Intr-un ritm accelerat al vietii, poate fi greu sa gasesti timp pentru a te oferi voluntar. Cu toate acestea, beneficiile voluntariatului pot fi enorme. Sa fii voluntar inseamna sa oferi ajutor vital persoanelor aflate in nevoie, sa aduci un zambet cat de mic pe fetele unor oameni care, napaditi de griji, au uitat cum sa mai zambeasca, sa dai incredere celor ce sunt singuri. Beneficiile pot fi insa si mai mari pentru tine, voluntarul. Inscrierea intr-un program de voluntariat te poate ajuta sa-ti faci noi prieteni, sa te conectezi cu comunitatea, sa inveti noi abilitati si chiar sa avansezi in cariera. Gesturile mici sau implicarea continua pe care le presupune voluntariatul iti vor oferi sansa de a te redescoperi. Studiile au aratat ca ajutorul acordat altor persoane mentine sanatatea mentala si fizica, poate reduce stresul, poate combate depresia si poate oferi un sens vietii din ce in ce mai alerte.
Daca vrei sa donezi obiecte sau bani, daca vrei sa participi la actiuni de reabilitare a locuintelor, daca vrei sa sustii invatamantul din mediul rural si sa oferi copiilor sansa de a merge la scoala, daca vrei sa incurajezi antreprenoriatul muresean sau daca vrei sa promovezi proiectul „Masuri integrate pentru combaterea saraciei si a marginalizarii in Livezeni”, aici este locul unde poti intreprinde toate aceste actiuni.
Alatura-te noua si hai sa ajutam comunitatea defavorizata din Livezeni sa se integreze in societate !
La finalul anului vom organiza gala „Voluntarul anului„ la care vei fi invitat si unde poti intra in cursa pentru un premiu. Criteriile de departajare in vederea acordarii premiilor sunt :
- numarul de participari la campaniile derulate in proiect ;
- valoarea si nivelul aportului ;
- implicarea si depasirea unor bariere ;
- semnarea contractului de voluntariat.
In ultimii ani, satul Livezeni a suferit, prin procesele demografice inregistrate, o polarizare puternica. Cresterea numarului populatiei foarte sarace de etnie roma a dus la o crestere a numarului de locuinte construite fara autorizatii si in conditii precare.
Situatiile locative ale comunitatii sunt diverse, ca de exemplu: nu au acte de proprietate, casa fiind pe un teren cesionat de primarie; locuinta include doua incaperi (bucatarie si locul in care se doarme); mobilierul este insuficient, se doarme pe jos, pe paturi improvizate, cu saltele luate din gunoi si paturi improvizate din fan sau paie; nu exista utilitați, curentul electric este improvizat ilegal; nu exista fantana sau gaze, incalzirea se face prin soba de gatit; nu exista o ordine clara a modului in care se impart cele doua incaperi intre membrii familiei.
Cercetarea realizata in cadrul proiectului a pus in evidenta capacitatea limitata a membrilor comunitatii de a asigura cheltuielile pentru reabilitarea sau extinderea locuintelor. In aceste conditii precare de locuit este foarte dificil de gestionat multi-functionalitatea spatiului si, de asemenea, este greu de mentinut o stare optima privind igiena. Conditiile sunt improprii mentinerii sanatatii familiei, dezvoltarii optime a copiilor, sustinerii capacitatii de invatare a acestora si de ocupare a grupului tinta.
In acest context, obiectivul general al proiectului „Masuri integrate pentru combaterea saraciei si a marginalizarii in Livezeni” vizeaza diminuarea fenomenului de excluziune sociala si saracie in comunitatea marginalizata din comuna Livezeni, judetul Mures, prin furnizarea de masuri integrate de sprijin si asistenta pentru 150 de gospodarii, respectiv 600 de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala, din care cel putin 36% femei si 70% persoane de etnie roma. Acest obiectiv se va realiza prin furnizarea de servicii integrate de crestere a accesului si a participarii la educatie, sprijin pentru accesul si mentinerea pe piata muncii, sustinerea antreprenoriatului, furnizarea de servicii medicale si sociale, imbunatatirea conditiilor de locuit, asistenta juridica pentru reglementarea actelor, care se adreseaza membrilor comunitatii marginalizate din comuna Livezeni.
Contacteaza-ne la :
adresa de e-mail : contact@inovare-sociala.ro
tel : 0743 121 801
pagina web: www.vector-mures.ro
paginile de facebook:
- Asociatia de inovare sociala : facebook.com/responsabilitate.sociala.92
- VECTOR Mures : facebook.com/Vector-Mures-632752320513874/
- Livezeni2020 : https://www.facebook.com/vectormures/
si vino alaturi de noi sa dam o mana de ajutor!