Ori de câte ori Google lansează o actualizare a algoritmului , lumea digitală intră într-un strop, încercând să înțeleagă ce s-a schimbat, cine a fost (sau va fi) afectat și în ce măsură schimbările.
La 1 august 2018, acest lucru s-a întâmplat din nou. Google a folosit unul dintre conturile sale de Twitter pentru a anunța că a avut o actualizare majoră a algoritmului său de căutare.
Imediat, site-urile din categoria YMYL (Banii Tai sau Viata Ta) au inceput sa vada mari schimbari in clasamentele lor in clasamentele de cautare, unele pozitive si altele nu atat de mult.
Odată cu actualizarea – deja denumită informal de unii „Actualizare medicală” datorită impactului său puternic asupra site-urilor web de sănătate, nutriție și bunăstare – apar mai multe întrebări.
Să le scoatem pe fiecare pentru tine chiar acum!
Ce sunt paginile YMYL?
În primul rând, este important să înțelegi ce înseamnă acronimul YMYL pentru a ști dacă site-ul tău prezintă un risc mare de a fi afectat sau nu.
Pentru aceasta, să începem să folosim propria definiție a Google, care spune:
Unele tipuri de pagini pot afecta fericirea viitoare, sănătatea, stabilitatea financiară sau siguranța utilizatorilor. Numim aceste pagini „Banii tăi sau viața ta” sau YMYL.
În continuare, Google însuși oferă câteva exemple de pagini considerate a fi YMYL:
achiziții sau tranzacții financiare : pagini care vă permit să efectuați cumpărături, plăți sau transferuri (cum ar fi paginile de comerț electronic și online banking);
informatii financiare : pagini cu informatii despre investitii, impozite, plan de pensionare, finantare, consortii, asigurari si alte servicii financiare;
informații medicale : pagini cu informații despre sănătate, medicamente, sănătate mintală, nutriție, tratamente medicale și subiecte conexe;
informații juridice : pagini cu consultanță juridică și informații despre chestiuni precum divorțul, custodia copilului, cetățenia etc.
pagini publice sau care conțin informații oficiale importante pentru cetățenie : aceasta este destul de amplă și include pagini care vorbesc despre procese guvernamentale (din orice sferă), programe sociale, răspuns la dezastre, evenimente internaționale și multe altele.
Crezi că s-a terminat? Dimpotrivă, lista Google se termină cu un ghid clar: „te rugăm să folosești bunul simț”.
La urma urmei, există multe alte tipuri de pagini care ar putea avea un impact direct asupra vieții utilizatorilor și care abordează subiecte importante.
De ce este important să știi toate acestea? Pentru că este clar că termenul „Actualizare medicală” nu este atât de exact. Nu doar paginile despre sănătate, nutriție și bunăstare ar putea fi afectate de actualizare.
Dacă ai un e-commerce, lucrezi în sectorul juridic sau cu servicii financiare, ar trebui să fii și tu foarte atent.
Cum a afectat noua actualizare site-urile din categoria YMYL?
Ceea ce s-a văzut deja este că multe site-uri care se aflau anterior pe primele locuri ale Google au fost afectate brutal, traficul care vine din SEO scăzând.
Un articol al lui Marie Haynes , expert în actualizările algoritmului Google, enumeră mai multe site-uri care au scăzut de la aproape 750.000 de vizite la mai puțin de 200.000 după modificare!
Între timp, alte pagini au sărit de la 1 la 2 milioane de vizite în doar câteva zile.
Analiza lui Marie a mers mai profund în site-urile de dietă și nutriție și produse medicale, dar rețineți că spectrul paginilor YMYL este mult mai larg decât atât.
Poate fi dificil de determinat cu certitudine motivele acestor rezultate drastic diferite. Dar analizând principiile de clasare ale Google și comparându-le cu ideea de actualizare ne ajută să ajungem la o concluzie rezonabilă.
Care sunt principiile din spatele noii actualizări Google?
Din 2015, Google folosește un fel de manual intern care ajută la evaluarea ce pagini au o calitate înaltă și merită să fie clasate pe primul loc în căutări.
Acest ghid, numit QGR (Quality Rater’s Guidelines ) sau „Quality Rater’s Guide”, aduce peste 160 de pagini de conținut despre ceea ce Google consideră bun pentru paginile unui site web.
Dar principalul lucru pe care îl vom extrage din acest ghid sunt principiile sale de bază. Acronimul EAT (Expertise, Authoritativeness, Trust), ar putea fi tradus ca PAC (Expertise, Authoritative and Credibility).
Înțelegeți mai bine rolul fiecăruia dintre aceste elemente în evaluarea calității unui site web:
Expertiză
Deoarece se ocupă de probleme importante și sensibile, cum ar fi banii sau sănătatea utilizatorilor, Google se așteaptă ca paginile YMYL să fie realizate numai de cei care au cunoștințele și structura pentru a face acest lucru.
Două concepte pe care Google le numește MC (Conținut principal) și SC (Conținut suplimentar) ajută la indicarea acestui nivel de expertiză.
Conținutul principal trebuie să fie suficient de larg pentru a aborda subiectul pe care își propune să îl discute (articole mai mari pentru subiecte mai ample);
Conținutul suplimentar ar trebui să ajute experiența utilizatorului prin consolidarea scopului paginii, nu distragerea atenției de la acesta.
Autoritate
Nu este suficient să oferiți informații pe care utilizatorii le consideră relevante. La urma urmei, utilizatorii nu sunt întotdeauna capabili să facă această evaluare cu subiecte pe care nu le înțeleg.
Pe baza acestui principiu, evaluarea calității unei pagini depinde și de autoritatea companiei și a persoanei care a produs conținutul în cauză.
Dacă este o pagină de produs, recenziile pozitive ale clienților vă pot ajuta. O pagină „Despre noi”, care ajută la identificarea clară a cine este responsabil pentru conținut, este, de asemenea, de mare valoare.
Credibilitate
Dacă firma sau chiar autorul conținutului are o reputație negativă (chiar și puțin), tendința este ca aceștia să fie lăsați deoparte în lupta pentru primele poziții în căutarea pe Google.
Credibilitatea trece și prin acreditările companiei sau ale autorului. De exemplu, este compania respectată în industria despre care a produs conținutul? Este autorul un profesionist recunoscut în domeniu?
Un text de pierdere în greutate scris de un medic este destul de diferit de unul scris de cineva fără pregătire. Același lucru este valabil și pentru alte teme.
Cum să vă recuperați dacă site-ul dvs. a fost afectat negativ
În rezumat, există câteva sfaturi pe care le puteți urma dacă site-ul dvs. a fost afectat negativ de noua actualizare Google. Iată-le:
asigurați-vă că informațiile de pe paginile dvs. sunt de cea mai înaltă calitate și nu distrage atenția utilizatorului de la scopul său principal;
identificați clar cine se află în spatele conținutului (pagina „Despre noi”) și ușurează să vă contactați pe dumneavoastră sau cu echipa dvs.;
caută modalități de a-ți valida reputația pe plan extern (recenzii pozitive pe Google însuși, rețelele sociale, propriul tău site web etc.);
asigurați-vă că autori recunoscuți (educați în domeniu și cu o bună reputație) în cauză semnează conținutul paginilor dvs.
Google este din ce în ce mai preocupat să ofere cea mai bună experiență pentru utilizatori. Tot ce trebuie să faci pentru ca paginile tale YMYL să supraviețuiască noului algoritm este să arăți că și ție îți pasă.
Vrei să înțelegi dacă strategia ta digitală este la potențialul maxim? Obțineți o evaluare complet gratuită!