A avea dinti frumosi si ingrijiti nu este doar o problema estetica: igiena orala este foarte importanta din punct de vedere al sanatatii si bunastarii. Din acest motiv, dantura trebuie ingrijita in fiecare zi cu o constanta si atentie deosebita. Spalarea dintilor in fiecare zi este, cu siguranta, cea mai importanta parte a igienei orale, dar ceea ce ignoram adesea este ca trebuie sa o facem cu atentie, incercand sa nu comitem o serie de erori recurente, pe care cu totii le facem chiar fara sa ne dam seama. Unele dintre actiunile obisnuite pe care le intreprindem in fiecare zi pentru a preveni cariile si placa dentara, de fapt, ar trebui sa fie reconsiderate: doar cateva „manevre” gresite care – daca sunt repetate in fiecare zi – pot provoca daune si pot compromite sanatatea orala. Pe de alta parte, daca anumite neplaceri si maladii si-au facut aparita, in acest caz trebuie sa apelam la serviciile unor medici dentisti priceputi, precum cei de la Clinica Dentaline. Aici poti face orice procedura stomatologica, inclusiv un implant dentar Bucuresti, in cazul in care, din cauza igienei deficitare sau a unui incident, ai pierdut unul sau mai multi dinti. Dar despre asta vom vorbi putin mai incolo in articol. Pana atunci, iata cele mai frecvente 9 greseli pe care le facem cand ne spalam dintii:
Iti speli dintii doar de doua ori pe zi
Trebuie sa te speli pe dinti de fiecare data cand mananci, nu doar dimineata si seara. In mod alternativ, atunci cand esti departe de casa, foloseste guma speciala, fara zahar. In general, aceasta indicatie trebuie respectata, cu exceptia cazului in care exista instructiuni alternative date de medicul dentist.
Iti periezi dintii mai putin de doua minute
Majoritatea stomatologilor recomanda spalarea dintilor timp de cel putin doua minute pentru o curatare cu adevarat eficienta. In acest sens poate fi utila folosirea unei perii de dinti electrice cu cronometru. Spalarea dintilor pentru un timp mai scurt poate fi mult mai putin eficienta, chiar daca te speli pe dinti de mai multe ori pe zi.
Te speli pe dinti inainte de mese
Este adevarat ca, dupa noapte, simti nevoia sa-ti improspatezi gura si respiratia prin periajul dintilor. Pe de alta parte, tocmai pentru ca spalarea este folosita pentru a indeparta reziduurile alimentare si bacteriile care provoaca placa si cariile dintilor, perierea trebuie facuta dupa ce mananci si nu inainte! In acest caz, cea mai frecventa greseala este sa te speli pe dinti inainte de micul dejun.
Te speli pe dinti de la dreapta la stanga
Nu te speli niciodata pe dinti pe orizontala. De fapt, este necesar sa folosesti o miscare circulara si sa inclini usor peria, astfel incat sa ajunga si sub gingii.
Nu folosesti apa de gura
Poate parea ciudat si poate putin banal, dar periuta, pasta de dinti si ata nu sunt suficiente
pentru sanatatea dintilor nostri. Este necesar sa se utilizeze produse care ajuta la igiena membranelor mucoasei. De ce? Pentru ca gingiile si palatul tind sa se inflameze si sa se infecteze, iar simpla spalare a dintilor nu ne ajuta in acest sens. De aceea, apa de gura este utila pentru a evita gingivita si pentru a ajunge cu adevarat in toate partile gurii.
Nu folosesti ata dentara
Chiar daca cele mai moderne periute de dinti reusesc sa ajunga la mai multe zone ascunse ale gurii si dintilor, ele nu pot totusi curata spatiile interdentare: prin urmare, este necesar nu numai sa speli dintii, ci sa treci ata intre un dinte si altul, dimineata si seara.
Alegi periuta de dinti gresita
Alegerea periutei de dinti nu trebuie subestimata: este o decizie care trebuie luata pe baza sensibilitatii gingivale. Alegerea unei periute care are firele prea tari poate provoca sangerare. Opteaza mai bine pentru un model mediu cu peri inegali, astfel incat sa poti ajunge chiar si la cele mai indepartate spatii.
Folosesti periuta de dinti in mod necorespunzator
Spalarea dintilor timp indelungat si energic nu este cea mai buna modalitate de a obtine o curatare dentara perfecta. Stresul prea puternice poate irita gingiile. De asemenea, trebuie sa ne amintim sa schimbam periuta de dinti la fiecare 2 sau 3 luni.
Nu folosesti pasta de dinti
In cazuri extreme, o spalare rapida fara pasta de dinti poate sa para o idee buna, dar dintii trebuie sa fie spalati intotdeauna folosind pasta de dinti, un produs care poate garanta o curatare mai minutioasa.
Daca comiti greselile de mai sus, s-ar putea sa ai mari probleme cu dintii si gingiile. Cand problemele sunt grave, atunci caderea dintilor poate fi iminenta. Pentru a repara aceasta problema, apeleaza la un implant dentar.
Ce este un implant dentar
Cand un dinte si radacina acestuia lipsesc, solutia pe termen lung pentru functionalitatea naturala este un implant dentar cu o coroana construita special pentru a se adapta perfect. Odata terminata faza de vindecare, implantul preia functiile indeplinite anterior din radacina dentara naturala. Implantul dentar este compus dintr-un surub mic, dar foarte solid, din titan biocompatibil. Acesta este introdus in osul maxilar in timpul unei operatii efectuate sub anestezie locala si inlocuieste radacina dintelui lipsa, actionand ca suport pentru noul dinte. Faza de vindecare dureaza de la 6 la 12 saptamani, in functie de starea fiecarui pacient. In aceasta perioada implantul se ataseaza treptat de osul maxilar, proces care se numeste osteointegrare. Odata vindecata, aceasta radacina artificiala serveste ca baza pentru fixarea coroanelor unice sau a puntilor mai multor dinti sau a unei proteze dentare complete. Durata implanturilor dentare este lunga, daca este acestea sunt integrate corect si daca pacientul le trateaza cu grija corespunzatoare.