Raport 2020: mediul DevOps din Romania

. NGINX, parte din F5, si Veracomp au desfasurat, in trimestrul 4 al anului 2020, un studiu amplu asupra mediului DevOps din Romania. Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 300 de specialisti si a urmarit sa identifice modul de functionare, instrumentele utilizate, mediile preferate si sectoarele care exploateaza cel mai bine tendinta de automatizare in dezvoltarea aplicatiilor.

Tehnologia DevOps se dezvolta dinamic in intreaga lume. Numarul programatorilor care lucreaza in echipe ce combina sarcinile de dezvoltare si implementare software, este in continua crestere. Studiul a avut la baza un sondaj pe care persoanele care lucreaza in calitate de DevOps l-au completat online. Chestionarul a continut intrebari cu privire la munca respondentilor. La studiu au participat 329 de persoane.

Studiul NGINX confirma faptul ca, din punct de vedere al sectorului de activitate,  companiile care isi implementeaza propriile proiecte („inhouse” – 25%) si companii care externalizeaza servicii de dezvoltare (outsourcing – peste 19%) sunt principalii consumatori ai mediului DevOps. Productia industriala (11,73%) si comertul (8,02%), urmate de finante si servicii bancare, servicii pentru business, educatie si asistenta medicala (cate 6,79% fiecare) sunt, de asemenea, sectoare importante pentru mediul DevOps.

Desi 60% dintre respondenti afirma ca nu utilizeaza containere, dintre cei care folosesc containere la locul de munca, 18.75% aleg Kubernetes si 15,63% OpenShift.

In ceea ce priveste popularitatea instrumentelor CI/CD, cei mai multi respondenti utilizeaza Jenkins (15,63%) si GitLab Runner (14,84%).

Ca limbaj de programare, studiul indica o preferinta pentru Python care este indicat ca prima alegere de catre 27,34% dintre respondenti. Aproape un sfert dintre respondenti folosesc in primul rand Java (24,22%) si Java Script (22,66%). Pe urmatoarele pozitii se afla C++ (13,28%), PHP (12,50%) si C# (9,38%). Objective-C este principalul limbaj de programare pentru doar 3,13% dintre respondenti.

Mai mult de trei sferturi dintre respondenti utilizeaza cloud-urile publice in munca lor. Cea mai populara alegere este Google, utilizat de peste doua cincimi dintre respondenti (41,41%). Azure si AWS sunt pe locul al doilea, fiecare fiind utilizat de peste o zecime dintre respondenti (Azure – 13,28%, AWS – 11,72%).

Pentru a vizualiza raportul complet accesati aceasta pagina.

Studiul a fost realizat de Trafero Polonia la initiativa NGINX, impreuna cu Veracomp. In prezent, Veracomp este unul dintre cei mai importanti distribuitori IT de pe piata romaneasca, cu un portofoliu extins de solutii de securitate cibernetica, retelistica, stocare si colaborare la distanta. Din 2011, Veracomp este distribuitor unic F5 in Romania.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de Aurelia Butolo:

Recent, The Wall Street Journal a listat Kyocera in top 100 „companii gestionate sustenabil la nivel global”.
Peste 300 de specialisti au participat la sondajul online realizat de NGINX si Veracomp pentru a defini uzantele si specificul pietei DevOps din Romania.
AKAI este unul dintre principalii producatori de echipamente audio-video, care de 90 de ani se distinge prin inovatie si standarde inalte de calitate.
In urma testelor efectuate de F5 Labs, utilizand metodologiile standard din industrie, a rezultat ca noua platforma de livrare a aplicatiilor F5 BIG-IP iSeries