Razele UV și lumina albastră reprezintă doi dintre factorii ce pot afecta, într-o măsură mai mare sau mai mică, sănătatea ochilor noștri. Tocmai de aceea, ochelarii care pot oferi protecție împotriva acestor potențiale pericole ce ne amenință sănătatea oculară, reprezintă un accesoriu nu doar util, ci indispensabil. De ce sunt protecția UV și filtrul de lumină albastră atât de importante vei descoperi în rândurile de mai jos.
Efectele radiațiilor UV și ale luminii albastre asupra ochilor
Radiațiile UV, sau ultravioletele, sunt emise de soare și pot fi împărțite în trei categorii: UVA, UVB și UVC. UVA și UVB sunt cele mai comune și pot avea efecte negative importante asupra ochilor. Conform Asociația Americană de Optometrie, expunerea prelungită la radiațiile UV poate cauza, de exemplu, arsuri corneene, care se manifestă prin simptome precum senzația de nisip în ochi, roșeață și disconfort. De asemenea, radiațiile UV pot contribui la dezvoltarea cataractei, o afecțiune caracterizată prin opacifierea lentilei ochiului și care poate duce la pierderea vederii.
Mai mult decât atât, expunerea excesivă la radiațiile UV poate crește riscul de dezvoltare a cancerului de piele în zona adiacentă ochilor și mai poate contribui și la dezvoltarea degenerării maculare, o boală oculară progresivă care afectează macula, zona centrală a retinei responsabilă de vedere clară și detaliată. Cu cât mai mult timp sunt ochii expuși radiațiilor UV, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta cataracte, cancer ocular sau degenerescență oculară ori alte probleme oculare.
Lumina albastră, pe de altă parte, este o componentă vizibilă a luminii solare, care mai este emisă și de ecranele digitale. Expunerea prelungită la acest tip de lumină poate afecta, printre altele, ritmul circadian, cel care îți controlează somnul, ceea ce îți va afecta calitatea somnului. De asemenea, ea a mai fost asociată și cu alte efecte negative asupra ochilor, inclusiv oboseala oculară (în special în cazul utilizării prelungite a dispozitivelor digitale).
Rolul ochelarilor de soare cu protecție UV și a ramelor cu filtru de lumină albastră în menținerea sănătății ochilor
Date fiind numeroasele efecte negative pe care expunerea prelungită la radiații UV o poate avea asupra sănătății tale oculare, purtarea unor ochelarii de soare cu protecție UV este obligatorie. Protecția UV se referă la capacitatea ochelarilor de a bloca razele ultraviolete și contribuie la prevenirea deteriorării ochilor cauzată de acestea și la reducerea riscul de afecțiuni precum cataracta sau degenerescența maculară. Pe lângă faptul că protejează ochii de radiațiile dăunătoare, acestea pot îmbunătăți și confortul vizual. Ochelarii de soare cu protecție UV reduc strălucirea excesivă și pot îmbunătăți claritatea vizuală, facilitând astfel o vedere mai confortabilă în medii luminoase.
Atunci când cauți ochelari în Drobeta Turnu Severin, este extrem de important să te asiguri că aceștia oferă protecție UV de 100%. Urmărește ca pe ochelarii pe care îi alegi să fie inscripționat procentajul 100% sau simbolul UV400. Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, acesta este principalul criteriu după care trebuie să te ghidezi când achiziționezi o nouă pereche de ochelari de soare și singura caracteristică a acestora care îți poate proteja cu adevărat ochii de efectele nocive ale razelor UV. Lentilele mai închise la culoare nu sunt neapărat mai eficiente din acest punct de vedere decât cele deschise la culoare, iar lentilele polarizate, oricând de utile ar fi când vine vorba de reducerea reflexiilor, nu oferă protecție UV.
În ceea ce privește ochelarii cu filtru de lumină albastră, aceștia sunt special concepuți pentru a bloca lumina albastră și sunt deosebit de util în special în cazul persoanelor care își petrec timp îndelungat în fața ecranelor. Specialiștii de Academia Americană de Oftalmologie recomandă în plus și pauzele dese, la fiecare 20 de minute, adoptarea unei poziții corecte la birou și păstrarea unei distanțe de aproximativ 60 de centimetri față de ecran, precum și ajustarea luminozității încăperii și a contrastului ecranului.
Alegerea corectă a ochelarilor de soare poate contribui semnificativ la menținerea sănătății ochilor pe termen lung. Iar nivelul de protecție UV pe care îl oferă aceștia este cu siguranță una dintre cele mai importante criterii după care trebuie să te ghidezi atunci când alegi ochelarii de soare. Nu neglija potențialele efecte negative ale expunerii prelungite la razele UV și protejează-ți ochii purtând ochelari de soare chiar și atunci când afară este înnorat.