Istoria limbii bulgare ( cum a aparut si evolutia ei )

Vom vorbi in acest articol despre istoria limbii bulgare. Aflam de aceasta data cum a inceput sa prinda forma aceasta limba si… Cum a ajuns limba bulgara sa devina o limba de sine statatoare.

Inceputul limbii bulgare ( inainte de secolul VI )

Pe teritoriul Bulgariei de astazi, inainte de secolul VI, putem spune ca limba bulgara nu exista. Cu toate ca istoria Bulgariei este destul de mare,… Istoria limbii bulgare incepe doar dupa secolul VI. Cititi mai departe…

Limbile si popoarele ce au existat inainte de acest veac, au fost total diferite fata de ceea ce cunoastem acum ca fiind limba bulgara.

Ce limbi au existat inainte de secolul VI pe teritoriul Bulgariei?

Pentru a vedea mai exact ce limbi au circulat pe acest teritoriu, va trebui sa vedem ce popoare au stat in aceasta zona.

Limbile ce au existat intre mileniul 5 i.Hr. si secolul VI i.Hr.

Daca analizam istoria de pe teritoriul Bulgariei, putem vedea ca au existat civilizatii, chiar si in urma cu peste 7000 de ani. Se spune ca in aceasta perioada circulau limbile, ce faceau parte din substratul grecesc. Vorbim, totusi de perioada neolitica, asa ca nu putem avea date concrete. Popoarele ce existau pe teritoriul Bulgariei din acea perioada au fost: Marica, Boion si Hamagio.

In anul 3000 i.Hr. s-au stabilit in acest teritoriu popoarele tracice. Chiar daca acestia au stat pe acest teritoriu pana la sfarsitul secolului VI i.Hr…. Ei nu au influentat foarte mult evolutia limbii bulgare si nici nu a dat startul pentru aparitia ei. Putem spune spre exemplu, ca foarte multi termeni din limba traca au fost preluati de albanezi.

Regatul Odris si procesul de romanizare

Au urmat imediat dupa secolul VI i.Hr., doua etape destul de importante in istoria Bulgariei. Desigur, aceste etape nu au influentat aparitia limbii bulgare. Vom vedea mai tarziu si de ce…

Regatul Odris era constituit din 40 de triburi tracice si au existat pana in 46 i.Hr. In acea perioada erau folosite mai multe versiuni ale limbii tracice. De asemeni, izvoarele istorice ne arata existenta limbii grecesti in randul aristrocratilor traci.

Dupa anul 46 i.Hr., a urmat cucerirea teritoriului bulgar de catre romani. Treptat a fost implementat procesul de romanizare. Acest lucru insemna inlocuirea limbii existente cu limba latina. Totusi, limba bulgara nu pastrase mai nimic din limba latina dupa secolul VI. Foarte multi din termenii latini, au fost preluati de limba bulgara, in secolul XIX.

Formarea limbii bulgare si transformarea ei intr-o limba independenta

Dupa secolul VI, teritoriul bulgar a fost cucerit de popoarele slave. Acestia au inlocuit treptat din obiceiurile existente si mai ales din: Limbile existente.

Limba slava a fost primul start al limbii bulgare. Analizand datele istorice, vedem ca limba ce exista pe teritoriul Bulgariei in acea perioada, nu se diferentia foarte mult fata de celelalte limbi slave.

Bulgara Veche – prima forma a limbii bulgare

Prima forma a limbii bulgare se numea bulgara veche. Aceasta a inceput sa prinda o forma mai clara doar in secolul 9.

Bulgara Veche a rezistat pana la sfarsitul secolului 11. Ohrid si Naum, doi apostoli bulgari, au adus alfabetul glagolitic in limba bulgara. Tot cei doi au creat si primele scoli literare.

Aceasta forma a limbii a bulgare a fost prima limba literara din categoria celor slave. Cyril si Methodius ( sfinti bulgari ) au fost primii, care au incercat sa standardizeze bulgara veche.

Limba bulgara veche a fost model pentru celelalte limbi slave

Deoarece avea o claritate mult mai solida si o constitutie raspandita pe intreg teritoriul bulgar… Limba bulgara veche a devenit un model pentru celelalte limbi slave. Ea este chiar si pana in zilele noastre folosita in liturghiile bisericesti. Din zona liturgica, inca se mai traduc documente din bulgara veche, in limba romana.

In anul 1055, alfabetul glagolitic a fost inlocuit de alfabetul chirilic, urmand sa fie preluat si de restul limbilor slave.

La inceputul secolului XII a urmat sa apara bulgara medie

Incepand din secolul XII, teritoriul Bulgariei a interactionat cu foarte multe popoare vecine.  Pe langa aceste interactiuni, limba bulgara veche a inceput sa primeasca ea insasi, foarte multe modificari.

In limba bulgara medie avea sa apara pentru prima data, articolul definit. Tot aceasta limba a preluat extrem de multi termeni din limba turca. Cu toate acestea, va trebui sa va ganditi ca toata aceasta trecere s-a realizat in mod treptat. De asemeni, incepand din secolul XV, aceasta limba a preluat si foarte multi termeni din limba rusa.

Toate aceste imprumuturi, au dus mai tarziu la formarea de dialecte pe teritoriul Bulgariei.

Bulgara Moderna din secolul XVI pana in prezent

Bulgara Moderna a fost ultima forma a limbii bulgare. Cele mai multe schimbari asupra limbii bulgare au aparut in secolul XVIII. Ea a fost intr-un final standardizata in secolul XIX.

La fel ca si in Romania, pronuntia cuvintelor era diferita in functie de zona. Erau deci, mai multe dialecte. Pronuntia cuvintelor era impartita in doua: bulgara estica si bulgara vestica.

Din cauza acestor diferente a fost nevoie de o unificare si standardizare a acestei limbi. Intre anii 1835 si 1878, au existat 25 de propuneri pentru standardizarea limbii bulgare. Cu toate acestea, bulgara a primit o forma finala doar in anul 1899. Ministrul Educatiei al Bulgariei a standardizat intr-un final aceasta limba.

Codificarea si standardizarea a fost bazata pe ortografia lui Drinov-Ivanchev.

Cam atat despre istoria limbii bulgare. Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit!

DATE DE CONTACT

Nume: george ionescu
Functie: administrator
Email: aquality.traduceri@gmail.com
Telefon: 0737605072
Website: https://www.aqualitytranslation.ro/
Cuvinte cheie: traduceri bulgara, traduceri limba bulgara, limba bulgara

Alte Articole de 1101 :