Podcast-urile au făcut furori în anii ’90.
Inspirați de programele radio, oamenii și-au creat propriile, tratând orice subiect, producând propriul conținut și punându-l la dispoziția prietenilor și cunoscuților.
De-a lungul timpului, mai multe companii au găsit oportunități de a monetiza podcasturi, în special pregătirea concursurilor, cărți vorbite și alte idei de afaceri care au încercat să ofere informații oamenilor într-un mod diferit.
Podcast-urile au dispărut de câțiva ani, dar odată cu creșterea pieței mobile, a avea audio pe telefonul mobil a devenit foarte interesant pentru mulți oameni și nu vorbim despre muzică!
Oamenii petrec din ce în ce mai mult timp conectați la lume prin intermediul mobilului și chiar și iTunes Store și Google Play fac deja podcasturi disponibile pentru descărcare. Un exemplu este Serial , un podcast de la WBZ Chicago care a avut peste 5 milioane de accesări pe iTunes .
Este o oportunitate pentru mai multe companii și profesioniști de a crea un alt tip de conținut pentru mixul lor.
Astăzi, vă vom arăta cum să creați un podcast de la început până la sfârșit!
Cu acest ghid complet, va fi foarte ușor să creați programe și să le faceți disponibile online.
Urmare!
Alegeți tema și formatul podcastului
Pentru a începe podcast-ul cu piciorul potrivit, trebuie să aveți o temă și un format bine definite pentru modul în care va fi emisiunea.
Desigur, nu există limite ale creativității, dar cu posibilitatea ca deja cineva să facă un podcast identic cu cel pe care îl aveți în vedere, nu strica să vă planificați.
Mai întâi, definiți o temă. Te poți baza pe content marketing, de exemplu, dar nu te limita la asta. Pe măsură ce creați mai multe podcasturi, extindeți-vă în alte domenii de marketing (și chiar vânzări) care sunt legate de marketingul de conținut . Astfel, pe lângă faptul că atrag mai multă audiență, programele tale nu devin repetitive și limitate.
Formatul este mai ușor. Podcasturile durează de obicei între 10 și 20 de minute, în funcție de piață și subiectul abordat. Programele cu muzică tind să dureze mai mult, deoarece partea reală vorbită nu consumă timpul mediu al unui program.
Totul depinde de publicul tău și de stilul podcastului tău. Dacă este un program mai didactic, idealul este ca programul să nu fie atât de lung, ca să nu devină plictisitor. Dacă este pentru divertisment, este posibil ca durata mai lungă să nu fie o problemă.
Dar înainte de orice altceva, încercați să testați! Începeți cu un format de bază care va funcționa și optimizați-vă pe măsură ce ascultătorii dvs. oferă feedback despre podcasturile dvs.
Lista de verificare: 3 lucruri de care aveți nevoie pentru a înregistra un podcast
Pentru a face bine atunci când înregistrați programul, există 4 piese cheie, astfel încât să nu vă încurcați în proces.
Să vedem ce sunt?
1. Foaia de parcurs
Când este timpul să începi, ai nevoie de un nord!
Cel mai bun mod de a vă organiza atunci când începeți să înregistrați un podcast este unul cu un script bine structurat . Începeți prin a vă organiza programul în blocuri, definiți subiectele principale pentru fiecare dintre ele, scrieți idei, comentarii importante, nume și link-uri pe care trebuie să le faceți.
Unii scenariști introduc o mulțime de informații și detalii, alții preferă să ofere un ghid și să-l lase pe tot parcursul programului. Alege ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine!
2. Microfon
Audio este factorul principal al podcastului. Poți avea un program senzațional, dar fără o captură bună va fi greu să câștigi ascultători. Și un sunet bun începe cu un microfon bun.
Nu ai nevoie de un microfon scump pentru a crea podcasturi bune, secretul este să-l alegi pe cel potrivit .
Având o latură puțin mai tehnică, există diferite modele de preluare pentru microfoane și diferite tipuri de microfoane. Să ne concentrăm pe două tipuri de microfoane și pickup.
Pentru un podcast, puteți opta fie pentru microfoane cu condensator, fie pentru microfoane dinamice .
Condensatoarele sunt foarte faimoase în lumea muzicii, precum acele microfoane mari folosite de mulți cântăreți în studio (cum ar fi Neumann U87 ).
Dinamica sunt cele folosite pentru vocea live, sunt sigur că ați văzut una dintre acestea prin preajmă. Shure SM58 este folosit mult pentru emisiuni live, iar SM57b este renumit în interiorul radiourilor.
Diferența pe care trebuie să o cunoașteți între condensatoare și dinamică este destul de simplă: condensatoarele sunt mai „deschise”, captează mai multe sunete din mediu și din camera în care vă aflați. Dacă vă aflați într-un loc cu puține scurgeri de sunet extern, este o opțiune excelentă. Mai ales dacă mai multe persoane fac podcasting cu tine și există un singur microfon disponibil.
Dinamica este mai direcțională, „scurge” mai puțin sunet din mediul în care te afli și trebuie să fii aproape de ele, astfel încât vocea să iasă clar. Dacă vă aflați într-un mediu mai aglomerat, aceasta este alegerea.
Modelele de preluare (adică în ce direcție este captat sunetul) sunt foarte simple și vă pot ajuta dacă aveți de gând să faceți un program cu un intervievat, de exemplu.
Primul dintre acestea, și cel mai simplu, este cardioidul. Cunoscut și sub denumirea de „model polar”, captează întregul semnal care se află chiar în fața microfonului, la un unghi de până la 120o. Este cel mai comun tip de captură.
Acum, să presupunem că intervievezi altcineva și vrei să folosești un microfon care poate rămâne nemișcat în orice moment. Atunci captura cu figura 8 este o soluție bună pentru tine. Izolează total orice semnal care vine din partea laterală a microfonului și se concentrează pe ceea ce este chiar în fața și în spatele acestuia. Este o opțiune excelentă pentru a face interviuri cu un singur microfon, fără a fi nevoie să comutați sau să mutați microfonul.
Microfoanele USB (cum ar fi Samson și Blue ) sunt opțiuni foarte interesante care sunt chiar în buzunar. De asemenea, puteți utiliza recordere cu microfoane încorporate, precum cele de la Tascam .
3. Program de înregistrare și editare
Chiar și folosind un microfon USB, un recorder sau un microfon obișnuit, veți avea nevoie de un program de înregistrare și editare pentru a lucra mai târziu cu sunetul.
Există nevoi diferite pentru un program, care influențează alegerea pe care îl vei folosi. Astăzi, este posibil să faci toată munca într-un singur program , fără a fi nevoie să alegi unul pentru a înregistra și altul pentru a edita.
Unele opțiuni foarte interesante sunt Audacity (gratuit) și Reaper (care are o perioadă de probă gratuită). Sunt programe create pentru a capta audio și sunt chiar folosite în studiourile de înregistrare. Dar nu vă alarmați, ambele interfețe sunt super simplu de utilizat, iar funcționalitățile corespund nevoilor dumneavoastră.
Practic, vei folosi programul pentru două lucruri: pentru a nivela volumul vocilor, în cazul în care două sau mai multe persoane fac parte din program, și pentru a edita părți inutile sau a insera muzică între fiecare bloc. Este foarte simplu și poți face totul într-un singur loc.
Exportarea audio de calitate potrivită
Cu ceva timp în urmă, calitatea conexiunii la internet și platformele disponibile au limitat calitatea fișierelor audio. Dar astăzi, este necesar să avem cât mai bine pentru a face parte din piață.
Cu mp3, fișierele au devenit mai mici, dar calitatea s-a pierdut și prin compresie. Din fericire, podcast-urile sunt formate din mai multe rânduri de cele mai multe ori, ceea ce vă permite să aveți un fișier coerent cu mai puțină pierdere de calitate.
Există două tipuri de fișiere care sunt utilizate pentru audio: WAV și mp3 .
WAV este forma scurtă a WAVEform, formatul audio standard de la Microsoft și IBM, este fără pierderi și nu există compresie de fișiere. De obicei generează fișiere destul de mari, deoarece nu există nicio compresie.
Mp3 este cea mai bună alegere pentru podcasturi. Cu câțiva ani în urmă, era limitat la 192 kbps (kilobytes pe secundă), care este calitatea audio a unui CD muzical. Acum este posibil să exportați fișiere la 320 kbps, ceea ce este mai aproape de calitatea WAV. Marele avantaj al acestui format este că permite încărcare rapidă fără pierderi de calitate, chiar și pe rețelele mobile folosite pe telefonul mobil.
Cum se publică podcastul
Este timpul să arăți podcast-ul tău lumii!
Există mai multe platforme pe care îți poți promova programele, unele sunt plătite, dar majoritatea sunt gratuite.
Primul pas pentru majoritatea podcast-urilor este crearea unui site web, chiar dacă este gratuit (cum ar fi WordPress sau Blogger ). Deci, puteți avea o adresă fixă pe web și puteți stoca toate programele într-un singur loc.
Soundcloud este alegerea excelentă pentru a găzdui sunetele. Este un program de streaming gratuit – transmisie de date prin internet – creat special pentru audio. Versiunea gratuită are anumite limitări de timp, dar veți putea publica mai multe programe înainte de a avea nevoie de un cont premium .
Fluxul RSS este, de asemenea, interesant pentru a răspândi vestea despre programul tău. RSS arată multe site-uri că creați conținut nou printr-un simplu fișier XML . Puteți folosi Feedity pentru a vă crea Feed și pentru a vă promova podcastul.
Acum, nu uitați să explorați alte mijloace de marketing !
Distribuie pe rețelele de socializare (chiar dacă este pe profilul tău personal, deocamdată), creează o postare pe blog care prezintă subiectul podcastului și trimite-l pe lista ta de e-mail (dacă ai una). Astfel, vei atrage mai mulți ascultători și vei câștiga spațiu cu programul tău.
Și nu uitați să îl faceți disponibil pe iTunes! Există o secțiune exclusivă pentru a vă încărca podcasturile gratuit (și chiar și a plăti pentru ele).
Cum să faci bani din podcastul tău
Sunt șanse, va veni un moment când ideea de a face bani din podcast-ul tău va apărea. Și să știți că acest lucru nu este imposibil!
A face din programele tale o sursă viabilă de venit (complementară, cel puțin) este o idee bună și există câteva strategii foarte interesante pe care le poți folosi.
Primul este să vinzi spațiu publicitar pe podcastul tău . Radioul face acest lucru de ani de zile, dar există un sfat de aur aici: aveți nevoie de agenți de publicitate care au aceeași audiență ca și dvs.
Imaginați-vă că anunțați un spectacol de pagode la un spectacol rock? Sau promovați o marcă de blană într-un program de conservare a faunei și florei? Trebuie să rețineți că tot conținutul podcastului trebuie să fie relevant pentru oricine ascultă, inclusiv reclamele!
O altă posibilitate este să vinzi podcastul în sine . Aceasta este o alternativă la programele mai „renumite”, care există de mai mult timp. O idee interesantă este să creați versiuni speciale pe un anumit subiect și să le vindeți numai. Să presupunem că ai un podcast despre drept și, de două ori pe săptămână, îți expui ideile pe o anumită temă juridică.
Puteți crea un podcast mai extins despre dreptul afacerilor, de exemplu, și puteți vinde emisiunea respectivă ascultătorilor dvs. Pe măsură ce aprofundează subiectul și este mai lung decât media, el va arăta valoarea acestor cunoștințe celor care îi urmăresc podcasturile în mod regulat.
După cum ați văzut puțin mai sus, este posibil să faceți și podcasturi disponibile prin Apple , atât gratuit, cât și contra cost.
Dar nu uitați să continuați să vă produceți programele gratuite!
concluzionand
Podcasturile au reintrat în multe strategii de marketing astăzi.
Copyblogger este un portal grozav de marketing de conținut care realizează diverse programe prin Rainmaker.FM .
Producerea unui podcast bun nu este o sarcină super complicată. Cu o bună organizare, niște echipamente de bază, conținut de calitate și puțină pregătire, este posibil să creezi programe bune și să câștigi o audiență constantă.
Dar pentru asta trebuie să folosiți media pentru a vă împărtăși munca. Rețelele sociale sunt indispensabile și vă puteți gândi chiar la marketingul prin e- mail și marketingul de conținut pentru a vă împărtăși podcast-ul cu mai multe persoane.
Când publicați podcast-ul, încercați să îl faceți disponibil pe cât mai multe canale posibil și amintiți-vă că a câștiga bani din emisiunile dvs. poate fi o idee bună.
Sensibilizarea este o parte importantă a fiecărui podcast, strategie de marketing, produs sau serviciu. Lectură plăcută și plăcută, până data viitoare!