E greu sa ajungi in Bucuresti din provincie si, odata coborat din tren sau autocar, sa nu stii incotro sa o apuci. Nu putini sunt cei care, desi locuiesc in Bucuresti de ani buni, inca se ratacesc prin pasajul de la metrou Unirii sau nu stiu cum sa ajunga dintr-un loc in altul. Nu e de mirare acest lucru pentru ca e foarte simplu sa te pierzi in Bucuresti, sa gresesti directia de mers sau sa iesi pe unde nu trebuie din subteran. Celor care au nevoie de un mic ghid pentru a se descurca, le recomandam aplicatia online metrorex harta. Ii va ajuta sa aleaga magistrala corecta si sensul corect de mers, astfel incat sa ajunga acolo unde au nevoie.
In Bucuresti, variantele de transport public sunt RATB (tramvai, troleibuz, autobuz) si Metrorex – metroul. Recomandat e sa te obisnuiesti cu metroul, pentru ca e mult mai rapid daca ai de parcurs distante mari, circulatia lui nefiinf influentata de traficul de pe sosea. In Bucuresti exista 4 magistrale in functiune si 4 in constructie. Cele in functiune sunt:
- M1: Dristor-Pantelimon – vei circula cu M1 daca vrei sa ajungi la caminele din Grozavesti, la stadionul lui Dinamo din Stefan cel Mare, la Opera sau la Facultatea de Drept (statia Eroilor), in Crangasi sau la Piata Muncii. Desigur, mai sunt si alte statii in care poti ajunge cu aceasta magistrala.
- M2: Berceni-Pipera – magistrala care strabate centrul: Victoriei-Romana-Universitate-Unirii. Statiile sunt full la orele de varf, uneori trebuie sa astepti 2-3 metrouri ca sa gasesti loc intr-unul pentru ca foarte multi oameni lucreaza la birourile din Pipera.
- M3: Preciziei-Anghel Saligny – trece de asemenea pe la Unirii si Eroilor, dar si pe la statia Politehnica, la 2 pasi de AFI Palace Cotroceni.
- M4: Gara de Nord-Bazilescu – are legatura si cu Gara Basarab, ajunge pana in Parcul Bazilescu si in prezent se lucreaza la o continuare pana in Lacul Straulesti.
Se lucreaza si la contruirea de metrou in Drumul Taberei si la o magistrala care sa faca legatura dintre Gara de Nord si aeroport. In ceea ce priveste RATB-ul, situatia e mai putin fericita: majoritatea tramvaielor si troleibuzelor sunt vechi, circula foarte greu si putine sunt masinile care au aer conditionat.
Tramvaiul 41 este renumit pentru ca circula foarte des (la aproximativ 2 minute) si face legatura dintre Piata Presei si Ghencea, trecand prin Drumul Taberei, Crangasi.
Unele masini vin des (336, care merge de la Piata Rosetti la Complex Apusului, trece pe la Universitate, Piata Leul, Lujerului), altele vin foarte rar, chiar la 40 de minute (601, Piata Rosetti-Semanatoarea, trece pe la Universitate, Grozavesti, Regie, Crangasi), 122 ( dinspre Universitate spre Cartierul Latin). Daca destinatia ta e aeroportul, ai liniile express RATB 783 si 780, cu tarif special, mai mare decat la celelalte autobuze. Poti ajunge cu RATB-ul oriunde in Bucuresti, detalii poti gasi accesand harta Bucurestiului, doar ca te vei confrunta cu traficul si temperaturile insuportabile din autobuze in timpul verii.
Trebuie mentionat ca in week-end si in zilele de sarbatoare legale orarul mijloacelor de transport in comun este modificat, atat metrourile cat si masinile RATB circuland mai rar. Poti circula cu Metrorez si RATB zilnic intre orele 5 si 23 (aproximativ). RATB are si autobuze de noapte pe anumite trasee ( si din Centrul Vechi ), dar acestea circula la aproximativ 40 de minute – 1 ora.