Zilele trecute, din cauză că nu ți-ai administrat prea bine finanțele, te-ai trezit în situația ciudată de a te vedea nevoit să apelezi la împrumuturi online (onlain sesxebi) pentru a-ți putea achita câteva facturi. Cu toate că ai deja strânsă o sumă frumușică de bani într-un cont de economii cu plata la termen, nu te poți atinge de ea până peste două luni, când este data scadentă.
Pentru că nu vrei să se mai întâmple așa ceva, te-ai hotărât ca până îți vei putea retrage banii din cont să te hotărăști exact în ce direcție să investești economiile, astfel încât acestea la rândul lor să producă alte sume, mai mari sau mai mici, dar cât de cât constante. Cu toate că nu îți putem spune ”Investește-ți agoniseala în X sau Y”, îți vom oferi câteva idei despre ce investiții să nu faci, pentru a nu te trezi peste noapte fără banii strânși atât de greu.
- Investiții prin telefon. În mod cert ți s-a întâmplat să fii sunat de vreun tinerel foarte vorbăreț și simpatic, ce îți prezenta o super idee de investiții. Discursul lui începea ceva de genul ”Avem informații din interior conform cărora compania X – iar aici dădeau un nume foarte cunoscut – urmează să aibă nu-știu-ce mișcări în viitorul apropiat și fix acum este momentul de a cumpăra acțiuni”. Genul acesta de abordare nu trebuie ascultată niciodată, pentru că nu vei face altceva decât să îți pierzi banii, tânărul respectiv luându-și comisioane consistente indiferent de progresul tău.
- Investiții în casa în care stai. Multă lume consideră banii pe care îi bagă în casa personală ca o investiție. Nu negăm că odată la ceva timp este nevoie să mai dai o văruială și să faci o curățenie generală. Dar dacă te apuci să faci lucrări masive, care implică o mulțime de bani băgați în locul în care tu locuiești, nu faci altceva decât să cheltui bani, pentru că o investiție implică un retur al sumei respective, într-un mod sau altul. Dacă ar fi să închiriezi casa, da, ai putea considera că ai investit fondurile, dar altfel, dacă doar ți-ai crescut confortul propriu, nu ai făcut altceva decât să plătești anumite sume și atât.
- Investiții în tine în sensul unui telefon nou, sau o excursie până într-o țară străină pe care îți doreai să o vezi de când erai mic. Din nou, nu negăm faptul că din când în când este bine să te și relaxezi și să te simți bine. Dar atunci când dai o sumă de bani pentru o excursie, spre exemplu, aceștia nu îți vor mai reveni, deci reprezintă o cheltuială, nu investiție.
Așadar, dacă îți imaginezi că a face o investiție este la fel de simplu precum a lua împrumuturi de pe internet (swrafi sesxi) te înșeli destul de tare. Acestea trebuie gândite bine și verificat atent dacă domeniul către care te îndrepți este unul profitabil sau nu.