Pantofii de protectie sunt acum o necesitate in aproape toate mediile de lucru si pot fi impartiti in patru grupe principale:
- Pantofi de siguranta: sunt pantofi care protejeaza exclusiv piciorul, cu talpa antiderapanta, antiperforare, etc.;
- Bocanci de protectie sau cizme inalte: in acest caz incaltamintea este mai inalta si protejeaza si glezna. In unele cazuri, cizmele pot urca pana la genunchi;
- Sandale: sandalele sunt definite ca pantofi care nu au inchidere, dar folosesc o curea cu velcro care poate fi deschisa cu usurinta;
- Saboti: sunt pantofi deschisi cu inchidere pe spate cu curea, folositi mai ales in mediul medical sau in bucatariile restaurantului si au, in majoritate, o functie antiderapanta.
Vezi la https://www.bprotect.ro/incaltaminte-protectie mai multe modele de incaltaminte de protecite pe care sa le alegi pentru mediul in care lucrezi.
Fiecare dintre acesti pantofi au mai multe elemente utile pentru a indeplini o functie de protectie specifica, cum ar fi:
- Protectie pentru degetele de la picioare: Armatura aplicata la varful pantofului, care are scopul de a proteja degetele de la picioare de socuri si zdrobire.
- Folie antiperforare: Folie introdusa in interiorul pantofului cu scopul de a proteja piciorul de obiecte care ar putea strapunge pantoful, cum ar fi obiecte ascutite sau contondente.
- Talpa: Acest element poate avea mai multe functii: anti-alunecare, anti-acid, anti-abraziune si anti-static. Cel mai folosit material este poliuretanul compact. Incaltamintea care trebuie sa protejeze de caldura, cum ar fi cea a asfaltatorilor si sudorilor, este facuta din cauciuc nitrilic.
Cum sa intelegi care este cea potrivita incaltaminte pentru activitatea ta?
Principalul aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi pantoful potrivit este nivelul de protectie. Trebuie sa verifici daca pantofii sunt compatibili cu sarcinile tale de serviciu. Iata care sunt caracteristicile diferitelor categorii de incaltaminte de protectie:
- SB:
Pantoful clasificat cu Protectie de baza indeplineste principalele cerinte ale standardelor EN345 care necesita bombeu rezistent de 200 Joule.
- S1:
Acest tip de incaltaminte de protectie este potrivit pentru cei care nu prezinta riscuri speciale pentru accidente la talpa piciorului, cum ar fi lucratorii din depozite, operatorii hotelieri si industria alimentara. Versiunea S1P are si o placa anti-perforatie.
- S2:
In plus fata de caracteristicile clasificarii S1, incaltamintea este echipata cu fete din piele sau materiale similare potrivite pentru rezistenta la apa timp de 60 de minute, fara ca lichidul sa patrunda in interior.
- S3:
Prin cresterea nivelului de protectie gasim cele mai frecvente tipuri de incaltaminte de protectie, care au caracteristicile incaltamintei S1 si S2, dar au si o talpa intermediara anti-punctie. Aceasta folie poate fi din otel sau nemetalica, adica din tesatura si Kevlar.
- S4 si S5:
Acesti pantofi de protectie sunt 100% impermeabili in orice situatie de scufundare si vreme. Versiunea S5 include si folia antiperforare. In plus fata de clasificarea referitoare la nivelul de protectie, este recomandabil sa se ia in considerare urmatoarele elemente:
- Partea superioara: in functie de materialul partii superioare, pantoful este respirabil, impermeabil sau protector impotriva acizilor si caldurii.
- Lejeritate: greutatea pantofilor depinde foarte mult de materialul din care sunt confectionati si de tipul de talpa.
- Flexibilitate: daca pentru munca esti fortat sa te apleci mult sau sa lucrezi in genunchi, trebuie sa verifici nivelul de flexibilitate al pantofilor.