Ai simțit vreodată durere în partea inferioară a spatelui care radiază către membrul inferior? Cel mai probabil suferi de sciatică, o durere provocată de inflamarea nervului sciatic care se poate întinde de la nivelul șoldului până în partea din spate a gambei. Disconfortul este destul de mare, iar opțiunile de tratament sunt limitate. În majoritatea cazurilor, durerea trece de la sine, fără să fie nevoie de o intervenție chirurgicală.
Ce este nervul sciatic și care sunt cauzele sciaticii?
Sciatica este o durere sau o presiune resimțită de-a lungul nervului sciatic. Acest nerv este cel mai lung și cel mai important al membrelor inferioare, cel care controlează articulația șoldului, genunchiului, gleznei și mușchilor din această zonă. Există mai multe cauze care pot duce la această durere de la nivelul nervului sciatic:
● Sarcina – femeile însărcinate sunt predispuse la astfel de dureri în momentul în care sarcina avansează, iar uterul pune presiune pe nerv,
● Hernia de disc – cea mai frecventă cauză de apariției a sciaticii,
● Diferite afecțiuni: spondilita tuberculoasă, osteoartrita, stenoza, etc.
● Lezarea nervului sciatic,
● Diverse tumori, cum ar fi o tumoră spinală.
Studiile arată că sciatica este mult mai des întâlnită în rândul persoanelor vârstnice, a femeilor însărcinate, a persoanelor sedentare sau care suferă de obezitate și a diabeticilor. Persoanele care lucrează în industrii care implică ridicarea de obiecte grele sau rotirea frecventă a trunchiului au și ele un risc mai ridicat de a dezvolta sciatică.
Cum se tratează sciatica?
Este destul de greu la început să faci diferența între o simplă durere de spate și sciatică. În momentul în care durerea este însoțită de furnicături în picioare sau amorțeală de-a lungul nervului sciatic sau la nivelul gambei, ar fi bine să apelezi la un medic pentru prescrierea unui tratament sciatica adecvat – de cele mai multe ori, vorbim de medicamente care au rolul de a relaxa mușchii sau antiinflamatoare puternice. În cazurile severe se poate ajunge la intervenție chirurgicală, însă de obicei, aceste cazuri sunt mai rare, iar durerea este asociată cu alte afecțiuni medicale, cum ar fi hernia de disc.
Iată alte recomandări pe care le poți urma pentru a scăpa de această durere supărătoare:
● Aplică o pungă cu gheață acolo unde este localizată durerea pentru reducerea inflamației,
● Corectează-ți postura și asigură-te că condițiile de somn sunt cele potrivite (o saltea cu spuma de memorie și dormitul fără pernă ameliorează disconfortul),
● Introdu stretching-ul în rutina ta zilnică,
● Fă mișcare zilnic, chiar dacă vorbim de exerciții fizice de o intensitate redusă,
● Evită eforturile fizice, ridicarea greutăților sau mișcările bruște, cel puțin până trece durerea,
● Apelează la kinetoterapie,
● Dacă ești supraponderal, medicul îți va recomanda să scapi de kilogramele în plus pentru ameliorarea durerii.
Durerea poate să dispară de la sine, la fel de brusc cum a apărut, sau poate să se agraveze, situație în care trebuie să ajungi urgent la un medic. Îți recomandăm să mergi la medic și dacă durerea apare în urma unui traumatism sever sau dacă este însoțită de slăbiciune musculară sau incontinență urinară.