In timpul unei operatii de rinoplastie, medicii efectueaza diverse modificari ale formei nasului. Pe de o parte, motivele interventiei sunt in mare parte dorintele estetice. Dar si persoane care au o forma a nasului care ingreuneaza respiratia, se numara printre pacientii care fac o operatie de rinoplastie.
Uneori, respiratia afectata este rezultatul unei leziuni, iar alteori rezultatul formei congenitale a nasului. In timpul unei operatii de rinoplastie, chirurgul poate imbunatati dizabilitatea functionala si, in acelasi timp, poate lua in considerare aspectele cosmetice.
Care sunt etapele pregatitoare?
Inainte de operatie, medicii examineaza forma si structura nasului. De asemenea, evalueaza grosimea pielii si rezistenta cartilajului. Ii verifica functia (obstacol in calea respiratiei) si aspectul. Dupa un examen nazal cu endoscopul, se decide daca pacientul are nevoie de rinoplastie.De multe ori, modificarile din interiorul nasului, cum ar fi umflaturile mucoasei (polipi) si inflamatiile nu sunt adesea vizibile din exterior. Cu toate acestea, astfel de constatari au o influenta majora asupra planificarii operatiei.
Pentru a putea evalua ulterior rezultatul operatiei, chirurgii fac si fotografii ale fetei din diferite perspective. Desenele si simularile pe calculator sunt folosite deseori. Medicii si pacientii discuta despre un scop comun al operatiei. In plus, pacientul trebuie sa stie exact ce calificari are medicul care urmeaza sa-l opereze.
Factori psihologici care pot declansa dorinta de operatie
Nu tot ceea ce isi doresc pacientii este fezabil. De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca unii pacienti sufera de afectarea perceptiei de sine: dismorfofobie, adica credinta deliranta ca este afectat de un defect fizic, desi din perspectiva celor dinafara nasul este in limitele normale. Medicii responsabili sfatuiesc ca interventia chirurgicala sa aiba loc in astfel de cazuri, deoarece boala psihica reala a pacientului nu ar putea fi vindecata.
Cum corecteaza medicii diferitele forme ale nasului?
Operatia se efectueaza de obicei sub anestezie generala. Personalul de la sala de operare pozitioneaza pacientul in asa fel incat capul sa fie in punctul cel mai inalt si picioarele in punctul cel mai de jos. Acest lucru se face pentru a reduce sangerarea. In plus, medicii injecteaza substante anestezice si vasoconstrictoare in zona nasului. Acest lucru va ameliora durerea dupa operatie si va reduce sangerarea abundenta.
Operatie pe o cocoasa nazala
Tehnica chirurgicala aleasa, depinde de aspectul nasului pe care pacientul il va avea. Pacientul se prezinta cel mai des la doctor din cauza nasului cu forma de ˝cocoasa˝. In acest caz podul nasului este indoit spre exterior in profil (convex).
Medicii corecteaza nasul prin indepartarea excesului de cartilaj si os. Pentru a face acest lucru, folosesc, printre altele, osteotomii (cutite pentru oase), rama si bisturiu. In cazul ˝pseudohumpului˝, elevatia rezulta din faptul ca partile din jur ale profilului nasului se scufunda. Aici medicii reconstruiesc partile din jur ale nasului. Aceasta operatie este mai complexa decat indepartarea unei cocoase adevarate.