„Shakkei” – Conceptul antic care restaurează echilibrul în interioarele post-pandemice

arlan-santos-JW-E5Ht8RAQ-unsplash

Tradițional din Asia de Est, conceptul ”Shakkei” face referire la încorporarea spațiului exterior în amenajările interioare – de la aducerea naturii în casă prin fitodesign și până la valorificarea peisajului văzut pe fereastră, Shakkei are la bază ideea de ”borrowed scenery”, adică peisaj furat – principiul de design are ca scop îmbunătățirea conexiunii dintre casă și natură, înspre conturarea echilibrului interior.

Casele noastre post-pandemice au și ele, la fel ca noi, nevoie de restaurarea echilibrului, motiv pentru care Shakkei devine una dintre tendințele favorite ale anului.

Profunzime, prospețime, poezie – Shakkei, un stil de design și viață

Principiul tradițional Shakkei se extinde mult după ideea de design interior – chiar dacă la bază acesta se referă la reconfigurarea spațiului astfel încât să fie valorificată natura, însemnătatea sa este mult mai profundă de atât. Aplicând Shakkei în interioarele noastre implică un act artistic, în care suntem provocați să realizăm o compoziție care să încorporeze natura într-un mod aproape poetic.

Arhitectul Clinton Cole spune despre Shakkei că este un stil care celebrează naturalețea formelor, în comparație cu geometria rigidă și simetrică pentru care optăm astăzi în interioarele noastre. Departe de a se limita doar la case, principiul poate fi adoptat atât în spații comerciale, design interior hotel sau birouri, iar rezultatul este același: oricât de ironic ar părea, Shakkei conturează un interior în care exteriorul contează mai mult.

How to: cum adoptăm Shakkei în interioarele noastre

Provocarea pe care principiul asiatic ne-o propune se referă la încorporarea naturii în cât mai multe feluri; tradițional, Shakkei se rezuma la adoptarea unor ferestre imense, care să ocupe întregul perete. Acesta este cel mai sigur mod prin care peisajul exterior este „împrumutat” și accentuează designul interior, însă ne îndepărtăm de concept atunci când pe fereastră vedem eventual blocuri și mașini.

În absența unui peisaj complet natural, cu vedere la munte sau mare, Shakkei trebuie încorporat în casele noastre prin artificii de estetică interioară: culoare, textură, decor.

Un principiu natural, aproape sălbatic, culorile favorite în Shakkei sunt cele organice, care ne apropie de natură: nuanțele pământii, neutre, verdele, albastrul și galbenul sunt pilonul de sprijin, atât timp cât sunt culori domolite, nicidecum vibrante. În Shakkei, vibrantul obosește, stresează și încarcă negativ, în timp ce culorile ușor transparente, pale, nu fac decât să ne ofere spațiu de meditație și reconectare.

În post-pandemie ne vom reconecta la natural și prin textură și decor; materialele precum lemnul, piatra, lâna, bumbacul, pânza topită sau inul vor fi nelipsite din interioarele noastre, facilitând nu doar legătura cu natura, ci și siguranța și confortul pe care ni le oferă palpabilitatea propriu-zisă.

În ce privește decorațiunile, Shakkei se bazează pe fitodesign – plantele verzi trebuie folosite din abundență, fiind maniera prin care spațiul se eliberează și se detensionează, încurajându-ne să îl urmăm. De exemplu, una dintre idei amenajare bucatarie după conceptul Shakkei este alegerea unor suprafețe din lemn și bambus, textile neutre sau verzi, alături de abundență în flori sau plante verzi – nimic din Shakkei nu poate fi artificial, pentru că doar naturalul ne poate re-echilibra și păstra pe linia de plutire.

Un principiu deopotrivă estetic și poetic, arta asiatică de a aduce natura cât mai aproape are la bază o accepțiune general valabilă: apropierea ne face să vedem lucrurile mai bine, însă doar distanțarea ne face să le apreciem la adevărata lor valoare.

Prin aducerea naturii în interioarele noastre post-pandemice, Shakkei revitalizează spațiul, însă ne face, concomitent, să apreciem mai mult natura atunci când avem acces la ea. Un concept inedit și fascinant, Shakkei încurajează o conexiune profundă și reală cu natura ca manieră de deconectare de la lume și conectare cu sinele interior.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

DATE DE CONTACT

Cuvinte cheie:

Alte articole de eCom:

Din 2009, de la apariția primei criptomonede până în prezent, piață crypto este plină de proiecte atractive care te împing în a face o investiție. Articolele au ca titlu sau...
Pentru un somn odihnitor și relaxant este foarte important amenajarea dormitorului și felul în care elementele se regăsesc și se completează. Astfel, unul dintre aspectele esențiale pentru oameni este lenjeria...
Apariția unui nou membru în familia ta este, fără îndoială, un motiv de bucurie. Totodată, vorbim despre o etapă care va aduce o mulțime de schimbări în viața ta, inclusiv...
Cine nu iubește o înghețată bună, mai ales atunci când e vară și cald? Înghețata nu este doar preferata copiilor, ci și a multora dintre adulți. Înghețata este o plăcere...
Te-ai gândi vreodată cum să alegi cea mai potrivită pilotă pentru iarna și care trebuie să fie caracteristicile după care să te ghidezi? Continuă să citești acest ghid de cumparaturi...