conturi in euro

Intrebari frecvente despre dezumidificatorul casnic

Dezumidificatorul casnic a devenit un aparat foarte popular in locuinte, iar acest lucru se datoreaza pe de o parte perforamntelor dispozitivului, iar de pe alta parte, problemei tot mai frecvent intalnite cu umiditatea excesiva care poate crea reale probleme. Astfel, in cadrul acestui material am raspuns la cele mai frecvente intrebari aparute despre cele mai bune dezumidificatoare si modul sau de operare, pentru a cunoaste mai indeaproape produsul si pentru a sti ce este capabil sa faca.

1. Ce face un dezumidificator casnic?

Un dezumidificator elimina apa din aerul din locuinta pana cand umiditatea relativa este redusa la nivelul pe care il alegeti. Odata ce a atins acest nivel, un dezumidificator bun ar trebui sa mentina automat acel nivel confortabil, fara interventii din partea utilizatorilor.

2. Ce este umiditatea relativa?

Umiditatea relativa este o masura ce indica efectiv cata apa este in aer in raport cu cantitatea pe care aerul ar putea-o detine daca ar fi saturat. Umiditatea relativa este exprimata in procente. Cand umiditatea relativa atinge 100% este la „punctul de roua”. Cu alte cuvinte, aerul este „plin” cu apa si acea apa va incepe sa se condenseze pe orice suprafata. Aerul cald retine mai multa apa decat aerul rece, astfel incat, pe masura ce aerul se raceste, umiditatea relativa creste chiar daca cantitatea fizica ramane constanta.

3. De unde provine apa din aer?

Apa este mereu in aer, in interiorul si in afara casei. Cantitatea din interiorul casei variaza si este crescuta de multe activitati de rutina din viata de zi cu zi, cum ar fi gatitul, spalatul, dusul, prepararea ceaiului si chiar respiratia. Daca aveti recipiente de apa descoperite in casa, cum ar fi acvariile cu pesti, atunci si acestea se vor adauga la cantitatea de apa din aer.

4. Care este nivelul de umiditate ideal pentru casa mea?

In general, o umiditate relativa de 50% este confortabila pentru locuinta. Acest lucru va va proteja casa si bunurile, va preveni dezvoltarea mucegaiului si va controla populatia de acarieni. Nu este nevoie reala de a reduce umiditatea sub pragul de 45-50%. Pentru a face acest lucru, pur si simplu va costa mai multa energie, fara a servi niciun scop util.

5. Cum functioneaza un dezumidificator?

Majoritatea dezumidificatoarelor functioneaza prin aspirarea aerului din camera printr-o bobina racita la o temperatura foarte scazuta de un sistem de refrigerare. Acestea sunt cunoscute in mod obisnuit ca dezumidificatoare frigorifice. Vaporii de apa se condenseaza pe suprafata rece, iar apa rezultata se scurge in rezervorul de colectare a apei de dedesubt. Din ce in ce mai multe dezumidificatoare folosesc acum o metoda alternativa cunoscuta sub numele de dezumidificatoare desicant. Acestea trec aerul peste o roata acoperita cu un material care absoarbe apa (numit desicant). Apa este indepartata din desicant prin trecerea unui curent de aer cald prin acesta, prin care este uscata si regenerata pentru a colecta mai multa umiditate la urmatoarea trecere. Apa colectata este colectata in rezervorul de colectare.

6. Cat timp va dura pana cand umiditatea este sub control?

Atata timp cat dezumidificatorul pe care il alegeti este suficient de mare pentru zona in care lucreaza si nu exista probleme specifice de umiditate, atunci un dezumidificator va reduce in mod normal umiditatea la nivelul ales in decurs de cateva zile pana la o saptamana. Acest interval de timp nu se aplica in cazul in care camera a fost inundata, caz in care va fi nevoie de unul sau mai multe dezumidificatoare si eventual completate cu motoare de aer si alte echipamente specializate. Aceasta lucrare este de obicei intreprinsa de specialisti specializati in daune de apa.

7. Cata apa elimina un dezumidificator?

Raspunsul la aceasta depinde de trei factori specifici. Puterea dezumidificatorului, temperatura camerei si, de asemenea, umiditatea relativa a aerului din camera respectiva. Un dezumidificator de 12 litri va elimina rareori 12 litri intr-o singura perioada de 24 de ore. Odata ce umiditatea relativa a fost redusa la nivelul ales, dezumidificatorul ar trebui sa functioneze doar intermitent pentru a mentine acel nivel, astfel incat cantitatea de apa colectata in galeata va fi inca mai mica.

Ca regula generala, este posibil sa fie nevoie sa goliti galeata dezumidificatoarelor la intervale care variaza de la o data la doua zile la de doua ori pe zi, in functie de conditii. Doar in circumstante exceptionale, un dezumidificator dimensionat corespunzator va trebui golit mai des decat atat, cu exceptia cazului in care, bineinteles, l-ati plasat pentru prima data intr-o camera cu umiditate foarte mare.

8. Pot folosi apa care se aduna in rezervor?

Apa colectata in rezervorul dezumidificatoarelor se numeste condens, il poti folosi in fierul tau de calcat sau pentru a uda plantele! Cu toate acestea, nu ar trebui sa fie baut de oameni sau animale, deoarece poate contine urme de substante care v-ar putea imbolnavi sau pe animalele de companie.

9. De unde stiu care este capacitatea de dezumidificare potrivita al unui dezumidificator?

Acest lucru depinde practic de dimensiunea camerei si cat de umeda este. Dar, in general, majoritatea dezumidificatoarelor sunt clasificate in functie de dimensiunea casei pentru a va usura alegerea. Mai multe informatii in acest sens puteti gasi de www.edezumidificatoare.ro, unde in cadrul review-urilor veti gasi si informatii referitoare la suprafata maxima recomandata pentru fiecare model in parte, dar si alte detalii utile legate de performante si mod de operare.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de SEO MEDIA:

Ingrijirea tenului gras cu tendinta acneica necesita o abordare atenta si produse adecvate, ceea ce poate fi o provocare pentru multe dintre noi.
Curățarea terenurilor de vegetație și arbusti poate fi o sarcină dificilă și laborioasă, mai ales atunci când terenul este acoperit de vegetație densă sau arbusti înrădăcinați adânc.
În contextul creșterii preocupărilor legate de impactul asupra mediului înconjurător, industria ambalajelor a fost nevoită să găsească soluții mai sustenabile pentru a reduce impactul deșeurilor asupra planetei.
ntr-o lume a afacerilor în continuă evoluție, imaginea brandului și modul în care acesta este perceput de către clienți joacă un rol esențial în succesul oricărei companii.
Într-o lume în continuă schimbare, preocuparea pentru impactul asupra mediului înconjurător a devenit din ce în ce mai importantă.