conturi in euro

„Resurse umane competitive în regiunea Sud-Est”, cod POCU/227/3/8/118028 (sept art2)

In perioada 15.05.2018 – 14.05.2019 S.C. PUBLIC CREATION  S.R.L, implementeaza proiectul “ Resurse umane competitive in regiunea Sud-Est”.

Proiectul „Resurse umane competitive în regiunea Sud-Est”, cod POCU/227/3/8/118028 se implementează în cadrul Axei prioritare 3: Locuri de muncă pentru toţi, Obiectivul specific 3.8: Creşterea numarului de angajaţi care beneficiază de noi instrumente, metode, practici etc, de management al resurselor umane şi de condiţii de lucru îmbunătăţite în vederea adaptării activităţii la dinamica sectoarelor economice cu potenţial competitiv identificate conform SNC/ domeniilor de specializare inteligentă conform SNCDI.

Proiectul isi propune sa raspunda mai multor probleme stringente identificate in judetele regiunii de dezvoltare Sud-Est, dupa cum urmeaza:

  1. Intarzierile semnificative in valorificarea creativitatii si in consolidarea initiativei antreprenoriale cauzeaza un ritm lent al transformarilor necesare pentru ca Romania sa depaseasca statutul de tara mai putin dezvoltata in clasamentele UE privind indicatorii importanti ai pozitiei competitive. In plus, capacitatea manageriala lipsita de eficacitate pentru rezolvarea dificultatilor procedurale in calea dezvoltarii afacerilor reprezinta o alta problema importanta. Din regiunea Sud-Est, judetul Buzau este oferit drept exemplu negativ, deoarece se confrunta cu un risc potential la nivel social, care rezulta din prezenta unor companii cu numar mare de salariati, dar cu performante economice slabe.

Acestor nevoi li se va raspunde prin intermediul a 2 actiuni majore in cadrul proiectului:

  • constientizare a angajatorilor din regiunea Sud-Est care activeaza in sectoare economice competitive, cu privire la importanta si necesitatea participarii angajatilor la programe de formare continua si
  • furnizarea de programe de formare pentru 420 manageri si 140 antreprenori din regiunea Sud-Est in domenii prin care sa isi creasca performantele in plan profesional, sa isi imbunatateasca abilitatile manageriale si antreprenoriale, sa se familiarizeze cu noile mijloace digitale de invatare (e-Learning), sa introduca in intreprinderile din care provin metode inovatoare de organizare a muncii, sa elaboreze planificari pe termen lung si sa devina mai adaptabili la dinamica sectoarelor economice cu potential competitiv.
  1. Aglomerarile sunt deja o prezenta vizibila in regiunea Sud-Est, dar sunt insuficiente din punct de vedere cantitativ, iar discrepantele existente intre judete trebuie diminuate. Efectele limitate de antrenare in teritoriu, atat in plan spatial (de la judet la judet), cat in plan sectorial (de la industrie la industrie), care sunt determinate de dezvoltarea insuficienta a legaturilor intre diferite activitati economice, trebuie combatute.

Mai mult, nivelul redus de asociere intre intreprinderile din cadrul aceluiasi sector sau lant de valoare stopeaza promovarea intereselor comune.

Ca solutie la problema lipsei de comunicare in mediul de afaceri, dar si pentru reducerea disparitatilor si atingerea obiectivelor de competitivitate, in cadrul proiectului se vor organiza workshop-uri si seminarii tematice, astfel incat managerii si antreprenorii din sectoarele competitive din regiune sa se cunoasca si sa faca schimb de experienta si bune practici. Se urmareste ca, prin aceste evenimente, sa se creeze raporturi de colaborare intre participanti si, totodata, acestia sa fie stimulati sa faca din intreprinderea pe care o reprezinta una mai profitabila si cu un rol mai important pe piata.

 

  1. Transformarea cunoasterii si creativitatii in surse de avans competitive este o alta provocare careia proiectul ii va raspunde prin elaborarea planificarilor strategice pe termen lung, care sa permita anticiparea schimbarilor, pentru un numar de 60 de intreprinderi cu potential competitiv din regiunea Sud-Est. Planificarea strategica este un instrument de management, un efort disciplinat, concentrat asupra viitorului, cu scopul de a genera decizii fundamentale si a intreprinde actiuni strategice pentru a obtine succes.

Planificarile strategice reprezinta ceea ce este definit in SNC ca ‚factor de avans competitiv” si in SNCD ca „mecanism de orientare strategica”. Realizarea planificarilor strategice raspunde si OG1 din SNCD, care vizeaza sustinerea performantei operatorilor economici pe lanturile globale de valoare si sustine tranzitia de la competitivitatea bazata pe costuri la cea bazata pe inovare, precum si OS1 din SNCD, care prevede „crearea unui mediu stimulativ pentru initiativa sectorului privat, prin instrumente de antrenare a antreprenoriatului”.

  1. Absenta participarii in retelele internationale de productie si comert a intreprinderilor din sectoarele cu potential competitiv are efect imediat asupra sanatatii economiei locale. In acest sens, elaborarea celor 60 de planificari strategice prevad inclusiv un plan operational de marketing cu o componenta de internationalizare, in vederea cresterii vizibilitatii acestora si promovarii pe pietele internationale.

Prin implementarea proiectului, angajatorii din sectoarele economice cu potential competitiv din regiunea

Sud-Est vor fi constientizati in legatura cu avantajele participarii angajatilor la programe de formare continua si li se vor prezenta oportunitatile existente in acest sens in cadrul proiectului. 420 manageri si 140 antreprenori din sectoarele competitive vor dobandi noi abilitati antreprenoriale si manageriale, astfel incat sa obtina performante crescute in plan profesional; se vor familiariza cu noile metode digitale de invatare continua (e-Learning); vor fi capabili sa elaboreze planificari strategice pe termen lung, care sa anticipeze schimbarile; vor fi mai adaptabili la dinamica sectoarelor competitive. Prin participarea la programul de formare de „Manager resurse umane”, 84 de angajati din departamentele de resurse umane vor deveni mai adaptabili la dinamica sectoarelor competitive si vor imbunatati managementul resurselor umane al companiei din care provin. 60 de intreprinderi vor fi sprijinite in vederea elaborarii/revizuirii/adaptarii de planificari strategice, astfel incat sa fie pregatite sa se dezvolte si sa obtina succesul intr-unul din sectoarele economice cu potential competitiv. Mai mult decat atat, proiectul propune un mix de abordari inovative in formarea profesionala a participantilor, oferindu-le acestora atat programe formale de dezvoltare profesionala (cursuri autorizate ANC), cat si programe informale in diferite problematici de management, furnizate atat in format clasic, in sala, cat si online, prin intermediul portalului de e-Learning; programele de formare prin e- Learning contribuie la dezvoltarea de competente digitale ale participantilor si la imbunatatirea utilizarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor.

Date de contact:

Sediul proiectului: str. Sos. Brailei, nr. 6, municipiul Buzau, judetul Buzau.

Persoana de contact: Gandrabura Ghenadie – Manager de  proiect

Adresa de mail   – ghenadieg@yahoo.com

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.CRCMA.ro sau sa ne contactati telefonic la numarul 0238720757.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de Grandabura Ghenadie:

Cursuri gratuite prin e-learning - Competente antreprenoriale - prin POCU/227/3/8/118028
„Resurse umane competitive în regiunea Sud-Est”, cod POCU/227/3/8/118028
Incepand cu luna mai 2018, societatea PUBLIC CREATION  S.R.L, implementeaza proiectul “ Resurse umane competitive in regiunea Sud-Est” - POCU/227/3/8/118028
Cursuri gratuite online de management antreprenorial