Makita HR2470 sau Bosch GBH 2-26 DFR?

Makita HR2470 si Bosch GBH 2-26 DFR (1) (1)

Un ciocan rotopercutor se situeaza undeva la mijloc intre o bormasina cu percutie si un demolator. Asa cum probabil stii deja rotopercutoarele pot avea sisteme de prindere diferite si se impart astfel:

  • Rotopercutoare SDS-Plus: sunt cele mai uzuale. Cele mai bune rotopercutoare SDS-Plus au toate cele trei functii: gaurire  simpla (metal, otel, lemn sau meteriale plastice), gaurire cu percutie (beton, piatra, zidarie si alte materiale dure) si daltuire;
  • Ropercutoare SDS-Max: sunt mai puternice decat rotopercutoarele SDS-Plus si au o putere si o energie de percutie mult mai mare, ceea ce le face potrivite pentru lucrarile industriale. Aceste rotopercutoare nu au functie de gaurire, ci doar gaurire cu percutie si daltuire. Daltuirea se foloseste la spart, la indepartarea placajelor ceramice, a tenuielii etc.
  • Rotopercutoare SDS-Quick: Bosch are patentat acest model, sunt ca cele SDS-Plus cu acumulatori, diferenta consta doar in sistemul de prindere. Avantajul acestor rotopercutoare este ca pot fi utilizate cu capete de insurubare cu sistem de prindere hexagonal fara a fi necesara mandrina suplimentara. Sunt cele mai compacte rotopercutoare si nu au functie de daltuire.

In momentul in care vrei sa achizitionezi un rotopercutor e bine sa iti propui un buget realist care sa aiba in vedere urmatoarele criterii de selectie, nu neaparat in aceasta ordine: tipul de alimentare (daca lucrezi la interior poti sa alegi un rotopercutor cu fir, dar daca lucrezi mai mult la exterior ar fi bine sa iti achizitionezi un rotopercutor cu acumulatori), putere si energie de percutie, tipul de mandrina (extra beneficiu: mandrina interschimbabila), greutate, diametrul maxim de gaurire.

Printre cele mai importante caracteristici ale unui rotopercutor SDS-Plus, pe langa cele enumerate mai sus, amintim: mandrina interchimbabila, sistem antivibratii, protectie la suprasarcina, led de iluminare.

Un alt criteriu important este brandul, Bosch si Makita sunt cele mai cunoscute branduri de scule electrice din gama profesionala.

Makita HR2470 – Rotopercutor SDS-Plus, 780 W, 2.4 J, protectie suprasarcina, valiza plastic:

–          face parte din gama profesionala de la Makita;

–          3 moduri de operare: gaurire, gaurire cu percutie si daltuire;

–          maner cauciucat pentru o manevrabilitate usoara si ambreiaj ce previne accidentele in cazul blocarii bughiului in armatura;

–          NU are mandrina interschimbabila, un minus major in comparatie cu GBH 2-26 DFR, dar cu avantajul unui pret mai mic daca ai un buget redus.

Bosch GBH 2-26 DFR –  Rotopercutor SDS-Plus, 800 W, 2.7 J, mandrina interschimbabila, protectie suprasarcina, valiza plastic:

  • face parte din gama profesionala de la Bosch;
  • 3 moduri de operare: gaurire, gaurire cu percutie si daltuire;
  • comparativ cu HR2470 are o putere si o energie de percutie putin mai mare si, cel mai important, mandrina interschimbabila inclusa in setul de livrare;
  • mandrina interschimbabila are avantajul ca rotopercutorul se poate folosi si ca o bormasina cu/fara percutie datorita mandrinei rapide incluse;
  • are aceeasi putere indiferent de sensul de rotatie si maner cauciucat.

Ambele rotopercutoare au turatie reglabila, protectie la suprasarcina, valiza profesionala pentru transport si depozitare si o greutate de 2.9 kg fiecare.

In afara de caracteristicile tehnice ale rotopercutoarelor este important sa folosesti si sa montezi corect accesoriile si sa folosesti echipamente de protectie de fiecare data, in special casti, manusi si ochelari de protectie. Si, poate cel mai important, sa te asiguri ca achizitionezi scule si accesorii doar din surse autorizate.

Alte Articole de 1 :

Makita HR2470 si Bosch GBH 2-26 DFR (1) (1)

Makita HR2470 sau Bosch GBH 2-26 DFR?

Un ciocan rotopercutor se situeaza undeva la mijloc intre o bormasina cu percutie si un demolator. Asa cum probabil stii deja rotopercutoarele pot avea sisteme de prindere diferite si se...