Realizarea unui loc de joacă în cadrul unei școli poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării și stării de bine a elevilor. Îți oferim o listă cu cele mai importante sfaturi pentru amenajarea unui astfel de perimetru, ce țin de alegerea echipamentelor, asigurarea unui spațiu de joacă incluziv, integrarea elementelor naturale și alte idei inspirate. Citește cu atenție pentru a ști ce trebuie făcut:
Alegerea locului potrivit pentru amenajarea spațiului de joacă
Când vine vorba de amenajarea unui loc de joacă în cadrul unei școli, este important să se evalueze terenul disponibil și amplasarea acestuia. Spațiul ideal trebuie să fie ușor accesibil pentru elevi și aflat sub atenta supraveghere a dascălilor și părinților, astfel încât aceștia să poată monitoriza activitățile copiilor în timp ce se joacă.
În plus, trebuie luate în considerare eventualele pericole din apropiere (așa cum este, de exemplu, traficul din apropierea unității de învățământ), pentru a se lua toate măsurile de siguranță necesare. De asemenea, calitatea solului și condițiile de drenaj ale terenului sunt la fel de importante pentru siguranța copiilor. Terenul trebuie bine drenat, pentru a se asigura o suprafață de joacă sigură.
Selectarea echipamentelor de joacă sigure și adecvate vârstei
Echipamentele pentru locuri de joaca de exterior trebuie construite din materiale durabile și de înaltă calitate, care să nu prezinte riscuri de rupere sau fisurare. De asemenea, trebuie să respecte standardele de siguranță impuse de legea în vigoare, pentru a putea fi redus pe cât mult posibil riscul de accidentare la care sunt supuși copiii, în timpul acestor activități.
Mai mult decât atât, este important să se țină cont de capacitățile fizice și cognitive ale acestora. De exemplu, echipamentele de înălțime ar trebui evitate pentru copiii sub vârsta de 6 ani, deoarece aceștia nu își pot controla încă foarte bine coordonarea și echilibrul. Mai mult decât atât, soluțiile integrate trebuie să corespundă preferințelor elevilor, pentru a le menține interesul ridicat.
Integrarea elementelor naturale în spațiul locului de joacă
Implementarea acestei idei poate îmbunătăți experiența copiilor în perimetrul respectiv, oferind în același timp noi oportunități de învățare și explorare a naturii. Elevii care se joacă, sau care fac ora de educație fizică în spații verzi, pot avea o stare de spirit mai bună și pot avea un randament mai bun la celelalte ore din timpul unei zile de școală.
Utilizarea plantelor și a vegetației poate adăuga o notă estetică în spațiul unui loc de joacă exterior. În plus, arborii, arbuștii și alte tipuri de vegetație se pot utiliza pentru separarea zonelor de joacă, contribuind la amenajarea unei zone ce inspiră relaxare și armonie cu natură. Jucându-se într-un astfel de decor, copiii pot fi sunt mai puțin agitați și mai atenți la clasă.
Crearea de zone tematice pentru diverse activități interesante
Pentru a crea un loc de joacă funcțional și atractiv pentru elevi, este important să se conceapă un stil de amenajare raportat la pasiunile și interesele acestora. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Michigan, copiii petrec mai mult timp în locurile de joacă exterioare cu zone tematice special concepute pentru a le trezi interesul.
Se pot alege echipamente de joacă și mobilier care să susțină tematica și scopul fiecărei zone, dar și să ofere oportunități de învățare pentru elevi scolii respective. De exemplu, o zonă cu multă vegetație poate include echipamente de joacă din lemn, iar o zonă sportivă poate avea terenuri marcate, coșuri de baschet sau sisteme de trambuline.
Asigurarea incluziunii pentru toți elevii instituției de învățământ
Pentru a asigura accesibilitatea și incluziunea, locul de joacă trebuie să fie dotat cu echipamente potrivite pentru copiii cu nevoi speciale, cum ar fi rampa de acces pentru scaunul cu rotile sau zona cu aparate fitness pentru persoane cu dizabilități. Asigurarea unui traseu accesibil și fără obstacole este la fel de importantă pentru obținerea unui acces facili.
În schița planului de amenajare pot fi incluse alei suficient de largi și fără obstacole pe traseu, astfel încât copiii cu mobilitate redusă sau cu alte nevoi speciale să se poată deplasa cu ușurință în zona de joacă. Nu în ultimul rând, incluziunea poate fi promovată și prin proiectarea unor spații în care unde copiii pot socializa și colabora, indiferent de abilitățile lor, pentru a încuraja interacțiuni pozitive.
Dacă ești implicat într-un proiect de amenajare a unui spațiu exterior de joacă, amplasat în perimetrul unei instituții de învățământ, ține cont de aceste sfaturi și oferă-le elevilor oportunitatea de a face mișcare și de a interacționa într-un mod benefic pentru sănătatea lor fizică și mintală.