conturi in euro

Montarea plăcilor de faianță: 6 pași de urmat

Rezistența la deteriorări mecanice sau coloristice, acțiunea profund negativă a umidității și schimbărilor de temperatură au impus plăcile ceramice de faianță drept o alegere naturală a marii majorități a celor ce își doresc o baie sau o bucătărie aranjată modern. În plus, acest tip de material oferă posibilitatea de a fi montat relativ ușor și rapid, chiar și de către persoane fără calificare sau experiență relevante.

De principiu, etapele montajului de faianță nu sunt nici numeroase, nici complicate. O astfel de operațiune necesită, în general, răbdare și atenție la detalii, pentru a realiza o lucrare de efect. Urmărește rândurile de mai jos, pentru a descoperi pașii de urmat pentru a-ți finaliza proiectul dorit.

Pregătirea uneltelor și a materialelor

Înainte de a începe să planifici realizarea montajului, găsește un magazin de materiale pentru construcții din care poți achiziționa un minim de unelte de bază și materialele necesare. Ca instrumente, ar trebui să ai la îndemână: mistrie, cancioc, ciocan din cauciuc, tăietor de plăci de faianță, cutter, ruletă și creion de tâmplărie, nivelă cu bulă de aer, o găleată și un set de bureți ușor abrazivi. Materialele necesare în acest caz sunt: adezivul, chitul, distanțierele din plastic, banda adezivă.

Izolarea zonei de lucru

Înainte de a începe amenajarea suprafețelor, îți recomandăm să izolezi elementele care pot fi afectate de materialul în exces. Trebuie să ai în vedere podeaua, obiectele sanitare sau mobila, dacă este cazul.

Pregătirea bazei

Pentru a putea realiza o prindere de calitate a plăcilor de faianță și pentru a limita efectele negative ale umidității sau chiar rigidizarea suprafeței, aplică în prealabil un glet de egalizare și un strat de material cauciucat izolator. După ce acest prim strat s-a uscat, poți trece la planificarea așezării plăcilor – etapă în care atenția la detalii este esențială pentru a evita o aranjare defectuoasă!

Marcarea reperelor

Atenție! Alege întotdeauna primul cel mai vizibil zid din baie și, cu ajutorul unei rulete, marchează centrul din care se extind linii orizontale și verticale de la podea și până la tavan. Bineînțeles, ține cont de dimensiunile plăcii de faianță și de grosimea stratului de chit – astfel  te asiguri că montajul va fi corect echilibrat și aliniat.

Montajul efectiv

O dată finalizată operațiunea de marcare, vei trece la faza aplicării adezivului, pornind tot de la centru spre extremități, pe o secțiune de zid suficient de mare încât să finalizezi acțiunea în aproximativ 30 de minute. Imediat după aplicarea stratului grosier, treci cu partea neregulată a mistriei la un unghi de 450, pentru a crea profile neregulate, asemănătoare valurilor. Stratul de adeziv trebuie să fie îndeajuns de subțire, astfel încât să poată fi vizibile porțiuni din zid.

Poziționarea primului rând de plăci este esențială pentru succesul proiectului: așează plăcile folosind nivela cu bulă de aer și distanțierele din plastic, păstrând atât aliniamentul prestabilit cât și spațiile egale între plăci. În această fază, montezi doar plăcile întregi (nu și cele care trebuie ajustate ca dimensiuni!), prin presare fină, până când excesul de adeziv iese ușor în afara plăcii. După finalizarea fiecărui rând, cu ajutorul ciocanului de cauciuc și a unei plăci de lemn, bați ușor plăcile pentru a le fixa mai bine. La finalizarea fiecărei secțiuni, excesul de adeziv trebuie să fie îndepărtat cât mai bine, cu un burete, înainte de a se întări. Astfel îți vei ușura operațiunea finală de curățare.

După ce ai montat toate plăcile întregi pe o secțiune, treci la tăierea plăcilor și la acoperirea spațiilor rămase libere, ținând cont de planificarea inițială și de respectarea distanțelor dintre plăci.

Aplicarea chitului

Nu trebuie realizată înaintea trecerii unei perioade de timp de minim 72 de ore, pentru a te asigura că adezivul s-a întărit complet. Dacă distanțele dintre plăci sunt mai mari de 3 mm, folosește un chit pe bază de nisip. În schimb, dacă distanțele sunt mai mici, utilizează un chit normal. După finalizarea acestei operațiuni, curăță excesul de chit și lasă-l să se întărească. Ulterior, aplică o substanță de etanșare.

În definitiv, montajul plăcilor de faianță nu este o operațiune complicată. Aceasta nu necesită neapărat pregătire specială, ci mai degrabă o documentare temeinică și o planificare minuțioasă. Mult succes!

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de Shunemar:

Mai știi cum era să nu-ți pese de reguli, sisteme și automatizări? Cum era să gestionezi o firmă de transport cu hârtia și creionul, iar deciziile le luai după instinct? Azi e puțin diferit, datele și tehnologia au devenit o parte din rutina zilnică. În domeni
UAT Berceni, campanie de primăvară pentru ecologizare și conștientizare a cetățenilor. S-au strâns peste 230 tone de deșeuri abandonate.
În producție, fiecare secundă contează, iar sistemele transportoare sunt acea componentă care impune ritmul de lucru. Ele nu doar că asigură deplasarea fizică a materialelor și produselor între diversele etape ale procesului tehnologic, ci influențează direct
Achiziționarea unui motostivuitor second-hand din Germania reprezintă o opțiune care poate aduce avantaje economice și tehnice. Dacă te afli în procesul de evaluare a unei astfel de investiții, este important să examinezi detaliile tehnice, istoricul de servic
Îngrijirea bolnavilor de Alzheimer într-un cămin de bătrâni este un proces complex, ce implică mai multe aspecte esențiale pentru a le asigura confortul și bunăstarea. În cadrul său, rezidenții beneficiază de o abordare personalizată, un mediu sigur și activit