conturi in euro

Gazul rusesc, un subiect sensibil în contextul războiului din Ucraina

Efectele economice ale invaziei Ucrainei de către Rusia s-au răspândit pe tot globul – lăsând proprietarii multor locuințe să se întrebe cum le-ar putea afecta acest conflict bugetul.Răspunsul scurt: prețurile pot crește, în special la benzină (fenomen care a avut loc deja). Costurile pentru alimente și bunuri ar putea crește, de asemenea, potrivit economiștilor.

 

Inflația ar rezulta în mare parte din penuria și creșterea costurilor materiilor prime, cum ar fi petrolul, grâul și metale precum paladiu, Rusia fiind un producător important al tuturor acestor resurse. Prețurile gazelor în Europa au atins cote record la începutul lunii martie, în vreme ce războiul din Ucraina a continuat să facă ravagii pe piețele energetice, amenințând să accentueze criza legată de costul vieții.

 

O măsură inteligentă pentru consumatorii de energie este găsirea unor furnizori capabili să vină cu oferte mai avantajoase, așa cum este CEZ Vanzare, mai multe detalii puteti regasi pe  CezInfo.Analiștii au avertizat că ar putea urma noi creșteri, deoarece distribuitorii iau în calcul riscurile de întrerupere a alimentării conductelor de gaz din Ucraina, sancțiunile impuse Rusiei și vremea rece din această lună.

 

Rusia vs. Europa, dependente una de cealaltă

În ciuda cascadei de sancțiuni impuse Rusiei, ca răspuns la invazia din Ucraina, un lucru nu a fost deocamdată afectat – fluxurile de gaz rusesc către Europa și fondurile necesare pentru plata acestui gaz.Europa rămâne însă extrem de dependentă de gazul rusesc, care furnizează aproximativ 40% din nevoile țărilor europene, însă acum există preocuparea că Rusia s-ar putea folosi de exporturile de gaze pentru a riposta împotriva sancțiunilor. Totuși, Rusia, care trimite gaz prin conductele de pe teritoriul Ucrainei și al altor națiuni est-europene, are nevoie de venituri mai mult ca niciodată.

 

Pornind de la această dependență reciprocă, jurnaliștii agenției Reuters au încercat să răspundă la întrebarea referitoare la posibilitatea ca Rusia să întrerupă aprovizionarea cu gaz a Europei. Reuters spune că până acum nu a existat vreo astfel de întrerupere. Rusia a livrat gaz în Europa pentru a respecta contractele pe termen lung, potrivit cumpărătorilor Uniper și RWE din Germania și comercianților din țările baltice.

 

Cu toate acestea, începând cu anul trecut, când încă nu invadase Ucraina, Rusia a livrat doar cantitatea de gaz contractuală, declarând că niciun cumpărător nu a solicitat volume suplimentare și că nu mai dispune de multe rezerve de gaz. Acest lucru a condus la creșterea prețurilor, deoarece Rusia obișnuia să livreze cantități suplimentare de gaz.

 

Totodată, prețurile au crescut deoarece alți mari producători s-au luptat să livreze mai mult gaz pe fondul piețelor globale care duceau lipsă și a cererii în creștere din cauza redresării economice în urma pandemiei.

 

A afectat războiul volumul de gaz care trece prin Ucraina?

Aceasta ar fi o altă întrebare asupra căreia s-au concentrat jurnaliștii de la Reuters.Ei susțin că volumul de gaz rusesc livrat la granița cu Slovacia, după ce gazul „călătorește” aproximativ 800 de mile prin Ucraina, a crescut, de fapt, de la începutul războiului, potrivit datelor companiei slovace de gaze Eustream. Prețurile gazelor de pe piața spot de la bursă au crescut brusc. Analiștii declară că acest lucru a făcut gazul rusesc (vândut în general prin contracte pe termen lung), mai atractiv pentru cumpărătorii europeni.

 

Ucraina a interzis unele activități de comercializare transfrontalieră de gaze, dar a spus că nu va restricționa fluxul de gaz rusesc în Europa. Pe teritoriul Ucrainei, unele conducte secundare de distribuție destinate consumului intern au fost afectate de bombardamente, conform declarațiilor operatorului de gaz al țării, Gas TSO. Într-un comunicat, Gas TSO a anunțat că a fost forțat să oprească furnizarea în mai multe regiuni, lăsând sute de mii de locuitori fără gaz.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de bloom2017:

Energia solara este o sursa de energie curata, durabila și abundenta, care a devenit tot mai populara in ultimii ani. Aceasta tehnologie folosește panouri solare pentru a transforma energia solara in energie electrica utilizabila.
Stim cat de important este sa selectam doar cele mai bune cadouri promotionale si cadouri personalizate. Chiar daca inca mai exista oameni care inca mai scriu mai putin in fiecare zi cu stiloul, pixurile vor juca intotdeauna cel mai mare rol.
Locul de joacă perfect există și îl poți găsi în București! Este vorba despre The Clouds, un spațiu de lux frecventat de copiii vedetelor, care adoră să-și sărbătorească aici zilele de naștere. Încă de la intrarea în locație, participanții mici și mari sunt
La fiecare început de an se stabilesc noile tendințe în modă, în culori și este valabil și pentru design-ul interior. Majoritatea tendințelor din prezent pare că vor fi durabile și nu doar pentru câteva luni, ceea ce la face mai ușor de integrat pe termen lung
Mereu există în bucătăria noastră produse în cantitate mică pe care nu știm cum să le folosim. Pentru a organiza cel mai bine astfel de produse putem opta pentru prepararea unor rețele practice, în așa fel încât să nu aruncăm nimic.