Istoria aparatului de aer conditionat

Pe masura ce vara se apropie, aducand cu ea temperaturi ridicate si umiditate insuportabila, milioane de oameni se vor indrepta spre acea minune a descoperirii si inventiei – aparatul de aer conditionat.

Aceste unitati de confort pe care proprietarii de case le activeaza cu usurinta prin a apasa un comutator sunt sisteme electromecanice complexe, produsele finale ale aproape un secol de dezvoltare a ingineriei in racire, termodinamica, comenzi si eficienta energetica. In anul 2000, aerul conditionat/refrigerarea a fost desemnata printre cele mai mari 10 realizari ale ingineriei mecanice ale secolului al XX-lea, potrivit unui sondaj realizat de membrii ASME.

 

Aerul conditionat isi are de fapt radacinile in China din secolul al II-lea, unde un inventator pe nume Ding Huane a creat un ventilator rotativ alimentat manual. Conceptul de racire cu aer l-a intrigat si pe marele inventator si om de stat american Benjamin Franklin, care in 1758 a efectuat experimente cu evaporarea si alcoolul pentru a atinge temperaturi de inghet.

 

Primul aparat de aer conditionat modern a fost inventat in 1902 de Willis Haviland Carrier, un inginer calificat care a inceput sa experimenteze legile controlului umiditatii pentru a rezolva o problema de aplicare la o imprimerie din Brooklyn, NY. Imprumutand de la conceptele de refrigerare mecanica stabilite in anii anteriori, sistemul Carrier a trimis aer prin serpentine umplute cu apa rece, racind aerul si in acelasi timp eliminand umiditatea pentru a controla umiditatea din incapere. In 1933, Carrier Air Conditioning Company of America a dezvoltat un aparat de aer conditionat bun folosind o unitate de condensare actionata de curea si suflantul asociat, comenzile mecanice si bobina de evaporare, iar acest dispozitiv a devenit modelul pe piata in crestere din SUA pentru sistemele de racire cu aer.

 

Aparatele de aer conditionat de astazi, desi functioneaza pe aceeasi stiinta fundamentala ca si sistemul Carrier din 1933, incorporeaza progrese in compresia vaporilor, diagnosticare si controale, senzori electronici, materiale si eficienta energetica. Noul aparat de aer conditionat central de ultima generatie de la Carrier, Infinity, este cu mult diferit de primele modele ale fondatorului, avand componente avansate, inclusiv un compresor in doua trepte pentru performante mai silentioase si mai eficiente din punct de vedere energetic.

 

Standardele de eficienta energetica stabilite de Departamentul de Energie al SUA conduc la imbunatatiri ale sistemelor de aer conditionat. ,,Standardele minime de eficienta pentru sistemele de climatizare au crescut progresiv, in special in ultimii cinci ani, solicitand producatorilor sa optimizeze sistemele pentru a reduce consumul de energie”, spune Dennis Thoren, vicepresedinte de inginerie si tehnologie la Ingersoll Rand, Davidson, NC, care comercializeaza populara linie de aparate de aer conditionat Trane.

Pentru a respecta reglementarile, producatorii de aer conditionat au crescut cu succes raportul de eficienta energetica sezoniera (SEER) la 16 sau 18, depasind standardele de eficienta ale DOE. Unele modele high-end, cum ar fi Lennox XC21 si Trane XL20i, pe langa Infinity, sunt evaluate pana la 21 SEER, ajutand si mai mult mediul inconjurator, permitand in acelasi timp economii de energie pentru clienti.

 

Intr-un efort suplimentar de reducere a consumului de energie, unii producatori de aparate de aer conditionat au inceput sa extinda capacitatile aparatului de perete standard, dezvoltand kituri sofisticate de diagnosticare si control bazate pe microprocesoare care automatizeaza functionarea compresorului si a sistemului de flux de aer. Aparatul de aer conditionat de la distanta Trane ComfortLink II permite proprietarului casei sa ajusteze functiile si setarile aparatului de aer conditionat de la computere din afara amplasamentului si telefoane mobile cu acces la Wi-fi; ComfortLink va trimite chiar alerte text si e-mail despre cand sa inlocuiti filtrul sau sa realizati verificari de rutina.

 

,,Folosim inovatia pentru a pune un nou nivel de control in mainile consumatorului, in procesul de reducere a consumului de energie din casa”, explica Thoren, membru ASME de lunga durata. El spune ca Trane vede aparatul de aer conditionat ca pe o componenta a casei automate si eficiente din punct de vedere energetic a viitorului.

In urmatorul val de dezvoltare a tehnologiei, Ingersoll Rand si alti producatori vor avansa tehnologiile inteligente pentru a-si interfata sistemele cu reteaua electrica nationala, permitand unitatilor sa fie reglementate in functie de geografie si conditiile meteorologice in schimbare. Interoperabilitatea retelei ar putea impinge cercetarea in domeniul aerului conditionat pe calea sistemelor cu viteza complet variabila, reducand si mai mult consumul de energie.

 

Astazi, aproximativ 80% din gospodariile americane au aparate de aer conditionat, majoritatea sisteme centrale, potrivit Energy Information Administration. Aerul conditionat a crescut de la un lux la o necesitate si a contribuit in multe feluri la calitatea vietii in America si in lumea industrializata. Pe langa beneficiile si placerile evidente ale racirii confortabile, aparatul de aer conditionat a modificat designul arhitectural, permitand cladiri de birouri fara ferestre si case fara verande. Aerul conditionat a jucat, de asemenea, un rol major in modelele de migratie si dezvoltarea economica din SUA, permitand milioanelor de oameni sa traiasca si sa lucreze si sa infiinteze afaceri in locatii cunoscute pentru climatul lor cald si sufocant.

 

Raportandu-ne la conditiile climatice din Romania, am putea spune ca aparatul de aer conditionat este si aici o necesitate. Odata cu incalzirea globala, zilele de vara devin din ce in ce mai caniculare, iar temperaturile ridicate sunt greu de suportat. Aici intervine aparatul de aer conditionat care are rolul de a ne readuce confortul.

 

Insa, ceea ce este esential se refera la achizitionarea produsului potrivit. Chiar daca pe piata exista o multime de modele, nu inseamna ca toate sunt potrivite nevoilor voastre. Pentru a cunoaste mai multe detalii despre produsul de care sunteti interesat sau pentru a face o alegere corecta, va propunem sa urmariti informatiile oferite pe www.aerconditionatbun.ro.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de SEO MEDIA:

Ingrijirea tenului gras cu tendinta acneica necesita o abordare atenta si produse adecvate, ceea ce poate fi o provocare pentru multe dintre noi.
Curățarea terenurilor de vegetație și arbusti poate fi o sarcină dificilă și laborioasă, mai ales atunci când terenul este acoperit de vegetație densă sau arbusti înrădăcinați adânc.
În contextul creșterii preocupărilor legate de impactul asupra mediului înconjurător, industria ambalajelor a fost nevoită să găsească soluții mai sustenabile pentru a reduce impactul deșeurilor asupra planetei.
ntr-o lume a afacerilor în continuă evoluție, imaginea brandului și modul în care acesta este perceput de către clienți joacă un rol esențial în succesul oricărei companii.
Într-o lume în continuă schimbare, preocuparea pentru impactul asupra mediului înconjurător a devenit din ce în ce mai importantă.