Locuri de munca in strainatate – Tendinte

Unul din 5 romani lucreaza in strainatate iar lucrurile nu sunt deloc promitatoare. Pe piata locala, numarul locurilor de munca vacante este din ce in ce mai mare si nu are cine sa il ocupe. Exista o parte buna, insa, in toate statisticile. Desi romanii lucreaza in strainatate, reusesc sa trimita bani in Romania. De asemenea, nivelul de trai creste si odata cu el cresc si salariile din tara.

Cu siguranta, multa lume este interesata de descoperirea unui loc bun de munca in strainatate, iar 2019 poate sa vina cu cateva surprize.

 

Care sunt tendintele in ceea ce priveste joburile in strainatate?

 

  • Muncitorii necalificati sunt la mare cautare in tari precum Spania, Portugalia sau Germania. Cei care nu au o calificare, insa doresc sa lucreze si sa castige bine, pot sa isi gaseasca cu usurinta un loc de munca pe post de ingrijitor pentru batrani, culegator de fructe sau curier. Ingrijirea batranilor devine o problema din ce in ce mai mare in tarile vestice, unde populatia este din ce in ce mai batrana, asadar, locurile de munca in acest domeniu vor avea o crestere incredibil de mare in 2019.
  • Munca in cuplu este o tendinta extrem de interesanta. Una dintre tendintele ce par a prinde contur in 2019 este munca in cuplu. Dat fiind faptul ca exista numeroase familii care isi doresc sa lucreze in strainatate, angajatorii au gasit oportunitatea de a angaja ambii adulti ai familiei. Exista cateva joburi in cuplu foarte interesante, cele mai multe gasindu-se in domenii precum ingrijirea copiilor si a varstnicilor sau in agricultura. De asemeea, supermarketurile, firmele din industria alimentara sau unele firme din zona turismului ofera posibilitatea angajarii in cuplu.
  • Se pune accent din ce in ce mai mare pe atitudine, decat pe experienta. O tendinta foarte interesanta a anului 2018, care are toate sansele sa fie pastrata si in 2019, este de a angaja persoane cu o atitudine cat mai profesionista. Daca pana nu demult se punea accent pe angajati bine pregatiti, cu experienta vasta si studii, astazi angajatii cauta persoane devotate, pe care sa le poata educa si care sa isi asume responsabilitatea.
  • Cerintele angajatilor s-au schimbat si ele. Fiind o mare criza de angajati in multe dintre tarile din Vestul Europei, cerintele angajatilor s-au schimbt estul de mult. Acestea nu mai sunt doar de natura materiala. Angajatii isi doresc din ce in ce mai multe beneficii medicale, un program cat mai flexibil si implicarea in proiecte care sa ii ajute sa se dezvolte.
  • Fluctuatia de personal, o problema cu care trebuie sa se confrunte multi dintre angajatori. O alta tendinta este aceea de a renunta foarte usor la un loc de munca, ceea ce duce la probleme mari pentru angajatori. Fluctuatia de personal este o problema reala, pe care angaatorii o rezolva fidelizandu-i foarte bine pe angajatii buni.

 

Care sunt tarile in care este cel mai bine sa lucrezi in 2019?

 

Daca ne raportam la numarul locurilor de munca, Olanda, Germania sau Austria sunt cele mai ofertante. Acestea asigura si diversitate destul de mare de domenii, salarii bune si o multime de avantaje oferite de stat. In Olanda, spre exemplu, doar pe Eures sunt 412 locuri de munca, o parte dintre ele fiind pe post de manipulant marfa, operator masini sau muncitori in productia de hrana. In Germania sunt peste 300 de locuri de munca iar in Austria sunt peste 300 de locuri de munca.

O mare problema in aceste tari o constituie limba. Limbile germanice nu sunt chiar atat de usor de asimilat de romani, care prefera sa mearga in tari latine sau in Marea Britanie.

Marea Britanie este o reala surpriza in ceea ce priveste oferta locurilor de munca in 2019. Desi trece printr-un Brexit, ofertele de munca sunt din ce in ce mai mari iar salariile sunt si ele in crestere. Explicatia este simpla: Multi dintre imigranti au inceput sa paraseasca Anglia, in cautarea unor solutii mai sigure din punct de vedere politic. Acest lucru a dus la eliberarea unui numar mare de locuri de munca in strainatate si cresterea salariilor.

Printre tarile care mai atrag prin oferte interesante se numara si Irlanda, polonia, Cehia sau Norvegia.

 

Cati bani se castiga in Europa si care sunt cele mai bune tari pentru angajare, in functie de castiguri?

 

In Europa salariile medii variaza foarte mult, intre 200 si 5000 de euro in fiecare luna. Tarile vestice sunt cele mai ofertante din acest punct de vedere. Cei care doresc a castige foarte multi bani si sa aiba un nivel de trai ma mult decat decent, pot sa isi caute un loc de munca in Monaco. Din pacate, locurile de munca de aici sunt in numar destul de redus.

Liechtenstein si Elvetia sunt si ele ofertante din punct de vedere salarial, cu peste 4000 de euro lunar.

Tarile care sunt cele mai vizate de romani sunt, insa, Germania, Franta, Spania si Marea Britanie. Unde un salariu mediu este de aproximativ 2000-2500 de euro.

In general, harta este impartita in doua: Cei din vestul Europei au castiguri de peste 1500-2000 de euro, in timp ce tarile din Est au o medie de 4-500 de euro. Singura tara vestica ce nu respecta tendintele este Portugalia, unde salariul meiu este de aproximativ 925 de euro.

Cele mai bune tari pentru emigrare in 2019 sunt, asadar, Elvetia, Austria, Germania sau Spania. Marea Britanie ramane si ea o optiune valabila, in conditiile in care exista semnale destul de clare ca Brexitul nu va fi unul foarte dur iar locurile de munca pentru imigranti vor ramane destul de numeroase si de bine platite.

Este preconizata si o criza economica, insa momentan intreaga lume cunoaste o crestere, asadar, 2019 ar putea sa fie tot in crestere.

Gasiti usor mai multe locuri de munca in Romania si strainatate pe www.jobslist.ro

DATE DE CONTACT

Nume: Alexandru Negru
Functie: Administrator
Email: contact@jobslist.ro
Telefon: 0040730341464
Website: https://www.jobslist.ro
Cuvinte cheie: locuri de munca, locuri de munca in strainatate, locuri de munca necalificati, locuri de munca calificati, locuri de munca strainatate necalificati

Alte Articole de 662 :