conturi in euro

Impactul unei vieți sociale active asupra sănătății seniorilor

Bătrânii fac parte din categoriile cele mai expuse atunci când vine vorba de aspecte de țin de interacțiune și socializare. În așteptarea celor dragi, seniorii dezvoltă adesea stări negative, care se traduc prin singurătate, izolare, distanțare de oamenii din jur și refuzul de a lua parte la orice activitate colectivă.

În general, persoanele trecute de a doua tinerețe își manifestă dorința de a fi alături de familie și de cei dragi mai mult decât de obicei, lucru lesne de înțeles. Odată cu vârsta, apare și lipsa unei activități cotidiene, de rutină, cum ar fi mersul la serviciu. Acest lucru trebui înlocuit treptat cu alte ocupații, de preferat care să implice interacțiune și un colectiv, lucru destul de dificil de pus în practică în cazul seniorilor ai căror copii locuiesc departe sau care nu au rude și apropiați.

Singurătatea la bătrânețe este una dintre cele mai mari probleme pentru că generează stări negative, ce pot duce la depresie, boli cronice, diabet sau alte afecțiuni. Ea apare în general atunci când o persoană trece prin anumite schimbări. La seniori, cele mai comune situații sunt pensionarea sau pierderea partenerului de viață.

Bătrânii au nevoie de interacțiuni constante

Acțiunile de zi cu zi ale bătrânilor trebuie să implice interacțiune umană, iar acest lucru este cel mai simplu de făcut atunci când familiile lor le sunt aproape. Din categoria activităților constante pot face parte mersul la piață, mersul la grădiniță cu nepoții sau ceaiul băut în compania vecinilor. Însă atunci când acest lucru nu se întâmplă, există diverse asociații de sprijin. Cluburi pentru pensionari, parcuri în care merg bătrâni sau un cămin în care să fie îngrijiți de personal medical specializat. În astfel de spații cu personal calificat, șansele apariției stărilor negative sunt reduse, asta pentru că în permanență există interacțiune. În general, centrele specializate în îngrijirea bătrânilor oferă activități de relaxare, interacțiuni și stimulare cognitivă, astfel încât seniorii să-și păstreze sănătatea.

Cum menții o viață socială activă pentru seniorii din viața ta

Părinții și bunicii au nevoie constantă de afecțiune și îngrijire. Un simplu telefon îi poate schimba starea de spirit seniorului din viața ta. Cum poți să ajuți la menținerea unei vieți sociale active? Vizitează-l cât de des poți, atât în perioade cu semnificații aparte, cum sunt Crăciunul sau Paștele, cât și în zile oarecare. Mergeți împreună la plimbare, alături de întreaga familie. Dacă locuiești la distanță, încurajează-l să vină la rândul său în vizită. Va fi prielnic să schimbe aerul și împrejurimile din când în când.

De asemenea, îndeamnă seniorul din viața ta să ia parte la activități alături de vecini sau vechi prieteni de familie. Izolarea este o greșeală și poate avea consecințe asupra sănătății sale. Deși te poți confrunta cu un refuz, fă-l să conștientizeze că are nevoie de oameni în jur. Nepoții, dacă există, sunt un factor esențial pentru un impact pozitiv asupra vieții sociale a unui senior. Implică-l în activitățile celui mic și oferă-i șansa de a-l îngriji în anumite circumstanțe.

Un bătrân va avea în permanență nevoie de afecțiune și susținere, iar lipsa unei vieți sociale active poate avea un impact major asupra sănătății sale. Singurătatea și izolarea sunt termeni care ar trebui excluși, iar asta se face prin interacțiune, activități în colectiv, sprijin din partea familiei și o îngrijire medicală specializată, atunci când este cazul.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de Shunemar:

Drujbele electrice oferă putere, control și siguranță. Cu pornire instant, emisii zero și întreținere redusă, sunt ideale pentru gospodării moderne. Silențioase și ușor de folosit, asigură tăieri eficiente cu efort minim.
Când vine vorba despre potență, toată lumea are păreri. Hai să demontăm cele mai frecvente mituri despre potență, fără să ne încruntăm prea tare și fără să folosim termeni care sună a manual de medicină de pe noptieră.
Scarlatina, cunoscută și sub denumirea de febra scarlatină, este o infecție bacteriană acută care afectează în special copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani.
Imaginează-ți o dimineață liniștită, cu cafeaua aburindă pe masă, într-un living de 40 de metri pătrați. Lumină naturală, spațiu, liniște. Pentru mulți bucureșteni, locuințele mari au devenit o alegere firească, mai ales după pandemie, când casa a devenit atât
Mai știi cum era să nu-ți pese de reguli, sisteme și automatizări? Cum era să gestionezi o firmă de transport cu hârtia și creionul, iar deciziile le luai după instinct? Azi e puțin diferit, datele și tehnologia au devenit o parte din rutina zilnică. În domeni