Strategia de brand este un diferențial care generează valoare pentru întregul lanț de vânzări. Clientul este mulțumit, datorită percepției pe care o generează brandul, angajații, datorită recunoașterii muncii lor, iar antreprenorii, datorită creșterii valorii mărcii și produselor, generând mai mult profit.
De la apariția marketingului și până în prezent, au trecut mai multe tendințe. La început a fost suficient să dezvălui produsele și adresa pentru ca clienții să apară. Cererea a fost mare și concurența scăzută.
Acest lucru s-a schimbat de-a lungul timpului și astăzi, o companie trebuie să devină un brand, să se impună pe piață și să-și cucerească cota de piață. Crearea unei strategii de brand este deci o necesitate.
Acest lucru necesită consecvență, consistență și răbdare. Rezultatele vin pe termen lung, dar apar doar dacă sunt construite în prezent. Crearea de tactici care să fidelizeze clienții și să-i transforme în ambasadori ai mărcii este una dintre ele.
Aflați cum să faceți o strategie de brand și ce trebuie să aibă pentru a avea succes! Pentru aceasta, vom acoperi următoarele subiecte:
Ce este strategia de brand?
Care sunt obiectivele strategiei de brand?
Cât de importantă este o strategie de brand bine definită?
Cum se creează o strategie de brand?
Care sunt diferențele dintre marketing și strategia de brand?
Care sunt exemplele de strategii bune?
Curios? Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre el!
Ce este strategia de brand?
Strategia de brand este un ansamblu de procese, activități și perspective care fac ca marca, prin ea însăși, să genereze valoare pentru produsele sau serviciile sale și, în consecință, să-și satisfacă publicul într-un mod unic.
Pentru a-și atinge scopul, trebuie să fie gândit și coordonat pentru a acționa pe termen lung și trebuie să aibă anumite cerințe. Primul dintre acestea este acela de a avea un scop , care este credința unei companii în ceva, pentru care compania vrea să lucreze pentru a-l atinge.
Al doilea punct este consecvența , adică repetarea promisiunii în moduri diferite, astfel încât publicul să înceapă să identifice și să asocieze acea idee cu brandul. Acest lucru trebuie făcut într-un mod flexibil, ținând cont de diferitele forme de comunicare și ținându-se la curent cu piața.
Pentru a reține publicul și a genera valoare prin strategia de brand, aceasta trebuie, de asemenea, să fie comunicată într-un mod care să genereze emoție în cei care văd mesajul.
Prin urmare, este esențial să creezi relații cu oamenii, pentru a-i face și pe aceștia să se simtă parte din construcție. Iar asta nu implică doar clienții, ci și angajații companiei.
În afară de asta, marca trebuie să-și cunoască piața și modul în care se poziționează concurenții săi direcți și indirecti.
Strategia de brand este preocupată de a lăsa un mesaj în mintea publicului despre cine este ea, ce îi pasă și cum vede lumea.
Care sunt obiectivele strategiei de brand?
Strategia de brand generează valoare prin diferențierea față de concurenți, adică mesajul companiei tale trebuie să fie foarte clar și publicul trebuie să știe la ce se așteaptă atunci când cumpără un produs sau serviciu de la companie. Consecința acestui lucru este întărirea companiei față de concurenți.
Un alt obiectiv este atragerea publicului potrivit către companie. Piața ajunge să vă înțeleagă marca și știe ce să găsească în el. Ca urmare, are o apreciere care, în cele mai multe cazuri, este mult mai mare decât suma investită în construirea strategiei de brand .
Astfel, produse similare au pozitionare total opusa, atragerea publicului in moduri diferite. Dar, în principal, le creează experiențe în funcție de mesajul pe care doresc să-l transmită.
Cât de importantă este o strategie de brand bine definită?
Construirea valorii prin strategia de brand, pe termen lung, ajută la dirijarea companiei și la luarea unor decizii mai bune . Este de o importanță fundamentală pentru cei care doresc să genereze valoare pentru societate și să rămână pe piață mult timp.
Vezi câteva dintre ele!
clarifică obiectivele
Strategia de brand ajută la o mai bună înțelegere a obiectivelor companiei și, astfel, direcționează următoarele acțiuni care trebuie întreprinse în toate sectoarele , deoarece trebuie aplicată de toată lumea din companie. Este important să ne amintim că brandingul, pentru a fi adevărat, trebuie experimentat în afacere.
De exemplu, dacă o companie dorește să fie recunoscută pentru designul său de produs, această decizie pătrunde pe toate celelalte.
Un exemplu este Apple, care acordă prioritate totală designului produselor sale iar celelalte sectoare, precum inginerie, susțin strategia, în funcție de nevoi.
Acest videoclip va vor ajuta să arate cum designul Apple ghidează deciziile companiei.
Diferiți-vă de concurenți
Diferențierea de concurenți este unul dintre cele mai mari beneficii ale strategiei de branding. Prin introducerea unui mesaj unic către audiență, aceștia sunt capabili să perceapă nu numai ce rezolvă produsul sau serviciul, ci și cum simt (sau ce ar deveni) folosindu-l.
Strategia de brand are, de obicei, propria ei personalitate și, întrucât nimeni nu este la fel, fiecare companie are și o poziționare unică și specială .
Ghidează strategia de marketing
Construcția identității mărcii și alegerea valorilor companiei trebuie mediatizate și lucrate printr-un plan de marketing eficient . El trebuie să conducă publicul către vânzări prin comunicarea branding-ului companiei.
Dirija comunicarea cu clienții
Tot vorbind despre marketing și vânzări, comunicarea cu clienții devine mai clară și mai simplă. Un exemplu este strategia de comunicare a Netflix, pe rețelele sociale , și a iFood, prin aplicație și alte puncte de contact ale mărcii.
Această formă inovatoare de comunicare ajută la generarea de publicitate gratuită pentru brand .
Păstrați talentul și atrageți alții noi
Un alt avantaj indirect este scăderea cifrei de afaceri . Angajații cred în scopul mărcii și lucrează pentru același ideal, devenind mai fericiți și mai mulțumiți.
În plus, există și atragerea talentului către companie, prin identificarea cu strategia de brand, sau chiar cu modul în care funcționează compania.
Vedeți exemplul Apple în videoclip:
Cum se creează o strategie de brand?
Crearea unei strategii de brand trece printr-un proces, ale cărui etape depind de metoda adoptată, dar care, în general, sunt cele pe care urmează să-i comentăm acum.
Este esențial să fim conștienți de necesitatea de a lucra fiecare pas cu dăruire, căutând să fim cât mai sinceri posibil , astfel încât să nu existe defecte în mesajul care va fi transmis publicului ulterior, prin publicitate . Urmare!
Definirea publicului țintă și crearea personalității
Definirea publicului țintă este o alegere care afectează toți pașii următori, deoarece chiar interferează cu crearea de noi produse și modul în care acestea vor fi prezentate.
Crearea personajelor de marcă vă ajută să vă înțelegeți mai bine publicul și să produceți conținut mai bun pentru ei.
Alegerea poziționării mărcii
Poziționarea este modul în care compania vede lumea și care sunt valorile ei – și cum oferă. Prin urmare, poziționarea depinde de trei factori:
public țintă;
valori;
în ce crede marca și ce reprezintă.
Dezvoltarea identității mărcii
Identitatea de marcă nu se referă doar la logo-ul, culorile și designul companiei, ci și la toate punctele care fac parte din identitatea ta. Aceasta include prețul și structura serviciilor.
Identitatea trebuie să fie lucrată la punctele de contact ale mărcii . În prezent, mediul digital este una dintre cele mai bune modalități de a-l arăta, folosind Digital Marketing și strategii precum conținutul interactiv .
A ști cum să creezi un blog nu mai este doar ceea ce ai nevoie pentru a reuși. Este necesar să se investească în Content Marketing, folosind identitatea de brand pentru a transmite mesajul creat în strategia de brand.
Lucrul cu asocieri de cuvinte
Stabilirea unui univers de cuvinte, care ar trebui să fie întotdeauna asociat cu compania, ajută, de asemenea, să comunice cititorilor ce se pot aștepta de la brand. În principal, ce senzații trebuie să simtă atunci când găsesc ceva legat de ea.
Un exemplu este Branding.lab , care folosește lab în numele său, adică laborator, și folosește cuvinte din sectorul sănătății, precum „chirurgical”, în conținutul său.
Consecvență
Trebuie să vă amintiți întotdeauna să faceți mesajul unic și coerent, în toate punctele mărcii, care sunt toate locurile în care clienții îl vor contacta, cum ar fi magazinul, evenimentele, blogul, site-ul etc.
Satisfacția clienților
Există numeroase moduri de a transmite mesajul principal al mărcii. Cu toate acestea, scopul lor este unul singur: satisfacerea clientului. Cum poate ajuta brandingul în această sarcină este o întrebare la care trebuie să se răspundă cu certitudine.
Căutați ambasadori de brand
Ambasadorii mărcii sunt oamenii care creează conexiuni emoționale cu ea, o susțin și o iubesc. Prin urmare, ei produc conținut organic despre brand, de obicei pe rețelele de socializare, împărtășindu-și viziunea despre companie și promovând-o.
Nu numai clienții pot fi ambasadori ai mărcii, ci și angajații înșiși, care pot arăta zi de zi a companiei și cultura acesteia.
Formalizarea parteneriatelor pentru co-branding
Co-brandingul creează strategii de marketing care asociază companiile înrudite cu aceeași viziune. Scopul este de a crește valoarea mărcilor și de a oferi clienților experiențe noi, surprinzându-i.
Pentru aceasta, este necesar să fii atent la marketingul făcut de cealaltă companie, pentru a nu genera probleme precum lipsa de înțelegere a ideii de către clienți sau alegeri greșite de parteneriat.
Care sunt diferențele dintre marketing și strategia de brand?
Marketingul și strategia de brand funcționează adesea împreună. Deci nu sunt același lucru. Principala diferență este că strategia de brand ghidează marketingul , adică trebuie definită înainte de a se realiza orice strategie de marketing.
Marketingul este responsabil de transmiterea mesajului definit în strategia de brand, măsurând dacă acesta are efect asupra publicului. În afară de asta, marketingul este mai controlabil, adică este partea din strategia de brand în care compania poate acționa mai activ.
Astfel, creează piese publicitare, plasând mesaje în punctele de contact ale mărcii. Cu toate acestea, există o parte care vine de la public, care este percepția acestora asupra întregii strategii de brand creată de companie.
Care sunt exemplele de strategii bune?
Există mai multe companii care lucrează la crearea strategiei de brand, unele foarte longevive, precum Coca Cola.
Al treilea cel mai valoros brand din lume, reușește să genereze valoare pentru publicul său prin promovarea împărtășirii experiențelor și a creării de momente speciale. Aceasta variază de la ambalaj la celebrele videoclipuri de Crăciun ale mărcii.
Dove are și o strategie de brand bine definită, urmărind să transmită mesajul de prețuire a frumuseții naturale, în special a frumuseții feminine.
O altă companie care, prin vânzarea unui produs simplu, reușește să fie o referință în strategia de brand, este Starbucks.
Ideea companiei este de a face din fiecare magazin al doilea cel mai bun loc preferat din lume, pentru fiecare persoană. Pentru aceasta, urmărește să transforme actul comun de a bea cafea într-o experiență plăcută și confortabilă.
Strategia de brand este, fără îndoială, ceva care ar trebui inserat în companii cât mai curând posibil . Beneficiile sale, mai ales pe termen lung, pot genera un ROI mult mai mare .
Investiția în acesta este esențială pentru cei care doresc să iasă în evidență pe piață și să se distanțeze de percepția valorii concurenților. Dar mai profund și mai transformator decât brandingul este brandingul. Aflați mai multe despre acest subiect și aflați cum să îl aplicați!