Cu ajutorul firmelor funerare, transportul funerar al cadavrului unui decedat depinde de vointa familiilor si de circumstantele mortii. Poate fi organizat inainte sau dupa punerea corpului in sicriu.
In functie de situatie, dorintele decedatului sau dorintele rudelor, corpul decedatului poate fi transportat de la locul mortii la locul de priveghi, apoi de la locul priveghiului la locul inmormantarii sau incinerarii. Transportul poate avea loc si intre locul decesului si cimitir sau crematoriu. In toate cazurile poate exista o etapa, un pasaj printr-un lacas de cult.
In cele din urma, daca decesul s-a produs in strainatate sau intr-un loc foarte indepartat de locul ceremoniei, este esential sa se organizeze transportul mortuar intern al corpului persoanei decedate pe o distanta mai mare, atunci vorbim despre repatriere, respectiv transport funerar international.
Transportul corpului unei persoane decedate este reglementat, fie inainte, fie dupa punerea sa in cavou. Exista obligatia de a face o declaratie prealabila, iar tipul de vehicul autorizat este stabilit de lege in functie de circumstante.
Directorul funerar al firmei de pompe funebre este responsabil pentru efectuarea tuturor procedurilor administrative si organizarea tuturor tipurilor de transport in conformitate cu reglementarile in vigoare.
Transportul decedatului inainte de introducerea in sicriu
Conditii
Pentru orice operatiune de transport fara sicriu, perioada maxima este de 48 de ore dupa deces. Firma de transport funerar intern stabileste o declaratie catre primaria locului de deces si catre primaria de destinatie a corpului decedatului.
Destinatia poate fi locuinta decedatului, locuinta unui membru al familiei sau o camera funerara. Casele funerare permit familiilor si celor dragi sa se adune in intimitate si sa isi ia ramas de la decedat.
In caz de deces in spital sau intr-o unitate de sanatate, transportul este conditionat de acordul persoanei responsabile de unitatea de ingrijire si de absenta unei boli infectioase transmisibile prevazuta de lege. Exista, de asemenea, o restrictie in cazuri specifice de ancheta a politiei sau a jandarmeriei. In cele din urma, vehiculul este special conceput pentru transportul mortuar, trebuie refrigerat, corpul se sprijina pe o targa intr-un capac sanitar.
Transportul decedatului dupa introducerea in sicriu
Serviciul de transport
In general, transportul decedatului dupa introducerea in sicriu are loc intr-un convoi funerar intre locul de priveghi, locul ceremoniei si cimitir sau crematoriu.
O declaratie trebuie facuta catre primaria municipiului in care a fost inchis sicriul. Aceasta declaratie stipuleaza datele si orele de transport ale decedatului, locul de plecare si sosire a convoiului funerar, precum si agentia funerara responsabila cu operatiunea.
Camionul este vehiculul folosit pentru transportul decedatului in ziua inmormantarii sale. Serviciul de transport funerar poate include, de asemenea, apartinatorii, maestrul de ceremonii, un alt vehicul pentru transportul florilor in cazul unei inmormantari cu un numar mare de participanti.