Intretinerea si solutionarea defectiunilor in cazul pompelor submersibile de apa

Pompele submersibile de apa se pot dovedi a fi cea mai potrivita alegere pentru acele gospodarii si amplasamente care nu sunt racordate la reteaua de alimentare cu apa sau care nu pot sa se conecteze la aceasta retea. In acest sens este nevoie sa fie gasite solutii alternative pentru furnizarea permanenta a apei la nivelul gospodariei sau a diverselor amplasamente, iar dintre cele mai fezabile optiuni amintim pompele submersibile de apa.

O pompa submersibila de apa este echipamentul care functioneaza pe baza unui motor imersat complet in apa si care prin puterea sa impinge un anumit volum de apa catre suprafata. Volumul de apa impins de catre motorul pompei submersibile este suficient pentru a asigura atat un debit optim de apa, cat si o presiune ridicata. La baza functionarii pompelor submersibile de apa sta principiul de aspirare a apei de catre pompa si ulterior impingerea apei cu ajutorul rotorului sau rotoarelor.

Pentru ca o pompa submersibila de apa sa functioneze in parametrii optimi un timp indelungat si sa ofere cel mai ridicat randament este important ca acest aparat sa fie montat corespunzator si intretinut in acelasi mod. Cu toate ca o intretinere corespunzatoare poate asigura pompei de apa o functionare optima timp indelungat, trebuie spus ca odata cu trecerea timpului si cu utilizarea frecventa a acesteia pot sa apara defectiuni care trebuie solutionate.

Intretinerea unei pompe de apa submersibile

Primul lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere atunci cand vine vorba despre o durata de viata mare a unei pompe submersibile de apa se refera la montarea si instalarea corecta a unui astfel de aparat. In acest sens trebuie respectate specificatiile si indicatiile din fisele tehnice ale fiecarui tip de pompa submersibila. Ulterior trebuie ca functionarea acestor echipamente sa tina cont de indicatiile producatorului.

Intretinerea pompelor submersibile de apa presupune efectuarea unor verificari periodice. Aceste verificari periodice trebuie sa fie facute de oameni specializati in montajul si mentenenta acestor tipuri de aparate.

Atat timp cat motorul pompelor submersibile este folosit in conditii normale si respectand specificatiile tehnice nu este necesar a fi efectuate operatiuni speciale pentru intretinere. In calitate de utilizator al pompei este indicat sa va asigurati de faptul ca pompa de apa este selectata corect si ofera randamentul dorit in privinta presiunii apei si in privinta debitului. De asemenea se recomanda verificarea periodica a curentului absorbit de catre pompa de apa.

In cazul unei absorbtii mai mari poate exista o frictiune anormala la nivelul motorului sau in cadrul pompei. In situatia unui debit redus al apei furnizate de catre pompa de apa poate exista un grad de uzura la nivelul pompei. In cazul pompelor submersibile cu motor trifazat a se verifica sensul rotatiei axului. In cazul in care sensul axului motorului submersibile este gresit, debitul este mai mic, respectiv trebuie inversate fazele.

Daca astfel de verificari pot fi efectuate de catre utilizatorul pompei, trebuie spus ca exista si operatiuni care trebuie sa fie realizate de catre specialisti. In acest sens este indicat sa apelati intotdeauna la specialisti pentru a va asigura de intretinerea pompelor de apa atunci cand vine vorba despre verificarea gradului de etanseitate.

Etanseitatea motorului pompei de apa previne un eventual scurtcircuit, iar acest lucru este foarte important de verificat periodic pentru a evita patrunderea apei in camera motorului submersibil si distrugerea bobinajului motorului.

Fiecare pompa de apa submersibila vine cu anumite perioade de utilizare in functie de exploatare, duritate apa si destinatie.De retinut este faptul ca orice verificare a pompei de apa trebuie efectuata doar in urma deconectarii acesteia de la sursa de energie electrica.

Identificarea si solutionarea defectiunilor la pompele submersibile

In situatia in care exista certitudinea unei defectiuni la nivelul pompei de apa sau in cazul in care in urma verificarilor periodice efectuate de o echipa de profesionisti se constanta anumite defectiuni, atunci este foarte important ca respectivele defectiuni sa fie rezolvate in cel mai scurt timp pentru a evita distrugerea altor piese sau subansamble din cadrul motorului si pompei. In ceea ce priveste functionarea unei pompe submersibile de apa pot exista mai multe probleme.

Daca pompa nu furnizeaza apa exista mai multe motive posibile pentru aceasta situatie: fie nu exista alimentare cu energie electrica a motorului, fie reteaua de alimentare cu energie este intrerupta, fie vorbim despre faptul ca montajul pompei a fost efectuat necorespunzator – de exemplu supapa de sens a fost montata invers blocand iesirea apei din pompa.

Toate aceste posibile cauze se regasesc si daca problema pompei de apa submersibile este data de nefunctionarea motorului sau motorul pompei este subdimensionat. In astfel de situatii solutiile sunt reprezentate de verificarea alimentarii cu energie electrica a pompei de apa sau verificarea circuitului de alimentare cu energie electrica, verificarea fazelor motorului submersibil trifazat, dar si de curatarea pompei de apa.

Un alt posibil caz de defectiune al pompelor de apa este acela in care desi motorul functioneaza pompa electrica nu ofera debitul suficient de apa sau nu furnizeaza deloc apa. Intr-o astfel de situatie exista mai multe posibile motive care au dus la respectiva defectiune: conectarea improprie a pompei de apa la sursele de energie electrica, tensiunea prea mica pentru functionarea optima a pompei de apa, infundarea pompei cu nisip, posibilitatea de infundare partiala a filtrului de aspiratie; uzura la nivelul rotorului; blocarea supapei de sens sau scaderea nivelului hidrostatic al apei.

Pentru oricare dintre aceste posibile cauze care au dus la insuficienta debitului de apa furnizat de pompa submersibila sau la lipsa totala de furnizare a apei de catre acest aparat exista mai multe solutii. In cazul in care conectarea este incorecta trebuie sa inversati fazele motorului submersibil trifazic. Daca problema este cauzata de tensiunea prea mica este indicat sa va asigurati de faptul ca tensiunea electrica a motorului este corespunzatoare.

Exista si situatii in care axul motorului se uzeaza prematur de exemplu electropompa porneste prea des, respectiv mai mult decat 20 de porniri pe ora la intervale egale de timp sau atunci cand nisipul fin patrunde in cuplajul ax pompa – ax motor si polizeaza canelurile axului motorului submersibil si cuplajul axului pompei submersibile.

Pentru uzura rotorului pompei este indicata inlocuirea rotoarelor, iar daca vorbim despre infundarea filtrului de aspiratie trebuie sa va ocupati de curatarea elementelor care obstructioneaza filtrul respectiv. De asemenea, in cazul in care supapa de sens este infundata sau distrusa trebuie ca aceasta sa fie curatata sau inlocuita.

In cele din urma, in situatia in care nivelul panzei freatice a scazut solutia este reprezentata de coborarea pompei mai adanc in interiorul putului, dar si montajul electrosondelor de nivel apa pentru protectie lipsa apa. Acest lucru este posibil doar in cazul in care aveti un tablou dedicat cu releu de nivel pentru senzori de nivel apa.

Daca anumite probleme sau defectiuni pot fi solutionate pe cont propriu, trebuie spus ca in cazul defectiunilor mai complexe este recomandat sa va adresati unei firme specializate in mentenanta pompelor submersibile si in asigurarea de service atat pe perioada garantiei, cat si post-garantie.

O echipa de specialisti in intretinerea si repararea defectiunilor pompelor submersibile reprezinta garantia faptului ca veti putea folosi timp indelungat pompa de apa si ca investitia facuta intr-un astfel de aparat este una pe termen lung.

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie: pompa submersibila

Alte Articole de 206 :

Scutere electrice premium de la Super SOCO

Trăim într-o perioadă în care orașele noastre devin tot mai aglomerate și tot mai poluate. Timpii petrecuți în trafic cresc de la an la an iar în unele zone