Alegerea corectă a profilelor laminate este esențială pentru succesul oricărui proiect de construcții sau industrial. Iată care sunt principalele utilizări ale oțelului pătrat, care sunt diferențele dintre laminarea la cald și laminarea la rece, dar și ce avantaje oferă fiecare metodă de prelucrare a metalului. De asemenea, află cum pot fi tăiate și asamblate barele pătrate.
Utilizări ale oțelului pătrat
Oțelul pătrat este un material durabil, care poate fi utilizat într-o gamă largă de aplicații. Comandă oțel pătrat la prețuri bune și de calitate superioară disponibil la Mathaus, pentru:
- confecții metalice – piese metalice, scule etc.;
- construcții civile și industriale – balustrade, garduri, porți, structuri metalice de rezistență (cadre de susținere, grinzi, stâlpi ș.a.), poduri și alte elemente de infrastructură;
- automotive și transporturi – componente auto (șasiuri, caroserii, suporturi de montare a motorului etc.), vagoane de metrou și alte vehicule grele;
- echipamente industriale și părți ale utilajelor;
- mobilier – oțelul pătrat poate fi utilizat atât ca element de rezistenta, cât și decorativ.
Ce înseamnă laminarea la cald a oțelului?
Laminarea la cald a oțelului este un proces de fabricație în care metalul este încălzit la o temperatură ridicată, peste punctul de recristalizare. Astfel, devine maleabil și este mai ușor de prelucrat. Apoi, acesta este trecut prin role care îl comprimă, pentru a-i oferi dimensiunile dorite. Pe măsură ce se răcește în mod natural, își păstrează noua formă.
Avantajele laminării la cald
Procesul de laminare la cald permite prelucrarea unor cantități mari de oțel, cu un cost mai redus decât pentru laminarea la rece, care se reflectă și în prețul mai mic de vânzare. De asemenea, este mai ușor de sudat, datorită structurii sale. Totuși, suprafața produselor este mai aspră și duritatea este mai scăzută.
Ce înseamnă laminarea la rece a oțelului?
Laminarea la rece presupune prelucrarea oțelului la o temperatură care nu depășește gradul de recristalizare. Prin urmare, rezistența și duritatea nu sunt afectate. Pentru a se obține forme subțiri, este necesară trecerea repetată prin role, până se obține rezultatul dorit. În același timp, finisajele pot fi realizate cu mai multă precizie.
Avantajele laminării la rece
Oțelul laminat la rece oferă multiple avantaje. Procesul permite producerea de piese cu dimensiuni și forme exacte, ceea ce reduce costurile și timpul necesar pentru prelucrări ulterioare. Astfel, barele pătrate care au trecut prin acestă etapă de fabricație sunt ideale pentru aplicațiile care necesită toleranțe stricte. Mai mult, deoarece nu s-a depășit temperatura de recristalizare, materialul își păstrează rezistența și duritatea.
Prelucrarea și asamblarea barelor pătrate din oțel
Debitarea oțelului pătrat poate fi realizată fie cu un fierăstrău dințat sau din metal, fie cu mașini de tăiat. Dacă este necesară fixarea sau trecerea altor componente prin bare, se pot face găuri cu un burghiu pentru metal sau, în cazul aplicațiilor industriale, cu laserul. Pentru asamblare, poți recurge la sudare, înșurubare sau filetare, în funcție de situație. În plus, materialul poate fi vopsit ușor.
Atât oțelul laminat la cald, cât și cel laminat la rece au avantaje și dezavantaje. Alegerea produselor potrivite depinde de domeniul de utilizare și de necesitățile specifice ale proiectului. Indiferent de aplicație, optează pentru materiale de calitate superioară.