infrastructura IT și implicit pentru a economisi buget. De asemenea, utilizatorii obișnuiți s-au orientat către astfel de soluții.
Principalul avantaj pe care l-au resimțit din plin a fost costul redus de achiziție. Însă, încă există percepția conform căreia nu e rentabil să optezi pentru componente pc refurbished. Care este, de fapt, adevărul și ce beneficii oferă o asemenea investiție poți afla în rândurile de mai jos.
Definiția echipamentelor refurbished și diferențele față de cele second-hand
În termeni cât mai simpli, echipamentele refurbished sunt dispozitive care au fost cumpărate, folosite și returnate, din diverse motive. De cele mai multe ori, situația este aplicabilă în cazul companiilor cu zeci de angajați, care schimbă frecvent rețeaua IT și achiziționează laptopuri în regim de leasing. După ce le utilizează timp de 4-5 ani, le returnează companiei furnizoare, conform contractului de închiriere.
Se mai întâmplă să existe persoane care, după ce au cumpărat un produs, să-și dea seama că nu este ceea ce și-au dorit. Inevitabil, PC-ul este repus în vânzare sub eticheta de refurbished, chiar dacă nu a fost neapărat folosit o perioadă lungă de timp.
Comparativ cu dispozitivele second hand, echipamentele recondiționate sunt supuse unei testări riguroase înainte de a fi puse în vânzare. Însă, nu sunt singurele diferențe pe care ar trebui să le iei în calcul atunci când te hotărăști să faci alegerea finală:
- Produsele second hand sunt vândute așa cum sunt, fără verificări standardizate. În schimb, cele refurbished sunt analizate de specialiști în domeniu și reparate în consecință. Piesele deteriorate sunt înlocuite, tocmai pentru că scopul principal este de a reda PC-ului funcționalitatea.
- Profesioniștii care se ocupă de repararea dispozitivelor sunt atenți atât la elementele estetice, cât și la starea tehnică. Ți se oferă inclusiv garanție, ceea ce vine ca o certificare a calității pe termen lung. Durata minimă este de 24 luni.
- Un laptop la mâna a doua este mai ieftin decât unul nou sau recondiționat, dar nu oferă aceeași garanție. Nu poți afla exact istoricul de utilizare și posibilele erori tehnice pe care le-a prezentat în trecut.
- Achiziția unui laptop refurbished este o decizie mai sustenabilă, care contribuie inevitabil la gestionarea corectă a resurselor. Reduci nevoia de a produce în cantități industriale și te bucuri în același timp de un mediu mai curat. Totuși, nu este afectată în vreun fel performanța și precizia de operare.
- În cazul în care nu știi exact care model este mai potrivit pentru munca pe care o derulezi, poți contacta echipa de asistență. Distribuitorii de pc-uri refurbished pun la dispoziție servicii de consultanță. În schimb, vânzătorii second hand nu au aceeași expertiză.
De ce echipamentele refurbished sunt mai ieftine?
Cel mai mare avantaj pe care îl oferă dispozitivele refurbished este că sunt mult mai ieftine decât cele noi. Așadar, dacă nu-ți permiți să cumperi un model abia apărut pe piață, dar vrei să-ți sporești nivelul de productivitate, variantele recondiționate rămân cele mai bune soluții.
Există diverse motive pentru care investiția implică mai puține costuri și anume:
- Reducerea cheltuielilor de producție – Echipamentele refurbished necesită doar costuri de recondiționare, care sunt semnificativ mai mici decât cele de fabricare. Astfel, valoarea prețului final scade considerabil, ceea ce devine un plus mai ales pentru antreprenorii care abia s-au lansat pe piață.
- Eliberarea stocurilor – Echipamentele refurbished pot include stocuri excedentare sau modele mai vechi, care nu se mai fabrică. Tocmai de aceea, sunt vândute la prețuri mai mici, pentru a încuraja achiziția și utilizarea pe scară largă.
- Percepția greșită în rândul clienților – Atunci când un produs este cumpărat, își pierde imediat o parte din valoare, chiar dacă este folosit doar o scurtă perioadă și apoi returnat. Echipamentele refurbished sunt considerate încă variante „second-hand”, tocmai de aceea se vând adesea cu o valoare depreciată.
Echipamente IT refurbished: Pentru cine sunt potrivite?
Nu contează că folosești PC-ul doar pentru divertisment sau în scopuri profesionale, o opțiune refurbished se va potrivi de minune.
Iată cui se adresează în mod special gama de calculatoare refurbished:
- Companii mici și mijlocii – IMM-urile au adesea bugete limitate pentru echipamente IT, iar achiziționarea de produse refurbished le permite să-și echipeze birourile cu servere la prețuri accesibile.
- Departamente IT ale marilor corporații – În cadrul marilor corporații, anumite echipamente, cum ar fi stațiile de lucru secundare sau calculatoarele destinate anumitor sarcini, pot fi cumpărate refurbished pentru a optimiza bugetele.
- Freelanceri în diverse domenii – Dacă ai nevoie de aparate suplimentare pentru testare, dezvoltare de software sau management de proiecte, optează pentru soluții recondiționate. E mai ieftin și mai sigur.
Există multe beneficii pe care le prezintă achiziția de laptopuri sau calculatoare refurbished.
Cumpără și tu acum modelul potrivit nevoilor tale și convinge-te singur/ă de funcțiile pe care le oferă!