Masuri ce trebuie luate pentru prevenirea incendiilor pe hornul semineului

Desi este tipul de scenariu care nu se intampla foarte des, un incendiu pe hornul semineului este un risc ce trebuie prevenit in permanenta. Un astfel de incendiu poate fi deosebit de periculos si poate provoca daune insemnate si poate duce chiar si la pierderea de vieti omenesti daca se intinde la structura casei.

Asadar, apeleaza la specialisti pentru verificarea periodica a semineului si hornului, ca o prima masura de preventie. O inspectie efectuata de persoane avizate poate duce la descoperirea problemelor ce pot provoca un incendiu pe horn. Astfel, vei putea remedia probleme inainte de producerea unei nenorociri.

Ce poate cauza un incendiu pe hornul semineului?

Acumularea de creozot este, in cele mai multe cazuri, cauza principala a incediilor pe hornul unui semineu. Aceasta substanta inchisa la culoare si foarte lipicioasa este rezultata din arderea lemnului. Atunci cand lemnul si carbunele ajung la temperaturi inalte, ele emit gudroane ce se acumuleaza pe peretii hornului sub forma de creozot. Creozotul este periculos pentru ca este deosebit de inflamabil, iar avand in vedere ca aerul ce iese pe horn poate ajunge la temperaturi considerabile, este usor de inteles de ce acumularile de creozot se pot aprinde. Asadar, pe langa inspectia hornului, acesta ar trebui curatat de depuneri, pentru a nu lasa creozotul sa devina un risc.

Cum poti sa iti dai seama ca ai de a face cu un incendiu pe horn?

Este bine de stiut ca sunt doua tipuri de incendiu pe horn ce pot avea loc. Indentificarea lor te poate ajuta sa le stingi inainte ca ele sa provoace pagube sau sa se transforme intr-un pericol real. Un foc ce arde liber in horn este foarte usor de identificat. In acest caz, vei auzi un zgomot ce seamana cu huruitul unui tren ce se apropie de casa ta. Asadar, sunetul va fi destul de puternic iar incendiul va fi insotit de fum si flacari ce vor iesi prin gura hornului, deasupra casei.

Al doilea tip de incendiu pe horn este cel ce arde mocnit. Desi nu este mai putin periculor decat primul, acest tip de incendiu este putin mai greu de detectat. In loc sa produca flacari zgomotoase, acest foc va arde incet dar la temperaturi deosebit de ridicate. Daca este lasat nedetectat, poate duce cu usurinta la aprinderea altor parti ale casei.

Ce trebuie sa faci daca ai un incendiu pe hornul semineului?

Daca observi un incendiu pe hornul semineului, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa evacuezi pe toata lumea din casa. Nu presupune ca pericolul este mic si du pe toata lumea in afara razei de risc. Apoi suna imediat la pompieri. Poti diminua intensitatea incendiului prin inchiderea sublerului si a usii semineului, in cazul in care aceasta exista.

Cum sa previi un incendiu pe horn

Nu arde niciodata lemn verde in semineu. Usuca lemnul inainte de a-l folosi in semineul tau. De regula, dureaza pana la 6 luni ca lemnul sa fie uscat corespunzator. Folosirea lemnului uscat in semineu va duce la o productie mai mica de creozot.

Nu folosi combustibil lichid, cum ar fi benzina sau motorina, sa pornesti focul in semineu. Daca lemnele sunt uscate, poti cu usurinta aprinde focul cu putina hartie de ziar.

Aprinde doar lemn in semineu si evita folosirea altor materiale. Semineul nu a fost facut pentru arderea de cutii de carton, hartie de ambalat cadouri, gunoaie, sau resturi provenite de la bradul de Craciun.

Inspecteaza si curata atat semineul cat si hornul periodic. Acest tip de operatiuni ar trebuie efectuate cel putin o data pe an. In acest fel, vei putea identifica si curata depunerile de creozot din timp.

Articol scris de: Eugen Badea @ Echipa Seminee Deus.

DATE DE CONTACT

Nume: Eugen Badea
Functie: Reprezentant
Email: beugen.deus@gmail.com
Website: http://seminee-deus.ro/
Cuvinte cheie: semineu, horn de semineu, prevenirea incendiilor

Alte Articole de 346 :

GDPR in cadrul primariei

Alinierea la GDPR - ce trebuie sa faca institutia primariei pentru a fi in conformitate cu noile reglementari prvind datele personale.