România are cel mai puternic laser

Laserul de la Măgurele este cel mai puternic din lume și a fost pus în funcţiune în luna mai a anului trecut. Aparatul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, dar şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale. Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume și datorită faptului că are cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.
Laserul de la Măgurele, în fapt proiectul “Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară” (ELI-NP) de la Măgurele, este un centru de vârf la nivel mondial pentru cercetări în domeniul laserului. Investiţia de la Măgurele se ridică la 300 de milioane de euro. Proiectul repune România pe harta globală a cercetării, fapt dovedit și prin selectarea acestui proiect ca fiind reprezentativ pentru țara noastră.
Investițiile în centre în domeniul laserului reprezintă o prioritate pentru cercetarea europeană. Construirea unui complex de cercetare internațional de prim rang, cu patru unități, permite realizarea unor experimente de pionierat în ceea ce privește fizica fundamentală, noua fizică nucleară și astrofizică, precum și știința materialelor și științele vieții. Cercetătorii din cadrul laboratorului paneuropean lucrează și la modalități noi de tratare a materialelor nucleare și a deșeurilor radioactive.
Finanţarea proiectului a fost asigurată în cadrul Programului Operaţional pentru Competitivitate, fond gestionat prin politica de coeziune a Uniunii Europene.
Vrei să afli cum te poate ajuta politica de coeziune? Accesează site-ul Comisiei Europene sau adresa www.cohesionpolicy.

DATE DE CONTACT

Website: www.cohesionpolicy
Cuvinte cheie: Romania, Magurele, politica de coeziune, Uniunea Europeana, stiinta, tehnologie

Alte Articole de 701 :

România are cel mai puternic laser

Laserul de la Măgurele, în fapt proiectul “Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleară” (ELI-NP) de la Măgurele, este un centru de vârf la nivel mondial pe