Istoria contabilitatii. Cand a inceput contabilitatea sa fie atat de complexa?

istoria contabilitatii

Atunci cand vine vorba despre administrarea unei firme, contabilitatea este cea mai dificila parte. Este adevarat ca astazi majoritatea firmelor folosesc un software de contabilitate care face o buna parte din treaba, insa pana la aparitia softurilor, contabilitatea se tinea cu pixul, hartia si eventual un calculator de mana care a aparut si el destul de tarziu.

Care este istoria contabilitatii?

Se pare ca primele evidente contabile au inceput sa fie prezente in societatea sumeriana, in urma cu mai bine de 5000 de ani. Pe atunci, diversele relatii comerciale intre oameni erau justificate prin scrierea acestora pe o placa de argila umeda.

Papirusul a reprezentat o evolutie majora in contabilitate, deoarece a facilitat inregistrarea si detalierea tuturor tranzactiilor comerciale importante. La fel ca papirusul, de-a lungul timpului au fost mai multe elemente care au conturat evolutia domeniului contabil:

  • Grecii au folosit pentru prima data monede de schimb universale, incepand cu anul 600 inainte de Hristos. Acest lucru a insemnat o dinamizare incredibila a activitatii financiar-bancare;
  • Sistemul numeric arab, foarte accesibil si usor de folosit, a simplificat si el contabilitatea. Acesta a fost introdus in Europa abia in anii 999-1003 de catre Papa Sylvestru al II-lea. Pana atunci, sistemul numeric folosit era cel roman, care era destul de greoi si de neplacut;
  • Rigurozitatea sistemului contabil a prins un contur foarte puternic in secolele XII-XIII, atunci cand republicile italiene au inceput sa fie foarte prospere iar bancile au inceput sa fie din ce in ce mai prezente pe piata.

Evolutia contabilitatii nu a fost usoara, insa. O buna perioada de vreme propagarea cunostintelor de contabilitate in partida dubla a fost extrem de greoaie, deoarece contabilii se temeau ca initierea altora in tainele acestui domeniu ii va face sa isi piarda pretuirea. Totusi, usor, usor, s-a ajuns la o contabilitate complexa. Chiar si un incepator in mediul de afaceri poate sa foloseasca un program gratuit de contabilitate si sa se asigure ca toate inregistrarile financiare ale firmei sunt corecte.

Contabilitatea astazi

Astazi, contabilitatea este complexa, existand facultati contabile si programe din ce in ce mai complexe care diminueaza foarte mult munca unui contabil. Conform celor de la Regnskabsprogrammerne.dk, contabilitatea in ziua de astazi este extrem de simpla atata vreme cat se gasesc cei mai buni furnizori de software contabil (Billy eller Dinero).

Daca in trecut contabilul era cel care detinea toate cunostintele si toate datele, acesta fiind supus la numeroase erori de calcul si greseli, astazi intreaga evidenta contabila poate sa fie tinuta printr-un software performant (bogføringsprogram). Pentru firmele mici, un program gratuit de contabilitate poate face o treaba excelenta, in timp ce pentru firmele mari, programele contabile au functionalitati de-a dreptul incredibile si duc la economia unor sume incredibile de bani.

Daca vrei sa demarezi o afacere astazi, asadar, contabilitatea nu mai este o problema. Este important, insa, sa stii modul in care aceasta a evoluat de-a lungul timpului pentru a-i cunoaste adevarata valoare.

Alte Articole de 1 :

ecomunicate

Cum creez un CV original

CV-ul dvs. este prima impresie pe care o au angajatorii despre dvs. De aceea este atat de important sa arati rapid de ce esti un candidat de top pentru rolul...

acr30_125_ron_cu_brad_batoane_scortisoara_conuri_globuri.

Cum sa decorezi casa anul acesta: ghid pas cu pas

Nu doar bradul de Craciun si masa din sufragerie merita o atingere magica in acest an. Si restul casei trebuie imbracat in culorile si accesoriile specifice acestei sarbatori de sfarsit...